ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχητική η αύξηση των θυμάτων από νάρκες -Σε ποιες χώρες χρησιμοποιούνται ξανά

Η διαδικασία μείωσης του αριθμού των θυμάτων ναρκών αντιστράφηκε πέρυσι, ενώ ομάδες ανταρτών χρησιμοποίησαν νάρκες σε 10 χώρες, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 2006, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές.

Μη κυβερνητικές ομάδες εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν εκρηκτικούς μηχανισμούς τους 12 μήνες έως τον Οκτώβριο του 2015 στην Κολομβία, στη Λιβύη, στη Μιανμάρ, στο Πακιστάν, στη Συρία, στην Υεμένη, ενώ στο Αφγανιστάν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη αύξηση στα θύματα αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Νάρκες χρησιμοποιήθηκαν επίσης από αντάρτες σε ακόμη τρεις χώρες –στο Ιράκ, στην Τυνησία και στην Ουκρανία– όπου δεν είχαν χρησιμοποιηθεί πέρυσι, και από τρία κράτη: τη Μιανμάρ, τη Συρία και τη Βόρειο Κορέα.

«Την ώρα που ο κόσμος σημείωνε μεγάλη πρόοδο, το προηγούμενο έτος σημειώθηκαν ανησυχητικά βήματα προς τα πίσω σε ό,τι αφορά τη νέα χρήση και τα θύματα από νάρκες», δήλωσε ο Τζεφ Άμπραμσον, συντάκτης της έρευνας, η οποία διεξήχθη από τη Διεθνή Εκστρατεία για την Απαγόρευση των Ναρκών.

Συνολικά 3.678 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από νάρκες τον προηγούμενο χρόνο, δηλαδή περίπου 10 την ημέρα. Πρόκειται για αύξηση σε σχέση με το 2013, οπότε είχαν καταγραφεί 3.308 περιστατικά, αν και τα θύματα είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με το 1999, τη χρονιά που τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Οτάβας για την απαγόρευση των ναρκών και οπότε καταγράφονταν περίπου 25 θύματα ημερησίως.

Παρόλα αυτά ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων, η πλειονότητα των οποίων (80%) ήταν πολίτες, ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχει καταγραφεί, σημειώνεται στην έκθεση.

«Η χρήση ναρκών κατά προσωπικού από μη κυβερνητικές ένοπλες ομάδες στην Ουκρανία και την Υεμένη και η συνεχιζόμενη ευρεία χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στο Αφγανιστάν και το Ιράκ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές», τόνισε ο Μαρκ Χίζναϊ, ερευνητής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Νέες νάρκες τοποθετήθηκαν μόνο σε πολύ λίγες χώρες, όμως παλαιότερες εξακολουθούν να υπάρχουν σε 57 κράτη. Η Μοζαμβίκη κηρύχθηκε ελεύθερη από νάρκες τον Σεπτέμβριο, η 28η χώρα που το κάνει από το 1999.

Τουλάχιστον 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα περιοχών όπου είχαν τοποθετηθεί νάρκες καθαρίστηκαν πέρυσι, τα περισσότερα από τα οποία στο Αφγανιστάν, στην Καμπότζη και στην Κροατία.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact