ΚΟΣΜΟΣ

Ανοιχτός σε διάλογο με τις ΗΠΑ ο Μαδούρο

Αναμένεται συνάντηση του Χουάν Γκουαϊδό με τον Μάικ Πομπέο στην Κολομβία

Ανοικτός σε έναν «διάλογο» με τις ΗΠΑ δηλώνει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εξηγώντας πως η συζήτηση θα μπορούσε να οδηγήσει «σε ένα νέο είδος σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο το βράδυ στην αμερικανική εφημερίδα The Washington Post και μεταδίδεται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Βενεζουέλας σημείωσε: «Αν υπάρχει σεβασμός κι αν υπάρχει διάλογος, μια ανταλλαγή ειλικρινών πληροφοριών, τότε να είστε σίγουροι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο είδος σχέσης».

Ο Βενεζουελάνος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι αν ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ άρει τις κυρώσεις εναντίον του Καράκας, οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας του.

«Μια σχέση σεβασμού και διαλόγου οδηγεί σε μια κατάσταση όπου όλοι είναι κερδισμένοι. Μια σχέση αντιπαράθεσης θα οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου όλοι είναι χαμένοι», τόνισε ο Μαδούρο.

Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξή του σε μεγάλο αμερικανικό μέσο από τον Φεβρουάριο του 2019.

Οι ΗΠΑ και περίπου 50 άλλες χώρες έχουν αναγνωρίσει από πέρυσι τον Ιανουάριο τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε υποδέχθηκε χθες Κυριακή τον Γκουαϊδό στη Μπογοτά, όπου σήμερα θα συμμετάσχει σε μια περιφερειακή σύνοδο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας», έγραψε ο Ντούκε στο Twitter αργά χθες το βράδυ. Υπογραμμίσαμε τη σημασία της αποκατάστασης της δημοκρατίας στη γειτονική χώρα», πρόσθεσε.

Ο Γκουαϊδό από την πλευρά του ανήρτησε στο Twitter ότι είναι ευγνώμων για τη στήριξη του Ντούκε και πρόσθεσε ότι το ταξίδι αυτό «θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν στην ελευθερία».

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η επιστροφή μου στη χώρα μας θα είναι γεμάτη καλά νέα», τόνισε.

Εξάλλου στην Κολομβία ο Γκουαϊδό πρόκειται να συναντηθεί και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, από όπου ξεκινά μια περιοδεία στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Είναι ο εκλεγμένος ηγέτης της Βενεζουέλας», «ανυπομονώ να τον συναντήσω», επιβεβαίωσε ο Πομπέο μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο το οποίο τον μετέφερε από το Βερολίνο στη Μπογοτά.

«Η αποστολή μας στη Βενεζουέλα δεν έχει αλλάξει. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Βενεζουελάνοι αξίζουν ένα καλύτερο 2020. Ο Μαδούρο είναι καταστροφέας. Εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα για να πάνε στη χώρα που επισκέπτομαι, την Κολομβία», τόνισε ο Πομπέο.

Μάλιστα σύμφωνα με την Washington Post ο Γκουαϊδό σκοπεύει να μεταβεί στο Ναβός της Ελβετίας όπου ξεκινά αύριο το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ από όπου θα καλέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αυξήσουν την πίεση στον Μαδούρο.

Αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ελπίζουν επίσης ο Γκουαϊδό να μπορέσει να συναντηθεί και με τον Τραμπ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact