ΕΛΛΑΔΑ

Αντίδραση Βαρβιτσιώτη στα σχόλια Ευρωπαίου επιτρόπου για το Φαρμακονήσι


Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου υπογραμμίζει ότι «οποιαδήποτε συμπεράσματα για ατιμωρησία είναι μακριά από την αλήθεια»

Την αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προκάλεσαν σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Niels Muiznieks σχετικά με την αρχειοθέτηση από τις δικαστικές Αρχές του φακέλου για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι που στοίχισε τον περασμένο Ιανουάριο τη ζωή σε έντεκα άτομα, οκτώ παιδιά και τρεις γυναίκες από το Αφγανιστάν.

«Τον περασμένο Φεβρουάριο, με ανοιχτή επιστολή στις ελληνικές Αρχές υπογράμμισα ότι αναμένω την αναγνώριση και την τιμωρία των υπευθύνων για αυτούς τους τραγικούς θανάτους στη θάλασσα. Αυτό που βλέπω σήμερα είναι ότι η ατιμωρησία κινδυνεύει να καλύψει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» προσθέτει σε σχόλιό του ο Νιλς Μουίζνιεκς.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Anne Brasseur εκφράζει την έκπληξή του για τα σχόλια του επιτρόπου Niels Muiznieks, κάνει λόγο για έλλειψη πληροφόρησης από τον ίδιο και ότι η εν λόγω θέση του αντίκειται στην έννοια του Κράτους Δικαίου.

Ο υπουργός αναφέρει επίσης ότι «η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνει εφικτή χωρίς τον σεβασμό στο Κράτος Δικαίου» και ότι «το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα ως ένας οργανισμός αρμόδιος για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων έχει ως κύριο καθήκον, όχι μόνο την περιφρούρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά πάνω από όλα την προστασία του πιο θεμελιώδους δικαιώματος: της ζωής.

Οποιαδήποτε τυχόν αναφορά για ενδεχόμενη κακομεταχείριση από στέλεχος του λιμενικού σε επιχειρήσεις διάσωσης, όπως στην περίπτωση του Φαρμακονησίου (όπου διεσώθησαν 16 ανθρώπινες ζωές από τους συνολικά 28 παράνομους μετανάστες, που επέβαιναν σε ένα μη αξιόπλοο σκάφος), παγίως ερευνώνται μεθοδικά και εις βάθος από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές και οι αποφάσεις τους γίνονται σεβαστές από κάθε πολίτη.

Από τις αρχές του 2014, το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διεξάγει πάνω από 163 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη διάσωση πάνω από 4.667 ζωών στη θάλασσα από ένα σύνολο 13.233 παράνομων μεταναστών, οι οποίοι διέσχισαν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα» προστίθεται στην επιστολή του υπουργού.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει ότι «οποιαδήποτε συμπεράσματα για ατιμωρησία είναι μακριά από την αλήθεια» και ότι ο ίδιος παραμένει στη διάθεση της ολομελείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ή της αρμόδιας Επιτροπής για παροχή περαιτέρω πληροφόρησης, εφόσον χρειαστεί.
Πηγή: Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact