ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Ο γενικός διευθυντής σιδηροδρόμων διάδοχος του Βέρνερ Φάιμαν

Ανακοινώνεται αύριο επίσημα από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα το όνομα του νέου αρχηγού του και μελλοντικού καγκελάριου της Αυστρίας, που θα είναι πιθανότατα ο νυν γενικός διευθυντής των Ομοσπονδιακών Αυστριακών Σιδηροδρόμων Κρίστιαν Κερν, ο οποίος θα διαδεχθεί τον πρώην καγκελάριο και πρώην αρχηγό του κόμματος Βέρνερ Φάιμαν.

Ο Βέρνερ Φάιμαν παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά την Δευτέρα απ’ όλα τα αξιώματά του.

Επειτα από τις σημερινές διαβουλεύσεις που είχε με τους επικεφαλής των οργανώσεων των Σοσιαλδημοκρατών στα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, ο μεταβατικός αρχηγός τους, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ, που φέρεται να συναντήθηκε και με τον Κρίστιαν Κερν, αναμένεται για αύριο η οριστική απόφαση και η επίσημη ανακοίνωση του ονόματός του.

Την ερχόμενη Τετάρτη προγραμματίζεται η ορκωμοσία του νέου καγκελάριου από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ και στη συνέχεια οι δηλώσεις του στην αυστριακή Βουλή, ενώ η τυπική εκλογή του στην κορυφή της ηγεσίας των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών θα γίνει κατά το έκτακτο συνέδριό τους στις 25 Ιουνίου.

Τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι διάδοχος του Βέρνερ Φάιμαν ως αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και στη συνέχεια ως καγκελάριος στην κυβέρνηση, είχαν από την αρχή τόσο ο νυν γενικός διευθυντής των Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων, όσο και ο γνωστός στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, επί σειράν ετών διευθυντής μεγάλων ομίλων τηλεοπτικών δικτύων (όπως του RTL) και πρώην γενικός διευθυντής τη δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, Γκέρχαρντ Τσάιλερ.

Αρκετοί επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στα εννέα ομόσπονδα κρατίδια φέρεται να υποστήριζαν τη λύση με τον Κρίστιαν Κερν, ο οποίος έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο στους Αυστριακούς Σιδηροδρόμους, όπου δρομολόγησε και εφάρμοσε με επιτυχία προγράμματα ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού τους.

Η ισχυρότερη οργάνωση του κόμματος, εκείνη της Βιέννης, είχε ταχθεί υπέρ της ανάληψης της αρχηγίας του κόμματος και της κυβέρνησης από τον Γκέρχαρντ Τσάιλερ, ο οποίος υποστηριζόταν από τον ίδιο τον Μίχαελ Χόιπλ. Ο Χόιπλ, ο οποίος ήταν μέχρι τώρα υπαρχηγός του κόμματος και θεωρείται ο ισχυρότερος πόλιτικός του, έχει αναλάβει προσωρινά, μετά την παραίτηση του Βέρνερ Φάιμαν, την αρχηγία των Σοσιαλδημοκρατών.

Φήμες ήθελαν τον Μίχαελ Χόιπλ να προτίθεται να προτείνει ως διάδοχο του Βέρνερ Φάιμαν στην αρχηγία του κόμματος και της κυβέρνησης μία γυναίκα, την ιδιαίτερα επιτυχημένη πρώην υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων — στην κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη τότε καγκελάριου και μεγάλου φίλου της Ελλάδας Φραντς Βρανίτσκι — και πρώην γενική διευθύντρια της “Siemens”, Μπριγκίτε Έντερερ, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί.

Η ανακοίνωση της παραίτησής του από τον Βέρνερ Φάιμαν, το μεσημέρι της Δευτέρας, εξέπληξε ακόμη και τους στενότερους συνεργάτες του καθώς, παρά την κριτική που του ασκείτο τελευταία και παρά τις μεμονωμένες τοποθετήσεις από κάποια ανώτερα κομματικά στελέχη για ανάγκη αλλαγής, όχι μόνον της πολιτικής του κόμματος, αλλά και προσώπων, με κύριο στόχο τον ίδιο, όλα έδειχναν πως κατά τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής το βράδυ της Δευτέρας, θα αποφασιζόταν η παραμονή του τουλάχιστον μέχρι το τακτικό συνέδριο του κόμματος, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Σε βάρος του καγκελαρίου Βέρνερ Φάιμαν — ο οποίος βρισκόταν επί 7,5 χρόνια επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης, ο τρίτος σε μακροβιότητα σε αυτό το αξίωμα μεταπολεμικά– και του κόμματός του ασκούνταν κριτική για την αποτυχία του Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου στον πρώτο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών, για τους χειρισμούς του στο πλαίσιο του κυβέρνησης συνασπισμού και την “ενδοτικότητά” του απέναντι στην επιμονή σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές από τον εταίρο του στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, το συντηρητικό Λαικό Κόμμα.

Επιπλέον έντονη ήταν επίσης η κριτική εναντίον του Βέρνερ Φάιμαν, για στροφή “180 μοιρών” στο προσφυγικό ζήτημα, όπου ο ίδιος φέρεται να υιοθέτησε τη ρητορική και να εφάρμοσε την πολιτική του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία.

Ο υποψήφιος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ ήταν αναπάντεχα ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου, με το πρωτοφανές ποσοστό 35,1% — και έχει πολλές πιθανότητες να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο στις 22 Μαίου και να αναλάβει νέος πρόεδρος της χώρας — ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Ρούντολφ Χούντστορφερ είχε βρεθεί στην τέταρτη θέση με ποσοστό μόλις 11,3%.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact