ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρούν δικαστές και δικηγόροι στα νέα μέτρα

Αντιδράσεις και αναταράξεις προκαλούν στον δικαστικό κόσμο αλλά και στους δικηγόρους οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Το εν λόγω ήταν ένα από τα πρώτα προαπαιτούμενα που “πέρασαν” από τη Βουλή μετά τις εκλογές. Χθες, στην συνεδρίαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, κατέστη κάτι περισσότερο από σαφές ότι η εφαρμογή του νέου κώδικα δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη, με τους δικαστές της Αθήνας και του Πειραιά να κροούν τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν από την 1η Ιανουαρίου, ημερομηνία εφαρμογής του νέου κώδικα.

Ο προιστάμενος του Πρωτοδικείου της Αθήνας, εφέτης κ. Σπύρος Γεωργουλέας, ανέφερε μεταξύ άλλων, με δεδομένο ότι οι αγωγές που κατατίθενται έως 31-12-2015προσδιορίζονται για τον Μάιο του έτους 2019, η εφαρμογή του νέου Κώδικα πολιτικής Δικονομίας, από 1-1-2016, συνεπάγεται την παράλληλη συνύπαρξη και συνεφαρμογή των δύο δικαστικών συστημάτων τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια. Πως όμως μπορεί να προχωρήσει αυτή η συνύπαρξη, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή και χωρίς υπαλλήλους; ¨Ηδη, οι δικαστές αποφάσισαν να χρεώνονται διπλάσιο όγκο δικογραφιών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες του νέου κώδικα, αλλά όπως παρατήρησε ο δικαστικός λειτουργός, αυτό το γεγονός δεν θα φέρει επιτάχυνση  καθώς η  επιβάρυνση των δικαστών θα επιβραδύνει αναγκαστικά το χρόνο επεξεργασίας των υποθέσεων και δημοσίευσης των αποφάσεων. Επιπλέον από τα δικαστήρια της Ευελπίδων λείπουν 48 δικαστές και 300 δικαστικοί υπαλλήλοι, ενώ δεν υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι για να φυλάσσονται οι δικογραφίες που πρέπει να παραμένουν στο δικαστήριο.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Β. Αλεξανδρής, ενημέρωσε την ολομέλεια για την επιστολή που έστειλε προ ημερών στον υπουργό Δικαιοσύνης, τονίζοντας τις δυσκολίες και ζητώντας τουλάχιστον 6 μήνες αναστολή της εφαρμογής του νέου κώδικα, μέχρι να υλοποιηθεί η δημόσια δέσμευση του υπουργού για νομοθετικές αλλαγές, ωστόσο απάντηση δεν έχει λάβει ακόμη. Η  Ολομέλεια αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να συγκληθεί εκ νέου το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, προκειμένου να λάβει αποφάσεις σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειες και  πρωτοβουλίες.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact