ΕΛΛΑΔΑ

Αρθρο-φωτιά του Al Jazeera: Η Ελλάδα είναι το προπύργιο του ρατσισμού στη Ευρώπη με τις ευλογίες του κράτους

Ενα δυνατό κείμενο του καθηγητή Πανεπιστημίου της Νέα Υόρκης, Ζαν Φιλιπ Ντεντιέ, φιλοξενεί η αμερικανική έκδοση του Al Jazeera. Στο άρθρο του ο καθηγητής χαρακτηρίζει την Ελλάδα προπύργιο του ρατσισμού στην Ευρώπη υποστηρίζοντας ότι αυτό συμβαίνει με την ανοχή του ελληνικού κράτους.

Το κείμενο αρχίζει με δύο πρόσφατα περιστατικά βίας, ένα στις 2 Αυγούστου, όταν ένας Πακιστανός μετανάστης στην Αθήνα δέχθηκε επίθεση που τον άφησε με σπασμένο σαγόνι και αρκετές μελανιές, Πέντε ημέρες αργότερα, ο Ασκάν Νατζάφι, ιρανικής καταγωγής, ξυλοκοπήθηκε άγρια και μαχαιρώθηκε 12 φορές στον Πειραιά, ενώ χρειάστηκε εξήντα ράμματα στις πληγές τους.

Αυτές είναι μόνο δύο αναφορές της εγκληματικής ξενοφοβίας που βγαίνει στην επιφάνεια στην Ελλάδα, τη στιγμή που αντισημίτες και ακροδεξιά μέλη και συμπαθούντες της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνοι για τη βία. Την ίδια στιγμή οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας, οι δυνάμεις της τάξης και το δικαστικό σύστημα της χώρας έχουν εμφανώς αποτύχει να ανακόψουν αυτό το κύμα.

«Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα-μέλος της ΕΕ που αντιμετωπίζει την επέλαση ακροδεξιών και αντιμεταναστευτικών ομάδων» αναφέρει το κείμενο και προσθέτει «αλλά η μεγάλη οικονομική ύφεση, η φτώχεια, η τεράστια ανεργία και η έλλειψη σωστών μεταναστευτικών νόμων, έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ένα ανεπτυγμένο ”εργαστήριο” θεσμοτετημένου ρατσισμού εντός Ευρώπης».

Η όποια μείωση στα κρούσματα βίας κατά μεταναστών αποδίδεται στις ποινικές διώξεις κατά στελεχών της Χρυσής Αυγής και τη φυλάκισή τους, ωστόσο, αναφέρει το Al Jazeera, αυτή η εικόνα είναι παραπλανητική αφού στις τελευταίες εκλογές το κόμμα κέρδισε το 9,4% των ψηφοφόρων, ενώ, οι ακροδεξιές ιδεολογίες έχουν διεισδύσει στους κρατικούς θεσμούς.

Ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι η αστυνομία φαίνεται να είναι στην πρώτη γραμμή υποστήριξης του ρατσισμούς στην Ελλάδα, ενώ επικαλείται μαρτυρίες προσφύγων, οι οποίοι κατηγορούν τους αστυνομικούς για αυθαίρετες ακινητοποιήσεις, ενοχλητικούς ελέγχους και φυλετικές δυσφημίσεις.

Για τις κινητοποιήσεις της αστυνομίας στο πλαίσιο του Ξένιου Δία, όπως αναφέρει το άρθρο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων αμφισβήτησε τη συνταγματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου, τονίζοντας πως η αστυνομία ασχολείται με “παράνομη δραστηριότητα” για λογαριασμό της Χρυσής Αυγής.

Στο κείμενο, ωστόσο, γίνονται ειδικές αναφορές στην περίπτωση της Νέας Μανωλάδας, όπου τονίζεται ότι το δικαστικό σύστημα έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει την ξενοφοβία, ενώ άλλες φορές βοηθά τις ακροδεξιές πρακτικές. Αυτό σημειώνεται αναφορικά με την αθώωση των ιδιοκτητών χωραφιών που πυροβόλησαν τους εργάτες στην περιοχή της Ηλείας.

Το άρθρο επικαλείται έκθεση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Human Rights First στην οποία αναφέρεται πως οι φυλετικές διακρίσεις στην Ελλάδα έχουν την ανοχή της Βουλής και της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και μετά από τόσους μήνες, μόλις τον Σεπτέμβριο ψήφισαν το αντιραστιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο επισημαίνεται πως υπάρχουν κραυγαλέες τρύπες στην εκτέλεση.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact