ΚΟΣΜΟΣ

Αποτελέσματα ευρωεκλογών 2019: Οι Βρετανοί μάλλον άλλαξαν γνώμη για το Brexit

Τι δείχνει η ανάλυση των αποτελεσμάτων αναφορικά με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ

«Δεύτερο, έμμεσο δημοψήφισμα» χαρακτήρισε ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν τις ευρωεκλογές, ανακοινώνοντας ότι εντός των προσεχών ημερών θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων και των κινημάτων, καθώς και οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα αναφορικά με το Brexit.

Αλλά, εάν πραγματικά οι ευρωεκλογές αποτελούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, τα αποτελέσματά τους δείχνουν μάλλον, πως το στρατόπεδο της παραμονής στην ΕΕ (Remain) θα κέρδιζε τους οπαδούς της εξόδου, κι αυτό παρότι την πρωτιά κατέκτησε το κόμμα του Brexit, του Νάιτζελ Φάρατζ.

Όλα τα κόμματα στη Βρετανία έχουν διατυπώσει σαφείς θέσεις περί της εξόδου, ή της παραμονής, με την εξαίρεση των Συντηρητικών και των Εργατικών, που αντιμετώπισαν το ζήτημα με πιο συγκαταβατικές θέσεις και με πνεύμα συμβιβαστικό. Οι μεν Τόρις συνάρτησαν τη συμφωνία για την έξοδο με την παραίτηση της Τερέζας Μέι από την πρωθυπουργία, ενώ το Εργατικό Κόμμα τάχθηκε υπέρ πιο ελαστικού Brexit, που θα διατηρούσε τη Βρετανία σε μία στενή σχέση με την ενιαία αγορά της ΕΕ.

Με δεδομένες τις θέσεις αυτές—αλλά και διατηρώντας την κύρια υπόθεση πως η πλειονότητα των ψηφοφόρων των Εργατικών επιθυμούν την παραμονή κι αντίστοιχα οι περισσότεροι Τόρις θέλουν το Brexit—η ποιοτική ανάλυση της ψήφου για τις ευρωεκλογές δείχνει πως η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της παραμονής, είτε αθροίσουμε σε αυτή και τα δύο αυτά μεγάλα κόμματα, είτε όχι, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Σε περίπτωση που οι ευρωεκλογές είχαν οργανωθεί με βάση την επιλογή ανάμεσα σε ένα «ναι», ή ένα «όχι» για το Brexit, το ισοζύγιο θα ήταν: REMAIN 55,3% και BREXIT 44,7%. Δηλαδή μία διαφορά σχεδόν 10 μονάδων. Αριθμητικά, το στρατόπεδο της παραμονής έλαβε 9,3 εκατ. ψήφους, ενώ το Brexit συγκέντρωσε 7 εκατ. ψήφους.

Αλλά η αριθμητική αποτύπωση είναι μόνον ένα πειστήριο για την υπεροχή του στρατοπέδου της παραμονής, καθώς αυτή καταδεικνύεται και από τους μέσους όρους των μηνιαίων μετρήσεων που πραγματοποιεί η εταιρεία YouGov, με σημείο εκκίνησης το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016. Οι σφυγμομετρήσεις της εταιρείας καταδεικνύουν πως η πλειοψηφία των Βρετανών θεωρεί πως το Brexit ήταν μία λάθος απόφαση.

Αυτό πρακτικά σημαίνει δύο πράγματα.

Αφενός πως το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ μπορεί να ήλθε πρώτο στις ευρωεκλογές, αλλά η Βρετανία παραμένει μία χώρα στέρεα θετική προς την παραμονή της στην ΕΕ. Μοιάζει πλέον πιθανόν πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit θα ανέτρεπε το αποτέλεσμα του πρώτου, συνεπώς θα πρέπει να περιμένουμε πως ο Φάρατζ και οι διαπρύσιοι ζηλωτές του Brexit εντός του Συντηρητικού Κόμματος θα παλέψουν με νύχια και με δόντια για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του. Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως σε περίπτωση που αυτό διεξαχθεί θα ηττηθούν κατά κράτος.

Αφετέρου πως σε ό,τι αφορά τον Κόρμπιν και τους Εργατικούς, η θέση του κόμματος υπέρ του Brexit τους κοστίζει ψήφους. Οι Εργατικοί με το ήξεις αφήξεις τους κατέληξαν στην τρίτη θέση στις ευρωεκλογές, πίσω από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες που κατέβηκαν με ακραιφνείς θέσεις υπέρ της παραμονής. Τα ποσοστά του είναι πλέον σχεδόν ίσα με εκείνα των υπέρ της παραμονής Πράσινων—κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Στροφή των Εργατικών υπέρ σαφούς παραμονής και υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος θα τους ενίσχυε έναντι των άλλων παρατάξεων, που τάσσονται υπέρ του Remain και, σε περίπτωση που διεξαχθεί αυτό—θα πετύχαινε σημαντικό πλήγμα κατά των Συντηρητικών.

Από στρατηγικής άποψης, η προοπτική αυτή εξόν από δελεαστική, για τους Εργατικούς πλέον θα πρέπει να θεωρείται μονόδρομος.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact