ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχίζει σήμερα το τριήμερο διαπραγμάτευσης στο Παρίσι


Ανοικτά όλα τα θέματα του μνημονίου -Φοροελαφρύνσεις, εργασιακά και πλειστηριασμοί τα δύσκολα σημεία 

Αν και ο υπουργός Οικονομικών κράτησε χθες χαμηλά των πήχη των προσδοκιών είναι σαφές ότι η κυβέρνηση περιμένει θετικά αποτελέσματα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης του κυβερνητικού κλιμακίου με την Τρόικα.

Καθώς η συνάντηση είναι προπαρασκευαστική της έκτης αξιολόγησης του μνημονίου που θα εξελιχθεί στην Αθήνα το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ουσιαστικά θα τεθεί από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη στο τραπέζι το σύνολο του μνημονίου. Σύμφωνα με την ατζέντα σήμερα θα συζητηθούν τα θέματα του υπουργείου Οικονομικών, την Τετάρτη θα τεθούν τα διαρθρωτικά των υπουργείων Εργασίας, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την Πέμπτη θα γίνει η ανακεφαλαίωση. 

Συνοπτικά στην ατζέντα του τριμέρου θα βρεθούν οι φοροελαφρύνσεις, το χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό του 2015, οι αλλαγές στα εργασιακά, οι απολύσεις στο Δημόσιο την επόμενη χρονιά και τα κόκκινα δάνεια. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει μία κατ αρχήν έγκριση ώστε να μπορέσει ο πρωθυπουργός το Σάββατο στην ΔΕΘ να ανακοινώσει μείωση του πετρελαίου θέρμανσης και της εισφοράς αλληλεγγύης καθώς επίσης και οδικό χάρτη για την συνολικότερη μείωση των φόρων από το 2015. Προϋποθέτει αυτό να πεισθούν οι εκπρόσωποι των δανειστών ότι η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας θα επιτρέψει την κάλυψη του στόχου για πλεόνασμα της τάξης του 3% το 2015 και επιπλέον ότι θα υπάρχουν περιθώρια για φοροελαφρύνσεις. Επίσης να βρεθεί συμβιβασμός για το χρηματοδοτικό κενό του 2015.

Στα επιχειρήματα του οικονομικού επιτελείου είναι η καλύτερη από το προβλεπόμενο εφαρμογή του προυπολογισμού που αφήνει περιθώρια κινήσεων. Η Τρόικα δεν έχει αντίρρηση στο θέμα των φοροελαφρύνσεων υπό την προϋπόθεση να προτείνει η ελληνική πλευρά ισοδύναμα μέτρα ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις στα δημοσιονομικά.

Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση δεν βάζει κόκκινες γραμμές ωστόσο η εσωτερική πολιτική κατάσταση την υποχρεώνει να βγάλει από την ατζέντα μία σειρά απαιτήσεις της Τρόικας με πρώτα τα εργασιακά. Η Τρόικα ζητά αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις απεργίες, δυνατότητα λοκ άουτ και περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων ζητήματα για τα οποία έχει βάλλει βέτο το ΠΑΣΟΚ και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή. Επίσης το κυβερνητικό κλιμάκιο θα ζητήσει παράταση του καθεστώτος για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ θα αρνηθεί να αρχίζουν οι πλειστηριασμοί από το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Συμφωνία θα επιδιώξει και για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. ΣΤα δύσκολα της συζήτησης είναι και η αξιολόγηση του ασφαλιστικού  εν αναμονή των αποτελεσμάτων των αναλογιστικών μελετών. 

Ένα ακόμη σημείο στο οποίο θα υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση είναι η απαίτηση των δανειστών για απολύσεις στο δημόσιο τομέα και το 2015 καθώς και το κυβερνητικό σχέδιο για την αξιολόγηση στο δημόσιο. 

Στο τραπέζι θα βρεθούν περί τις 600 δράσεις που εκκρεμούν από τα μνημόνια. Η θέση του ελληνικού κλιμακίου είναι ότι έχει εκτελέσει ήδη τις περισσότερες και από όσες απομένουν οι περισσότερες είναι άνευ σημασίας οπότε η διαπραγμάτευση θα πρέπει να επικεντρωθεί στα καίρια. Φαίνεται ότι μετά από δύο χρόνια τριβών έχει βρεθεί ένας κώδικας συνεννόησης με το κλιμάκιο. 

Στο γενικό πλαίσιο η κυβέρνηση επιδιώκει μία προεπισκόπηση της κατάστασης που θα επιτρέψει να κλείσει θετικά και σύντομα η κυρίως αξιολόγηση στο τέλος του Σεπτεμβρίου κατά τρόπο που να προοιωνίζεται την απρόσκοπτη έναρξη της συζήτησης για την βιωσιμότητα του χρέους ένα μήνα μετά. Βέβαια όπως είπε και ο κ. Χαρδούβελης η συζήτηση στο Παρίσι θα είναι τεχνική και όχι πολιτική. Την πολιτική διαπραγμάτευση την κάνει και θα συνεχίσει να την κάνει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με βασικό επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά ώστε να είναι το παράδειγμα του success story ωστόσο η κατάσταση στην κοινωνία και στο πολιτικό σκηνικό είναι οριακή και η εταίροι θα πρέπει να βοηθήσουν αν δεν θέλουν να έχουν απέναντί τους μία συνολικά αναθεωρητική πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact