ΥΓΕΙΑ

Από ποια χρόνια ασθένεια πάσχουν 1 στους 10 Έλληνες

Σοκ από τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ. Περισσότερο από 1 εκατομμύριο Έλληνες κάνουν θεραπεία για αυξημένο «ζάχαρο». Ουδείς γνωρίζει πόσοι ακόμα πάσχουν από διαβήτη δίχως να το γνωρίζουν. Ποια μορφή της νόσου παρουσίασε κατακόρυφη αύξηση μέσα σε 1 χρόνο.

Εκτός ελέγχου βρίσκεται ο σακχαρώδης διαβήτης στη χώρα μας. Μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 8% οι ασθενείς που κάνουν θεραπεία γι’ αυτόν, με τον συνολικό αριθμό τους να υπερβαίνει πλέον το 1 εκατομμύριο.

Την μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε το 2020 ο διαβήτης κύησης. Έφτασε το 25% και είναι ενδεικτική για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, δεδομένου ότι αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή.

Αύξηση κατά 5% παρουσίασε και ο διαβήτης τύπου 2, ενώ ο διαβήτης τύπου 1 αυξήθηκε κατά 1%. Ο διαβήτης τύπου 2 κάποτε εκδηλωνόταν μόνο σε προχωρημένες ηλικίες. Είναι η μορφή της νόσου που σχετίζεται με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής και την παχυσαρκία. Ο τύπου 1 είναι ινσουλινοεξαρτώμενος και ουσιαστικά αποτελεί αυτοάνοσο νόσημα.

Τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της επιδημίας του διαβήτη στη χώρα μας έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Προέρχονται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Σύμφωνα με αυτά, οι ασθενείς που εντάχθηκαν το 2020 σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο σακχαρώδη διαβήτη ανέρχονται σε 1.050.635. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 10% του πληθυσμού της Ελλάδας και είναι αυξημένος κατά 8% σε σχέση με το 2019.

Πόσοι πάσχουν ανά είδος διαβήτη

Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των πασχόντων ανά θεραπευτικό πρωτόκολλο σακχαρώδη διαβήτη διαμορφώνεται για το έτος 2020 ως εξής:

  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος): 47.782
  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: 981.747
  • Άλλοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη: 19.273
  • Σακχαρώδης διαβήτης κύησης: 11.308
  • Νεογνικός σακχαρώδης διαβήτης: 28
  • Ινσουλινοπενία (έλλειψη ινσουλίνης) μετά από ιατρικές πράξεις: 638

«Για το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο προσμετρούνται τα άτομα που έχουν ενταχθεί σε κάθε ένα πρωτόκολλο», επισημαίνει η ΗΔΙΚΑ σε έγγραφο που απέστειλε μαζί με τα στοιχεία στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. «Σε περίπτωση που ένα άτομο έχει ενταχθεί σε περισσότερα του ενός πρωτόκολλα, τότε θα προσμετρηθεί σε κάθε ένα από τα πρωτόκολλα αυτά. Για τον λόγο αυτό, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αθροιστεί το πλήθος των πασχόντων ανά πρωτόκολλο για να παραχθεί ο συνολικός αριθμός των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα».

Τα στοιχεία αυτά είναι τα πλέον αξιόπιστα που διαθέτουμε για τον αριθμό των πασχόντων από διαβήτη στην χώρα μας. Και αυτό διότι από τον Μάιο του 2018 τα αντιδιαβητικά φάρμακα συνταγογραφούνται μόνο μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων της ΗΔΙΚΑ.

Τα νέα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι ο διαβήτης εξαπλώνεται ραγδαία στη χώρα μας. Και καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την πολιτεία για την ενημέρωση του κοινού για το αυξημένο «ζάχαρο» και την πρόληψή του, επισημαίνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρωτοφανείς εικόνες: Γέμισε στρατιώτες το Καπιτώλιο

Απίστευτες οι εικόνες που κάνουν το γύρο του…

«Χαστούκι»-προειδοποίηση από τα ΗΑΕ στον Ερντογάν!

Ηχηρό μήνυμα έστειλαν τα ΗΑΕ στη Τουρκία. Την…

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Ν. Χαρδαλιάς την Παρασκευή

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως όλα θα σταθμίζονται μέχρι…

Το διασκεδάζουν οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα

Ιδιαίτερος λόγος έχει γίνει για τις συνθήκες και…

Οι επιστήμονες προβλέπουν τι θα γίνει με τον κορονοϊό σε 10 χρόνια

Σαν ένας ιός κοινού κρυολογήματος – που μάλιστα…

Πολάκης: Χάσαμε τις εκλογές επειδή γ@@@σαμε μεσαία τάξη

Ένα βίντεο που δημοσίευσε η «Ομάδα Αλήθειας» με…

Το Πακιστάν δίνει πυρηνική βόμβα στην Τουρκία

Το Πακιστάν μεταφέρει ταχέως τεχνολογίες πυραύλων στην Τουρκία και Πακιστανοί…

Η Πολεμική Αεροπορία αναβαθμίζεται σε εφιαλτικό υπερόπλο κάτω από τα φτερά της

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία εξοπλίζεται, εκσυγχρονίζεται, ενισχύεται. Στην…

Πλημμυρίζει με θαλασσινό νερό ο πυρηνικός σταθμός του Ερντογάν

Υπάρχει μια ρωγμή στο τσιμεντένιο δάπεδο του πυρηνικού…

Διπλή γυναικοκτονία έφερε στο φως εμπόριο βρεφών στη Θεσσαλονίκη

Μια υπόθεση διπλής γυναικοκτονίας συγκλονίζει την κοινή γνώμη…
contact