ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Παραμένουν 60.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Διατήρηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα 5 χωρών προτείνει η Ε.Ε.

Τη διατήρηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα σε πέντε χώρες της ΕΕ (την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία) για ακόμα τρεις μήνες προτείνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σχετική σύστασή της προς το Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, «παρά τη σταδιακή σταθεροποίηση της κατάστασης και την εφαρμογή μίας σειράς μέτρων που πρότεινε η Επιτροπή για την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και την προστασία του χώρου Σένγκεν, (η Επιτροπή) θεωρεί ότι δεν πληρούνται ακόμη στο σύνολό τους οι όροι του χάρτη πορείας “Αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν”, οι οποίοι καθιστούν δυνατή την επιστροφή στην ομαλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν».

Υπενθυμίζεται, ότι στόχος της Επιτροπής ήταν να αρθούν οι έλεγχοι μετά το πέρας του πρώτου εξαμήνου εσωτερικών ελέγχων που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 12 Μαΐου 2016, και πριν το τέλος του έτους, ωστόσο, σε συνέχεια των πιέσεων από τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη, η πρώτη περαιτέρω τρίμηνη παράταση εγκρίθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2016, υπό αυστηρότερους όρους και με την υποχρέωση υποβολής, από τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη, μηνιαίων εκθέσεων σχετικά με την έκβαση των αποτελεσμάτων.

«Προτείνουμε τη διατήρηση των ελέγχων μόνο εκεί που είναι απαραίτητα και μόνο ως ύστατη λύση, ενώ συνιστούμε θερμά τη χρήση άλλων εναλλακτικών, όπως οι έλεγχοι της αστυνομίας» ανέφερε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Αυτοί οι έλεγχοι δεν μπορούν να συνεχιστούν για πάντα και δεν θα συνεχιστούν για πάντα», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως το «ξεκάθαρο» μήνυμα που στέλνει η Επιτροπή είναι ότι η κατάσταση θα επιστρέψει στην ομαλότητα στο τέλος του επόμενου τριμήνου.

Η Επιτροπή επισημαίνει πως κατά τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά την προστασία και την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, που έχει συσταθεί από τις 6 Οκτωβρίου 2016.

Επιπλέον, τονίζει πως με την καθιέρωση του συστήματος των κέντρων πρώτης υποδοχής, η καταγραφή και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα και την Ιταλία έχουν, πλέον, φθάσει σε ποσοστό σχεδόν 100%, ενώ η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του αριθμού των παράτυπων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στην ΕΕ.

Ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί πως ο σημαντικός αριθμός παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο που εξακολουθεί να παραμένει στην Ελλάδα και η εύθραυστη κατάσταση στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, δημιουργούν κίνδυνο «δευτερογενών ροών». «Η σημερινή απόφαση δεν είναι πολιτική, ούτε αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στα κράτη-μέλη. Είναι μία αντικειμενική απόφαση, καθώς παραμένουν 60.000 εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια είναι εύθραυστη», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Τέλος, σύμφωνα με την Κομισιόν, η αναγκαιότητα, η συχνότητα, ο τόπος και ο χρόνος των ελέγχων θα πρέπει στη συνέχεια να εξακολουθήσουν να επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα, ενώ οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένοι στο επίπεδο της συγκεκριμένης απειλής και να εξαλείφονται σταδιακά κατά περίπτωση. Παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση των κρατών-μελών να υποβάλλουν άμεσα μηνιαίες εκθέσεις στην Επιτροπή σχετικά με την αναγκαιότητα των ελέγχων που πραγματοποιούν.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact