ΚΟΣΜΟΣ

Αυστηρότερη η αντιτρομοκρατική νομοθεσία στην Αυστραλία

Σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας με αυστηρότερα μέτρα ελέγχου Αυστραλών και αλλοδαπών ταξιδιωτών, που εισέρχονται στη χώρα και εξέρχονται από αυτήν, αναμένεται να κατατεθεί στην αυστραλιανή βουλή εντός των ημερών.

Η τροπολογία του σχετικού νομοσχεδίου προβλέπει τη φωτογράφηση εκατομμυρίων πολιτών και τη λήψη άλλων στοιχείων, όπως δακτυλικά αποτυπώματα, χρώμα ίριδας του ματιού και άλλα στοιχεία αναγκαία για την ανίχνευση πλαστών διαβατηρίων και ταχύτερης αναγνώρισης των Αυστραλών πολιτών κατά την είσοδο ή έξοδό τους από τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας.

Τα στοιχεία αυτά θα καταγράφονται σε μικροτσίπ που θα φέρουν τα διαβατήρια και κάθε ενδιαφερόμενη αυστραλιανή υπηρεσία θα μπορεί να τα προμηθεύεται από τα αρχεία του υπουργείου Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Μετανάστευσης, ποσοστό από 30% έως 60% των 35 εκατομμυρίων ταξιδιωτών που έρχονται και φεύγουν από την Αυστραλία -πολλοί εκ των οποίων Αυστραλοί πολίτες-, θα φωτογραφίζονται στα αεροδρόμια.

Οι εκτελεστικές διατάξεις του νόμου επεξηγούν, ότι το υπουργείο Μετανάστευσης θα μπορεί να μοιράζεται τις αποθηκευόμενες πληροφορίες με άλλες αρχές και υπηρεσίες για «συγκεκριμένους σκοπούς» χωρίς να καθορίζουν τους σκοπούς αυτούς.

Στόχος του νόμου είναι η διακοπή της επικοινωνίας Αυστραλών πολιτών με τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με στοιχεία των αυστραλιανών αρχών δεκάδες Αυστραλοί πολίτες έχουν προσηλυτισθεί και έχουν ενταχθεί στους κόλπους των τζιχαντιστών.

Ο νόμος θα απαγορεύει και την προώθηση της τρομοκρατίας. Οι πολίτες που θα κάνουν κηρύγματα τρομοκρατίας, θα εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες ή θα προτρέπουν άλλους σε τρομοκρατική δράση θα τιμωρούνται με φυλάκιση πέντε ετών.

Ο αναθεωρημένος νόμος περί τρομοκρατίας προβλέπει φυλάκιση δέκα ετών σε δημοσιογράφους, που θα δημοσιοποιούν πληροφορίες για αντιτρομοκρατικές δράσεις των αρχών ασφαλείας.

Ακαδημαϊκοί και οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχολιάζουν ότι κάποιες διατάξεις του νόμου απειλούν την ελευθερία έκφρασης των πολιτών και εγκυμονούν τον κίνδυνο διαρροής προσωπικών δεδομένων καθώς είναι δυνατή η παράνομη πρόσβαση χάκερς σε υπολογιστές υπηρεσιών με προσωπικά στοιχεία πολιτών.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact