ΔΙΑΦΟΡΑ

Η άσκηση των έξι λεπτών που προστατεύει τα οστά

Ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης μπορεί να μειωθεί για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας πραγματοποιώντας απλές ασκήσεις διάρκειας μόλις έξι λεπτών ανά εβδομάδα, σύμφωνα με μελέτη που η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Electromyography and Kinesiology. Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι με απλά άλματα επί τόπου οι μύες των ποδιών και των γοφών δέχονται την πίεση που χρειάζονται για να ενδυναμωθούν και να προστατευθούν τα οστά από την αδυναμία που επέρχεται με την πάροδο του χρόνου.

Ο Δρ. Gallin Montgomery, από το Πανεπιστήμιο Metropolitan του Μάντσεστερ, δοκίμασε τις ασκήσεις σε 14 γυναίκες μετά την ηλικία των 50 τους και δήλωσε: «Αυτές οι κινήσεις είναι εύκολες και μπορούν να γίνουν ακόμα και στην άνεση του σπιτιού μας. Συχνά το περπάτημα δεν είναι αρκετό για την διασφάλιση της υγείας των οστών και ελπίζουμε ότι αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις γυναίκες να πραγματοποιούν πιο αποτελεσματικές ασκήσεις».

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα επί τόπου άλματα που είχαν προκριθεί ως ιδανική μέθοδος άσκησης, είχαν θετικές επιδράσεις στις συμμετέχουσες. Κατά τη μελέτη δεν μετρήθηκε η οστική πυκνότητα, αλλά οι επιπτώσεις που έχει στο οστό η προσγείωση στο έδαφος. Η ένταση που ασκήθηκε στους μύες κατά την «πτώση», μετρήθηκε με τη χρήση ηλεκτροδίων και ώθησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι αυτού του τύπου η άσκηση είναι αρκετή για να ενισχύσει το οστό. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και σε προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπιστεί παρόμοιες μετρήσεις από τις επιδράσεις που δέχονται οι μύες.

Ο Δρ. Montgomery δήλωσε ότι η άσκηση αυξάνει περίπου κατά 2% ετησίως την οστική πυκνότητα, κάτι που θα μπορούσε να είναι αρκετό για να αποτρέψει την οστεοπόρωση.

Οι γυναίκες μέσης ηλικίας έχοντας να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της εργασίας τους, της μητρότητας αλλά και της φροντίδας των ηλικιωμένων γονέων τους, συχνά δεν έχουν αρκετό χρόνο για να ασκηθούν. Σύμφωνα με την μελέτη 30 άλματα, τρεις φορές την εβδομάδα θα μπορούσαν να είναι ευεργετικά προστατεύοντας από την οστεοπόρωση. «Αρκούν δύο λεπτά τη μέρα με σύντομο χρόνο ανάπαυσης για να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα», τόνισε ο Δρ. Montgomery.

Περισσότερο από το 20% των γυναικών άνω των 50 ετών πάσχουν από οστεοπόρωση ενώ στους άνδρες το ποσοστό φτάνει περίπου στο 7%. Οι μισές γυναίκες άνω των 50 ετών θα υποστούν κάταγμα εξαιτίας της πάθησης αυτής που παρουσιάζεται περισσότερο στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση. Στο γυναικείο φύλο, τα οιστρογόνα, προστατεύουν τα οστά. Πολλές γυναίκες, χάνουν οστική μάζα μετά την εμμηνόπαυση, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται απότομα. Αν η εμμηνόπαυση έλθει νωρίς, η πιθανότητα για οστεοπόρωση αυξάνεται ενώ το ίδιο συμβαίνει όταν η εμμηνόπαυση συμβεί τεχνητά, π.χ. με χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών.

yegiamou.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αλβανία: «Οι ληστές του αεροδρομίου ήταν κομάντος και όχι κακοποιοί»

Στην Αλβανία η πλειονότητα είναι άνθρωποι επιρρεπείς στις…

Το 2010 κέρδισε στο Τζόκερ 5 εκατ.€- Σήμερα αποκαλύπτει όλη την αλήθεια

Κανείς στην οικογένεια Χουβαρδά από την Κάρπαθο…δεν περίμενε…

Θράσος Κ.Αρβανίτη: «Χρήσιμοι «Ηλίθιοι» Και «Φασίστες» Όσοι Μακεδόνες Διαμαρτυρήθηκαν Στην Κατερίνη»

«Χρήσιμους ηλίθιους» και «φασίστες» αποκαλεί ο υποψήφιος ευρωβουλευτής…

Πεδίο μάχης τα Τίρανα: «Ράμα, παραιτήσου!»

Στόχος των διαμαρτυριών ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα Πέντε…

Ξέσπασε σε κλάματα η Δούρου στο «γλύψιμο» του Τσίπρα

Οι πολίτες πεισμώνουν από τα fake news και…

Πόλεμο Ελλάδας – Τουρκίας το 2019 «είδε» ο Νοστράδαμος ενώ θα συμβούν και θανατηφόροι σεισμοί

Οι προφητείες για θανατηφόρους σεισμούς και αιματηρές συρράξεις…

Δολοφονία Μακρή: Είχε καυγαδίσει με τον πρώην αρχηγό των Comancheros

Μέσα σε 4 μήνες οι ελληνικές αρχές είδαν…

Συνελήφθη ο Mr. Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ

Από τις αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων στα χέρια της…
contact