ΚΟΣΜΟΣ

Αναβάλλεται η κυκλοφορία του νέου 20δόλαρου στις ΗΠΑ

Η αφροαμερικανίδα ακτιβίστρια, πρώην σκλάβα Χάριετ Τάμπμαν θ’ αντικαταστήσει τον Πρόεδρο Τζάκσον

Αναβάλλεται έως τουλάχιστον το 2028 η κυκλοφορία του ανασχεδιασμένου χαρτονομίσματος των 20 δολαρίων, στο οποίο το πορτρέτο ενός προέδρου των ΗΠΑ τον 19ο αιώνα που είχε στην κατοχή του σκλάβους θα αντικαταστήσει εκείνο μιας αγωνίστριας για την κατάργηση της δουλείας.

Στο νέο εικοσαδόλαρο θα εικονίζεται η Χάριετ Τάμπμαν, η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφροαμερικανίδα που θα αποτυπωθεί σε χαρτονόμισμα. Την απόφαση έλαβε η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2016, εξηγώντας ότι ο σκοπός ήταν να προωθήσει την ισότητα των φύλων και τη φυλετική δικαιοσύνη στις ΗΠΑ.

Η Τάμπμαν, η οποία γεννήθηκε στη σκλαβιά στο Μέριλαντ, δημιούργησε ένα δίκτυο μυστικών διαδρομών και ασφαλών καταφυγίων για να βοηθά δούλους να απελευθερωθούν από τα δεσμά τους και να σωθούν από τους διώκτες τους, που έμεινε στην ιστορία με την ονομασία Underground Railroad.

Την αναβολή της κυκλοφορίας του νέου χαρτονομίσματος ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, τοποθετούμενος για τον ανασχεδιασμό του (θα το τυπώσει η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα) ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η εξέλιξη σημαίνει ότι το νέο εικοσαδόλαρο δεν θα παρουσιαστεί όπως σχεδιαζόταν αρχικά το 2020, ώστε να συμπέσει με την εκατοστή επέτειο από την τροπολογία που έδωσε στις γυναίκες στις ΗΠΑ το δικαίωμα ψήφου.

Κατά τον Μνούτσιν, η καθυστέρηση της διαδικασίας οφείλεται σε λόγους «ασφαλείας», το ότι ο ανασχεδιασμός πρέπει να γίνει κατά τρόπο που θα εγγυάται την αποτροπή της πλαστογραφίας του νέου χαρτονομίσματος. Τα νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας του χαρτονομίσματος θα έχουν ολοκληρωθεί το 2020, αλλά η αντικατάσταση της εικόνας όχι, είπε όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο το dpa και το AFP.

Το πορτρέτο της Τάμπμαν (1822-1913), η οποία εκτός του αγώνα της για την κατάργηση της σκλαβιάς ήταν πρωτοπόρος στην εκστρατεία για να αναγνωριστεί στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου, θα αντικαταστήσει αυτό του λαϊκιστή προέδρου Άντριου Τζάκσον (1767-1845), ο οποίος άσκησε την εξουσία για οκτώ χρόνια από το 1829.

Ο Τζάκσον, ο θερμοκέφαλος στρατηγός που απέκτησε μεγάλη φήμη μετά τον θρίαμβό του στη μάχη με τους Άγγλους για τη Νέα Ορλεάνη (1815), εναντιωνόταν στο κίνημα για την κατάργηση της δουλείας. Επί των ημερών του στην προεδρία υπέγραψε εξάλλου νόμο που προέβλεπε τον εκτοπισμό ιθαγενών από νότιες Πολιτείες σε περιοχές δυτικά του ποταμού Μισισιπή. Η έξοδος αυτή των αμερικανών ιθαγενών έμεινε στην ιστορία με την ονομασία «το μονοπάτι των δακρύων», καθώς προκάλεσε χιλιάδες θανάτους.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ -δηλωμένος θαυμαστής του Άντριου Τζάκσον, που αυτοχαρακτηριζόταν «άνθρωπος του λαού»- υποστήριξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016 πως η απόφαση να δεσπόζει το πορτρέτο της Τάμπμαν στο κέντρο του νέου χαρτονομίσματος των είκοσι δολαρίων αποτελούσε «πούρα πολιτική ορθότητα».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact