ΔΙΑΦΟΡΑ

Αποκωδικοποιώντας τη γλώσσα του σώματος του κατοικίδιου σας

Πέρα από τις όποιες γλωσσικές και εκφραστικές διαφορές μπορεί να έχουν οι διαφορετικοί ανθρώπινοι πολιτισμοί, υπάρχουν μερικά «σημάδια» που μπορεί να αναγνωρίσει κανείς σε άλλους ακόμη κι αν δεν τους γνωρίζει στην πραγματικότητα.

Οι άνθρωποι μπορούν με βάση τη «γλώσσα του σώματος» να καταλάβουν για παράδειγμα αν κάποιος είναι νευρικός ή πότε κάποιος είναι ήρεμος και χαλαρός. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα ζώα.
Οι σκύλοι για παράδειγμα έχουν πολύ πλούσια «γλώσσα του σώματος» και τη χρησιμοποιούν πολύ αποτελεσματικά.

Κανείς μπορεί να καταλάβει ακριβώς τι του «λέει» ή προσπαθεί να του πει το σκυλί του, αν έχει καταλάβει έστω και λίγο πώς αυτό συμπεριφέρεται όταν είναι χαλαρό, χαρούμενο, νευρικό, απογοητευμένο ή θυμωμένο.

Όταν στέκεται ακίνητο

Μπορεί να διαρκέσει απλά για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου, άρα πρέπει κανείς να παρατηρεί πολύ προσεχτικά για να δει τι θα συμβεί.
Όταν ένας σκύλος στέκεται ακίνητος, ζυγίζει το βάρος του με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

– Στηρίζεται και στα τέσσερα πόδια του και ισορροπεί: Αυτός ο σκύλος είναι ήρεμος και σίγουρος, με αυτοπεποίθηση.

– Ισορροπεί ρίχνοντας το βάρος στα πίσω πόδια: Αυτός ο σκύλος είναι έτοιμος να πεταχτεί προς τα εμπρός. Έχει αυτοπεποίθηση και θέλει να αλληλεπιδράσει με τον άλλο. (Rottweiler στη φωτογραφία 2).

– Ισορροπεί με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να απομακρυνθεί από αυτό που κοιτάζει: Αυτός ο σκύλος νιώθει φόβο και είναι πολύ πιθανό να θέλει να διαφύγει (μικρός σκύλος στη φωτογραφία 2).
Ένας σκύλος μπορεί να σταθεί με πολλούς τρόπους, χωρίς να έχει ισορροπία, που δείχνουν με ποιο τρόπο θέλουν να απομακρυνθούν γρήγορα. Το να εκτιναχτούν προς μια κατεύθυνση είναι ένδειξη φόβου, έτσι αν ο σκύλος σας στέκεται με τέτοιο τρόπο που να είναι εκτός ισορροπίας, προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που τον φοβίζει.

Όταν κοιτάζετε ένα σκυλί, είναι σημαντικό να προσπαθείτε να κατανοήσετε τη συναισθηματική του κατάσταση.

Η ανθρώπινη γλώσσα του σώματος αποκαλύπτει πότε κάποιος είναι φοβισμένος, σίγουρος με τον εαυτό του, ή χαλαρός και οι υπόλοιποι μπορούν να αντιδράσουν ανάλογα. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να λειτουργείτε και όταν έχετε ένα σκύλο.

Είναι άδικο να ζητάτε από ένα τρομαγμένο σκύλο να πλησιάσει αντικείμενα που τον φοβίζουν και φυσικά είναι χαζό να πλησιάζετε ένα σκύλος, ο οποίος σας δείχνει ότι είναι νευρικός και εξαγριωμένος, εκτός κι αν γνωρίζετε τι φταίει.

Αν ένας σκύλος προχωρά σε ευθεία γραμμή (φωτογραφία 4) το πιο πιθανό είναι να είναι επιθετικός, ενώ αντίθετα όταν αλλάζει πορεία (το Collie στη φωτογραφία 1) αυτό δείχνει φιλική στάση.

Αν ένας σκύλος σας πλησιάζει κινούμενος σε ευθεία γραμμή, και με επιθετικό βλέμμα, γυρίστε από την άλλη, προσέχοντάς τον με την άκρη του ματιού σας. Όταν σταθούν ακίνητα, κοιτάξουν προς το έδαφος και χασμουρηθούν, αυτό είναι ένα σημάδι ότι έχει εκτονωθεί η κατάσταση.

Όταν ένας σκύλος κινείται σε διαφορετικές κατευθύνσεις δεν θεωρείται πιθανό να προκαλέσει κακό, ωστόσο αν είναι μεγαλόσωμος μπορεί να ρίξει κάποιον κάτω. Αν ένας σκύλος συμπεριφέρεται έτσι στο παιχνίδι, μπορείτε να πέσετε στα γόνατα, για να μην σας ρίξει κατά λάθος.

Στη φωτογραφία 6 το σκυλί Δαλματίας είναι σε κίνδυνο. Ισορροπεί με τέτοιο τρόπο που να είναι σε ετοιμότητα να διαφύγει, όμως το Springer Spaniel πίσω του που στέκεται σταθερά στα τέσσερά του πόδια το εμποδίζει.
Το Border Collie που έχει σηκωθεί ρίχνοντας το βάρος στα πίσω του πόδια, είναι έτοιμο να πέσει προς τα εμπρός και να χτυπήσει το σκύλο Δαλματίας.

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact