ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτό Πανεπιστήμιο: Δίνει 20 υποτροφίες σε κρατούμενους

Υπεγράφη την Τετάρτη, συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Ανοικτού Πανεπιστημίου για υποτροφίες σε κρατούμενους και σπουδές σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Αναλυτικότερα, στην αίθουσα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας «Γιώργος Ζουγανέλης» των φυλακών Κορυδαλλού παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης και ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου καθηγητής Βασίλης Καρδάσης για την παροχή 20 υποτροφιών σε κρατούμενους.

Ακόμη, στην ίδια συμφωνία, μεταξύ των άλλων, προβλέπεται η δημιουργία κατεύθυνσης αντεγκληματικής – σωφρονιστικής πολιτικής και διοίκησης στο πλαίσιο προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του ΕΑΠ, με ταυτόχρονη επιδότηση των σπουδών των υπαλλήλων των φυλακών από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η συμφωνία αυτή ενισχύει την εκπαίδευση των κρατουμένων, με στόχο την ομαλή κοινωνική επανένταξη, ενώ παράλληλα υλοποιεί τη δέσμευση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. Επίσης, επισημαίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι η ενθάρρυνση των υπαλλήλων των φυλακών για σπουδές σχετικές με την εργασία τους, θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του σωφρονιστικού συστήματος. 

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε: «Δυστυχώς, η εποχή της οικονομικής κρίσης, δε φαίνεται να είναι η περίοδος που επιβεβαιώνεται η φράση: «όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή». Ωστόσο, στις ημέρες μας, γίνονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον χώρο της φυλακής και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό» και προσέθεσε: «Η εκπαίδευση και η καλλιέργεια, όπως δρομολογούνται, εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τις αξίες της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι απαραίτητο να συνδυάζονται στις φυλακές».

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου επισήμανε ότι «όταν το υπουργείο Παιδείας κατορθώνει να φτάνει παντού, όπου χρειάζεται εκπαίδευση, αρχίζει να επιτελεί το σκοπό του», και συμπλήρωσε πως αξίωμα του υπουργείου Παιδείας ήταν και παραμένει: «Η παιδεία, δημόσιο αγαθό για όλες και για όλους».

Ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης, ανέφερε ότι «η ιδανικότερη δίοδος για να βγει κανείς από το έγκλημα είναι η συνύπαρξη της εκπαίδευσης με την κράτηση» και προσέθεσε ότι «η εκπαίδευση εξ αποστάσεως απευθύνεται σε όποιον για διάφορους λόγους δεν είχε την ευκαιρία να σπουδάσει και αυτό είναι κάτι που χρειαζόμαστε στις φυλακές».

Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΕΑΠ καθηγητής Βασίλης Καρδάσης, προανήγγειλε πως εφ’ όσον υπάρξει ζήτηση θα δοθούν περισσότερες υποτροφίες στο μέλλον.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact