ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλείουν κάθε συνεργασία με τον Άσαντ οι Γερμανοί

Η Δύση δεν οφείλει να ανοίξει έναν διάλογο με τον βασικό υπαίτιο του εμφυλίου στη Συρία, Μπασάρ αλ Άσαντ απλώς και μόνον επειδή η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) είναι «ακόμη χειρότερη», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής σύμβουλος της καγκελαρίας της Γερμανίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ έχουν καταλάβει τεράστιες εκτάσεις τόσο στη Συρία, όσο και στο Ιράκ, ενώ ένας διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ έχει εξαπολύσει μια αεροπορική εκστρατεία εναντίον των μαχητών της, γεγονός το οποίο εμμέσως ανακουφίζει εν μέρει τις δυνάμεις του Άσαντ κι έχει οδηγήσει ορισμένες πλευρές να αναμένουν μια ενδεχόμενη επαναπροσέγγιση της διεθνούς κοινότητας με τον πρόεδρο της Συρίας.

Παρά «το γεγονός ότι πιθανόν τώρα υπάρχει μια οργάνωση —το ΙΚΙΛ— η οποία όσον αφορά ανθρωπιστικά ζητήματα και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ακόμη χειρότερη από τον Άσαντ, δεν θα έπρεπε να θεωρήσουμε πλέον τον Άσαντ κάποιον που μπορεί να είναι συνομιλητής μας, κάποιον με τον οποίο θα έπρεπε να συνεργαστούμε», είπε ο Κρίστοφ Χόισγκεν, ο επικεφαλής της ομάδας η οποία συμβουλεύει την Άγγελα Μέρκελ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

Ο Χόισγκεν χρησιμοποίησε το ακρωνύμιο της προηγούμενης ονομασίας του ΙΚ, που ήταν Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε.

«Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο Άσαντ είναι ο υπαίτιος για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ανθρώπων, για τα εκατομμύρια των ανθρώπων οι οποίοι εκτοπίστηκαν», δήλωσε ο Χόισγκεν μιλώντας σε μια εκδήλωση στο Βερολίνο.

Ο Χόισγκεν είπε ότι υπάρχει ανάγκη εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης στη Συρία, σε συνεννόηση με τις σημαντικότερες δυνάμεις της περιοχής, όπως το Ιράν ή η Σαουδική Αραβία, ενώ κάλεσε παράλληλα τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στον Σύρο πρόεδρο για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος ο οποίος ξέσπασε το 2011.

«Βλέπω τον Ρώσο πρεσβευτή εδώ (στην εκδήλωση) και η Ρωσία διατηρεί εξαίρετες σχέσεις με τον Άσαντ, τον εφοδιάζει με όπλα, και νομίζω πως υπάρχει κάποιος (σ.σ. στη Ρωσία) που θα μπορούσε να μιλήσει μαζί του και να τον επαναφέρει στη λογική», υποστήριξε ο Χόισγκεν.

Η Ρωσία, ο βασικός υποστηρικτής του προέδρου Άσαντ, έχει καλέσει τις κυβερνήσεις δυτικών και αραβικών χωρών να συνεργαστούν μαζί του για να αντιμετωπιστεί το ΙΚ. Η Μόσχα αντιτάχθηκε έντονα στην επέκταση της αεροπορικής εκστρατείας του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στη Συρία, καθώς θεωρεί ότι πριν διεξαχθούν πλήγματα, θα έπρεπε να είχε εξασφαλιστεί η συναίνεση της Δαμασκού.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact