ΕΛΛΑΔΑ

Αρχαία Μεσσήνη: Η φωτιά αποκάλυψε επιπλέον δομόλιθους του τείχους!


Ευτυχώς, υπήρξαν μόνο μικρές ζημίες στην επιφάνεια των πεσμένων λίθων του τείχους

Επιπλέον δομόλιθους του τείχους της πόλης της  Αρχαίας Μεσσήνης έφερε στο «φως» η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή.

Η φωτιά προκάλεσε, ευτυχώς, μόνο  μικρές ζημίες -κυρίως από αιθάλη- στην επιφάνεια των πεσμένων λίθων του τείχους, οι οποίες θα αποκατασταθούν αμέσως από τους συντηρητές, ενώ όπως διαπιστώθηκε κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε τη Δευτέρα στον χώρο η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη είναι ελάχιστα τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν στον ερειπωμένο βυζαντινό ναίσκο Κλήσα- Πόρτη, βορείως της Αρκαδικής Πύλης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, καίγοντας την πυκνή βλάστηση η φωτιά αποκάλυψε επιπλέον δομόλιθους του τείχους της αρχαίας πόλης, παράλληλα με τις εργασίες συντήρησής τους.

Από τη Γενική Γραμματέα δόθηκαν, μάλιστα, σχετικές οδηγίες για τη σύνταξη, από την Επιστημονική Επιτροπή της Αρχαίας Μεσσήνης, μελέτης αποκατάστασης και αναστήλωσης του τείχους, δεξιά και αριστερά της Αρκαδικής Πύλης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία ωριμότητα για την ένταξη του έργου σε επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ειδικότερα, ο ερειπωμένος ναός Κλήσα-Πόρτη, του 10ου αι., καθώς και οι δύο ναοί, της Παναγίτσας στο Μοναστηράκι Ζερμπισίων του 14ου αι., και του Αγίου Νικολάου Ζερμπισίων, του 10ου αι., οι οποίοι, επίσης, υπέστησαν μικρές ζημίες από την πυρκαγιά, θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης  από την αρμόδια 26η ΕΒΑ.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η κυρία Μενδώνη συζήτησε με τον καθηγητή Π. Θέμελη και την Έφορο Αρχαιοτήτων Α. Καραπαναγιώτου -οι οποίοι βρέθηκαν στην Αρχαία Μεσσήνη τη Δευτέρα- τα προβλήματα τα οποία έχει δημιουργήσει και εξακολουθεί να δημιουργεί η διέλευση των αυτοκινήτων δια της Αρκαδικής Πύλης και δόθηκαν οδηγίες για τη λήψη άμεσων σωστικών μέτρων, για να διασφαλιστεί τόσο η ακεραιότητα του μνημείου όσο και η ασφαλής διέλευση των τροχοφόρων. 

Πηγή: Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact