ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Η E.E. εργάζεται για ολοκληρωμένη λύση στο προσφυγικό

«Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί»

«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση και η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Ωστόσο η Ιταλία δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε ευρωπαϊκές λύσεις». Αυτά δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε ομιλία του σε κοινή σύνοδο των κοινοβουλευτικών επιτροπών συνταγματικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων της ιταλικής Βουλής και της Γερουσίας.

Ο κ. Αβραμόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους Ιταλούς γερουσιαστές και βουλευτές που έδωσαν «την ευκαιρία να συζητήσουμε την εφαρμογή των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί μέχρι στιγμής, για την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών» επισήμανε: «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: ο συνολικός αριθμός των αφίξεων από το Ιανουάριο του 2015 ανέρχεται σε πάνω από 850.000. Η Ιταλία ως κράτος-μέλος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, γνωρίζει καλά τι σημαίνει να αντιμετωπίζει αυξημένες ροές προσφύγων επί καθημερινής βάσεως».

Αναφερόμενος στη δράση και τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις συνεχείς ροές προσφύγων, ο Έλληνας αρμόδιος επίτροπος υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί πλήρως για την εξεύρεση μιας πραγματικά ευρωπαϊκής και ολοκληρωμένης λύσης σε αυτή την πρόκληση, μία λύση που εξισορροπεί την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη». Και προσέθεσε: «Αυτός είναι και ο λόγος που οι προσπάθειές μας κατά τους τελευταίους μήνες έχουν επικεντρωθεί στην παροχή συγκεκριμένων λύσεων και την υλοποίηση μίας νέας προοπτικής όπως εκείνη περιγράφεται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Μετανάστευση. Επιτρέψτε μου να σας δώσω κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα: ακολουθώντας το παράδειγμα της επιχείρησης Mare Nostrum, τριπλασιάσαμε την παρουσία της Frontex στη θάλασσα, αυξάνοντας τους διαθέσιμους πόρους για την εκτέλεση κοινών επιχειρήσεων Ποσειδών και Τρίτων της Frontex. Το εν λόγω μέτρο συνέβαλε στη διάσωση χιλιάδων ζωών».

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στη διαδικασία μετεγκατάστασης και στα hotspots: «Η Επιτροπή μαζί με την Ιταλία και την Ελλάδα εργάζονται συστηματικά για να καταστήσουν λειτουργικά τα hotspots και να υλοποιήσουν το σύστημα μετεγκατάστασης. Σε δύο περιοχές είναι τώρα λειτουργικά τα hotspots: στη νήσο Λαμπεντούζα στην Ιταλία και στη Λέσβο στην Ελλάδα. Επίσης, 160 άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας έχουν ήδη μετεγκατασταθεί από την Ιταλία (130) και την Ελλάδα (30) στη Φινλανδία, στη Σουηδία, στη Γαλλία, στο Λουξεμβούργο, στη Γερμανία και στην Ισπανία. Πρόκειται για το πρώτο βήμα. Θα συμφωνήσετε, ωστόσο, μαζί μου ότι δεν είναι αρκετό. Πρέπει να επιταχύνουμε τη λειτουργικότητα των hotspots τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα. Πρέπει επειγόντως να αυξήσουμε το αριθμό των μεταναστών προς μετεγκατάσταση».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact