ΚΟΣΜΟΣ

«Ανεκτίμητη η συμβολή της Συμφωνίας των Πρεσπών στη σταθερότητα της περιοχής»

Έπαινοι από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα μεταρρυθμιστικά βήματα της πΓΔΜ

Έπειτα από την τετραήμερη επίσκεψή τους στην πΓΔΜ τον Ιούνιο (17-20.6.2018), στο πλαίσιο του διαλόγου μετά τη διαδικασία παρακολούθησης (post-monitoring dialogue), οι συνεισηγητές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Λιζ Κριστόφερσεν (Νορβηγία, SOC) και Βαλερί Γκιλέτσι (Δημοκρατία της Μολδαβίας, EPP / CD), εξαίρουν τα μεταρρυθμιστικά βήματα της χώρας αυτής και σημειώνουν τις ελπίδες που δημιουργούνται από τη συμφωνία (των Πρεσπών) για την ονομασία.

Στα συμπεράσματά τους, οι συνεισηγητές της ΚΣΣΕ επαινούν την καλή θέληση και τα θαρραλέα βήματα των δύο κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, πΓΔΜ και Ελλάδας, «των οποίων η Συμφωνία αποτελεί ανεκτίμητη συμβολή στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής». Γενικότερα, σημειώνουν πως η Συμφωνία αυτή είναι μόνο η αρχή μιας μακράς διαδικασίας που θα μπορούσε να θέσει τέλος σε μια 27ετή διαμάχη που παρεμπόδιζε την ανάπτυξη της πΓΔΜ.

Όπως αναφέρουν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπογραφή της Συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας έχει δημιουργήσει στη χώρα «τεράστιες ελπίδες» για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ενίσχυσε την πρόθεση των αρχών να συνεχίσουν τη μεταρρύθμιση έπειτα από μια διετή κρίση για τον διαπολιτισμικό διάλογο με τη χώρα. Σε αυτή την «ιστορική στιγμή», όπως σημειώνεται, αναμένεται από όλα τα πολιτικά κόμματα και τις αρχές που συμμετέχουν στη διαδικασία να «παίξουν ενεργό και υπεύθυνο ρόλο» προκειμένου να επιτρέψουν να διεξαχθεί το δημοψήφισμα υπό καλές συνθήκες. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουν την απόφαση του VMRO-DPMNE να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα.

Οι συνεισηγητές εκφράζουν επίσης την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της πΓΔΜ θα σεβαστεί τη βούληση του λαού μέσω του δημοψηφίσματος και προτρέπουν να διευκρινιστεί η χρήση του «βέτο» («pocket veto») από τον Πρόεδρο προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Χαιρετίζουν επίσης τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού σώματος, την ενίσχυση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, την αναθεώρηση του εκλογικού νόμου, τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών πληροφοριών και των μυστικών υπηρεσιών και την πρόληψη των διακρίσεων.

Σημειώνουν ότι αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί χρόνο και εκφράζουν την πεποίθηση ότι «η πολιτική βούληση και οι συνεχείς προσπάθειες για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα συμβάλουν στην επανασύνδεση των ανθρώπων και στην επανασύνδεση των κοινοτήτων».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact