ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από «κόσκινο» πέρασε όλες τις υποθέσεις του ΣΔΟΕ ο Τσίπρας


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «να σταματήσει το πάρτι της φοροδιαφυγής των οικονομικά ισχυρών»

Λεπτομερή, κατά το δυνατόν φυσικά, ενημέρωση για όλες τις μεγάλες υποθέσεις που χειρίζεται το ΣΔΟΕ ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης με την ηγεσία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνάντηση διήρκησε δυόμισι ώρες (!) και σε αυτή ο κ. Τσίπρας ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, αναλυτική ενημέρωση και δεν αρκέστηκε σε μια εθιμοτυπική προσέγγιση του θέματος.

Στη συνάντηση παρέστησαν μάλιστα, πέραν του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Στέλιου Στασινόπουλου και σχεδόν όλα τα κορυφαία υπηρεσιακά στελέχη, που χειρίζονται μείζονος φορολοελεγκτικής σημασίας υποθέσεις (Γιώργος Κωστολιάς, Ευάγγελος Καραμάνος, Χρήστος Κυριαζόπουλος, Παναγιώτης Μαντούβαλος).

Η έμφαση που έδωσε ο κ. Τσίπρας ήταν φυσικά σε υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τους πάντες, όπως η λίστα Λαγκάρντ, αλλά δεν έμεινε εκεί, καθώς το ΣΔΟΕ επεκτείνεται σε όλα τα θέματα φοροδιαφυγής.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «να σταματήσει το πάρτι της φοροδιαφυγής των οικονομικά ισχυρών».
 
Ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Η σημερινή μας επίσκεψη στο ΣΔΟΕ αποκάλυψε τα τεράστια προβλήματα και τις αδυναμίες της υπηρεσίας στη μεγάλη υπόθεση της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Οι πρωτοφανείς ελλείψεις προσωπικού, αλλά και οι ελλείψεις σε υποδομές, οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, η αναποτελεσματικότητα και οι καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση σοβαρότατων φορολογικών υποθέσεων, κατά την άποψή μας, δεν συνιστούν τυχαία υπηρεσιακά προβλήματα. Υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα.

Από τη σημερινή μας ενημέρωση προκύπτει ότι από τις 2062 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, μέσα σε δυο χρόνια έχουν ελεγχθεί μόλις 25. Για τις υπόλοιπες 2037 υποθέσεις απασχολούνται σήμερα μόνο 35 υπάλληλοι που ταυτόχρονα απασχολούνται και με σωρία άλλων υποθέσεων.
Ενώ όλοι γνωρίζουν ότι σε ενάμισι περίπου χρόνο, το τέλος του 2015, η υπόθεση παραγράφεται οριστικά. Σημειωτέων ότι από αυτές τις 25 υποθέσεις που ελέγχθηκαν προκύπτουν τουλάχιστον 12 εκατομμύρια φόροι. Συμπέρασμα: «Όποιος δε θέλει να ζυμώσει – που λέει και ο λαός μας – όχι δέκα μέρες, αλλά δέκα χρόνια κοσκινίζει».

Αποτελεί μέγιστο σκάνδαλο την ώρα που τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα εξωθούνται στα όρια της οικονομικής απελπισίας, από την υπερφορολόγηση, τη φορολόγηση των μισθών και των συντάξεων, από την αθλιότητα του ΕΝΦΙΑ που δημεύει τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία, να συνεχίζεται το πάρτι της ασυλίας και της φοροδιαφυγής των οικονομικά ισχυρών.
Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί και να στελεχωθεί άμεσα ειδική υπηρεσία στο Υπουργείο Οικονομικών που θα ασχοληθεί με τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Με τη Λίστα Λαγκαρντ, τα 54.000 εμβάσματα στο εξωτερικό, τις χιλιάδες off – shore εταιρίες, την υπόθεση των ενδοομιλικών συναλλαγών για την οποία δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου στελέχωση και παρακολούθηση.

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και η θεσμοθέτηση ενός δίκαιου, διαφανούς και σταθερού φορολογικού συστήματος, πάνω απ’ όλα απαιτούν πολιτική βούληση.

Η παραπαίουσα δικομματική κυβέρνηση των Μνημονίων δεν έχει αυτή τη βούληση.  Ήρθε, όμως, η ώρα να δώσει λογαριασμό. Για τις πράξεις, αλλά  και για τις παραλήψεις της. Όσοι νομίζουν, δε, ότι θα χρησιμοποιήσουν τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, να ξέρουν ότι θα μας βρουν απέναντι.

Η ελπίδα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την εξάλειψη της διαπλοκής και των πελατειακών σχέσεων βρίσκεται στην κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, βρίσκεται στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που σύντομα θα γίνει πραγματικότητα με τη θέληση του λαού μας».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact