ΚΟΣΜΟΣ

Απόψε η τελική έφοδος των Ρώσων; Ξεκινάει η μητέρα των μαχών;

Μπορεί να ανακοινώθηκε νέα κατάπαυση του πυρός για αύριο, ωστόσο υπάρχει μεγάλος φόβος για κλιμάκωση ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία.

Πληροφορίες προερχόμενες από διάφορες πλευρές συγκλίνουν και καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, δείχνοντας πως πλησιάζει επικίνδυνα η ώρα της μεγάλης επίθεσης στο Κίεβο που φαίνεται πως είναι θέμα ωρών.

Λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση της επιβολής νέων κυρώσεων ΗΠΑ και Βρετανίας στο ρωσικό πετρέλαιο, δημοσιεύονται πληροφορίες και εκτιμήσεις για προελάσεις στρατευμάτων της Ρωσίας με κατεύθυνση προς την ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία οχυρώνεται και προετοιμάζεται για να αμυνθεί.
Από νωρίς σήμερα, Τρίτη, οι αμερικανικές πληροφορίες έκαναν λόγο για προγραμματισμό επίθεσης στο Κίεβο στις επόμενες ώρες, ακόμα και απόψε.

Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύθηκαν όταν το Πεντάγωνο των ΗΠΑ μίλησε για ρωσική κινητικότητα στην περιοχή της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, με μία φάλαγγα που προωθείτε προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά, όσο η πρώτη, που κατέβηκε από τα βόρεια, παραμένει ακινητοποιημένη εδώ και πολλές ημέρες έξω από την πόλη. Οι εκτιμήσεις της αμερικανικής άμυνας τοποθετούν τη θέση της φάλαγγας αυτής, που ξεκίνησε την προέλασή της, στα 60 χιλιόμετρα περίπου από την πόλη του Κιέβου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η προώθηση της πρώτης, μεγάλης φάλαγγας από τον βορρά προς το Κίεβο δεν έχει σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο εδώ και αρκετές ημέρες λόγω της ουκρανικής αντίστασης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι σε θέματα ανεφοδιασμού και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Η τρίτη φάλαγγα που κατεβαίνει από τα βορειοανατολικά εντάσσεται στις «προσπάθειες» της Μόσχας «να περικυκλώσει το Κίεβο και να το αναγκάσει να συνθηκολογήσει». «Καθώς δεν έχουν κάνει την πρόοδο που πιστεύαμε ότι ανέμεναν, αύξησαν τους βομβαρδισμούς στην πόλη με πυραύλους, ρουκέτες, βλήματα του πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα», πρόσθεσε αξιωματούχος της αμερικανικής Άμυνας.

Ζωντανή εικόνα από περιοχές της Ουκρανίας:

«Εντείνουν την πίεση στο Κίεβο (…) και πιστεύουμε ακόμη ότι είναι ένας από τους βασικούς στόχους τους», επέμεινε.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για πληροφορίες περί «οδομαχιών» εντός του Κιέβου, που όμως είναι «μεμονωμένα περιστατικά». «Θεωρούμε ότι πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για αναγνωριστικές επιχειρήσεις, στόχος των οποίων είναι να προκαλέσουν φόβο και σύγχυση και να προσπαθήσουν να προετοιμάσουν το έδαφος για τη συνέχεια», είπε.

Εισβολή στην Ουκρανία: Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η Ρωσία για το πρωί της Τετάρτης
Όσο όλα τα δεδομένα δείχνουν πως επίκειται μια μεγάλη επίθεση στο Κίεβο, η Μόσχα ανακοίνωσε πως αύριο, Τετάρτη, θα τεθεί σε ισχύ μια κατάπαυση του πυρός σε περιοχές της Ουκρανίας, ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι πολίτες από τα σημεία των συγκρούσεων.

Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τις 9.00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης 9 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, η πρόταση αυτή θα μεταφερθεί στις ουκρανικές αρχές που θα πρέπει, όπως και χθες, να επιβεβαιώσουν μέχρι τα μεσάνυχτα (02.00 ώρα Ελλάδας) το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων και από ποια ώρα θα μπορούν να λειτουργήσουν.

Συνεχίζεται η πολιορκία του Κιέβου, «ισοπεδώθηκε» το Χάρκοβο, εμποδίζεται η εκκένωση της Μαριούπολης

Όπως ανακοινώθηκε για το πρωί της Τετάρτης, έτσι και για την Τρίτη είχε προγραμματιστεί κατάπαυση του πυρός για την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών από ουκρανικές περιοχές στις οποίες σημειώνονται επιθέσεις. Ωστόσο, η Ουκρανία εξακολουθούσε κατά τη διάρκεια της ημέρας να αναφέρει πως οι πόλεις της δέχονται νέα πλήγματα και ότι η επιχείρηση της εκκένωσης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε τέτοιες συνθήκες, με βομβαρδισμούς και επιθέσεις.

Η Μαριούπολη, παράλληλα, παραμένει περικυκλωμένη, αποκλεισμένη από την υπόλοιπη χώρα, ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Αμερικανικές πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη καταφέρει να μπουν στη Mykolaiv, πόλη που θεωρείται σημείο-κλειδί για τη ρωσική τακτική της εισβολής. Και σε αυτήν την πόλη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, σημειώνεται κλιμάκωση των βομβαρδισμών.

Επίσης, εξακολουθούν οι προσπάθειες για προέλαση των δυνάμεων της Ρωσίας προς τις πόλεις Χάρκοβο και Τσερνιχίβ, που όμως αντιμετωπίζουν σθεναρή ουκρανική αντίσταση.
Οι ουκρανικές Αρχές δεν κατάφεραν για ακόμη μια φορά σήμερα να απομακρύνουν αμάχους από τη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, κάνοντας λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή στην πολιορκούμενη πόλη.

Σε δηλώσεις της που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, χαρακτήρισε απαράδεκτη την προσφορά της Μόσχας να ανοίξει «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» που οδηγούν στη Ρωσία ή στη Λευκορωσία.

Στο Χάρκοβο, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία, έχουν πεθάνει τουλάχιστον 27 άμαχοι πολίτες. Στην Τσερνίχιβ, έκρηξη νάρκης σκότωσε τρεις ενήλικους και τραυμάτισε τρία παιδιά. Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας θεωρεί πως, συνολικά, τουλάχιστον 400 πολίτες έχουν σκοτωθεί και 800 έχουν τραυματιστεί από τις ρωσικές επιθέσεις. Από τους νεκρούς, οι 50 περίπου θεωρείται πως είναι παιδιά.

Ουκρανία-πόλεμος: Η Πολωνία θέτει στη διάθεση του ΝΑΤΟ όλα τα αεροσκάφη MiG-29

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι η Πολωνία θα αναπτύξει τα αεροσκάφη της τύπου MIG-29 σε βάση των ΗΠΑ στη Γερμανία.
Η Πολωνία είναι έτοιμη να αναπτύξει όλα τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 που διαθέτει στην αεροπορική βάση Ραμστάιν της Γερμανίας και να τα θέσει στη διάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, η Βαρσοβία προέτρεψε τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ οι οποίες διαθέτουν τέτοια αεροπλάνα ρωσικής κατασκευής να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Τη Δευτέρα, μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ πίεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να διευκολύνει τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών από την Πολωνία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης στην Ουκρανία, μετά την έκκληση που απηύθυνε την Κυριακή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι αρχές της Δημοκρατίας της Πολωνίας (…) είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε, αμέσως και χωρίς χρέωση, όλα τα MiG-29 στην αεροπορική βάση Ραμστάιν και να τα θέσουμε στη διάθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε το υπουργείο.

«Παράλληλα, η Πολωνία ζητά από τις ΗΠΑ χρησιμοποιημένα αεροσκάφη με αντίστοιχες επιχειρησιακές δυνατότητες. Η Πολωνία είναι έτοιμη να τηρήσει τους όρους αγοράς των αεροσκαφών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους -10 βαθμούς Κελσίου στην Ουκρανία
Όσο η χώρα προετοιμάζεται για μια μεγάλη επικείμενη επίθεση, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες αναφέρουν πως αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι η ανθρωπιστική κρίση εκεί θα μπορούσε να επιδεινωθεί.

Οι μετεωρολόγοι αναμένουν θερμοκρασίες υπό το μηδέν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μεγάλες περιοχές της χώρας.
Επίσης, αναμένονται χαμηλές θερμοκρασίες στους -10C κατά τη διάρκεια της νύχτας για περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Το κρύο θα είναι εκτεταμένο σε όλη την Ουκρανία, αλλά οι χαμηλότερες θερμοκρασίες προβλέπονται για τα ανατολικά της χώρας. Φαίνεται ότι το κρύο θα διαρκέσει μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact