ΚΟΣΜΟΣ

Αναβρασμός για το συνταξιοδοτικό στο Βέλγιο

Προβλήματα στις μετακινήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες προκαλεί απεργία των εργαζομένων

Η απεργία που έγινε στο Βέλγιο έπειτα από αίτημα συνδικάτου που πρόσκειται στους Σοσιαλιστές σε διαμαρτυρία για σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, προκάλεσε σήμερα σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις με τον σιδηρόδρομο, τα αστικά μέσα μεταφοράς, αλλά και στη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών στη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στις Βρυξέλλες, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα μέσα μαζικής μεταφοράς (Stib) ανακοίνωσε ότι το πρωί το δίκτυό της αντιμετώπιζε «πάρα πολλά προβλήματα». Μόνον 15 γραμμές λεωφορείων και τραμ εκτελούσαν κανονικά τα δρομολόγιά τους.

Όσον αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο, το γαλλόφωνο τμήμα της χώρας αντιμετώπισε επίσης ιδιαιτέρως πολλά προβλήματα. Κατά μέσον όρο, μόνον ένα τρένο στα τρία κυκλοφορούσε το πρωί στην Βαλονία, στο νότιο Βέλγιο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga, το οποίο επικαλέστηκε εκπρόσωπο της εταιρείας SNCB. Τεράστιο πρόβλημα διαπιστώθηκε την ίδια ώρα στα δρομολόγια ανάμεσα στην πρωτεύουσα από τη μία πλευρά και τη Σαρλερουά και τη Ναμίρ από την άλλη.

Λιγότερα προβλήματα υπήρξαν ωστόσο στις μετακινήσεις ανάμεσα στην Αμβέρσα, την μεγάλη πόλη του βορρά, και τις Βρυξέλλες, με έναν συρμό στους δύο να εκτελεί κανονικά σήμερα το πρωί τα δρομολόγιά του.

Στις φυλακές της χώρας, η απεργία που έγινε σήμερα κατόπιν αιτήματος του Γενικού Κέντρου Δημόσιων Υπηρεσιών (CGSP), το οποίο συνδέεται με το συνδικάτο FGTB που πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, τηρήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με το Belga, το οποίο διευκρίνισε ότι η κινητοποίηση αυτή αφορούσε τα τρία τέταρτα των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας.

Στο Βέλγιο οι φρουροί των φυλακών πραγματοποιούν τακτικά διαμαρτυρίες για τις συνθήκες εργασίας τους, οι οποίες επιδεινώνονται καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός των φυλακών. Οι απεργοί του σωφρονιστικού συστήματος καταγγέλλουν μια ανεπαρκή αντιμετώπιση του επαγγέλματός τους σ’ αυτό το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, το οποίο παρουσίασε η κυβέρνηση της κεντροδεξιάς.

Για τα βαρέα επαγγέλματα «θα πρέπει να έχεις 44 χρόνια υπηρεσίας στα 60 σου, δηλαδή να έχεις ξεκινήσει στα 16 σου για να φύγεις;» αναρωτήθηκε ο Μισέλ Μεγιέρ, πρόεδρος του CGSP στον δημόσιο ραδιοσταθμό La Première (RTBF). Δηλαδή «ακόμη και στα βαρέα δεν μπορείς να φύγεις πριν από τα 60», σημείωσε.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact