ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Από τη σωτηρία στην καταστροφή -Ολα τα σενάρια για την Ελλάδα

Όλοι οι δρόμοι είναι, πλέον, ανοιχτοί και ταυτόχρονα κλειστοί. Εκεί που διαφαίνεται λύση για το ελληνικό πρόβλημα, αίφνης, εμφανίζεται ένα εμπόδιο. Και το ανάποδο.

Το Bloomberg ομαδοποίησε όλα τα πιθανά σενάρια που ενδέχεται να «τρέξει» η Ελλάδα και τα οποία εξαρτώνται άμεσα από τα ποιες αποφάσεις θα παρθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Υπάρχουν σενάρια που δεν θα ήθελε να με τίποτα να «γνωρίσει» η χώρα και άλλα που καλό θα ήταν να τα ακολουθήσει.

Σενάριο Α – Αποτρέπεται το Grexit

Μπορεί ο Τσίπρας να επικράτησε τον Ιανουάριο υποσχόμενος να τερματίσει τη λιτότητα και να μην υποκύψει τις απαιτήσεις των δανειστών, ωστόσο βλέποντας πως τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμη χειρότερα, αποδέχεται την εκπλήρωση των όρων του προγράμματος, λαμβάνει χρήματα και η ΕΚΤ συνεχίζει να στηρίζει το οικονομικό σύστημα της Ελλάδας. Ως αντάλλαγμα για τα μέτρα που λάβει, της προσφέρονται καλύτεροι όροι αποπληρωμής των δανείων, ενώ πολιτικά χάνει ένα μέρος των σκληροπυρηνικών που ήθελαν ρήξη και σχηματίζεται μια νέα κυβέρνηση με κόμματα που τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Σενάριο Β – Hotel California

Από το γνωστό τραγούδι που είχε μνημονεύσει παλαιότερα ο Γιάνης Βαρουφάκης υπονοώντας πως άπαξ και μπεις στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να φύγεις, ακόμη και αν έχεις κάνει check out. Σε αυτή την περίπτωση, καίτοι δεν έχουμε συμφωνία, ο Τσίπρας καταφέρνει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά η μόνη προσφορά που έχει είναι ο ELA. Έτσι, επιβάλλονται capital controls για να καλυφθεί η οικονομική τρύπα.

Σενάριο Β1 -Στροφή 180 μοιρών

Τα capital controls δημιουργούν εντάσεις στο εσωτερικό. Αυτό οδηγεί αναγκαστικά τον Τσίπρα -που θα βρίσκεται υπό πίεση- να συμβιβαστεί. Πάλι, όμως, θα έχει αμφισβητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, προχωράει σε ένα νέο πολιτικό συνασπισμό με τον οποίο οδηγεί τα πράγματα σε δημοψήφισμα. Εκεί λαμβάνει νέα εντολή να προχωρήσει. Σχηματίζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η χώρα μένει στο ευρώ, αλλά τραυματισμένη από την ύφεση.

Σενάριο Β2 – Check out

Με τις τράπεζες κλειστές, η πολιτική κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Η Γερμανία γίνεται ο βασικός ανταγωνιστής των Ελλήνων. Τα capital controls δίνουν στην κυβέρνηση στο χρόνο για να προχωρήσει στην εισαγωγή των IOUs για τις εσωτερικές πληρωμές. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δίνουν ένα μερικό δάνειο στην Ελλάδα για να αποτρέψουν την πλήρη κατάρρευση. Το χρέος της Ελλάδας αναδομείται και φυσικά η χώρα μένει εκτός των αγορών. Οι περισσότερες επιχειρήσεις και οι τράπεζες κηρύσσουν πτώχευση. Η κυβέρνηση δεν θα έχει την υποχρέωση να πληρώσει δάνεια προς τους πιστωτές της μέχρι η οικονομία της να σταθεροποιηθεί. Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι εκτός ευρώ, αλλά η πόρτα είναι, πλέον, για τα καλά ανοιχτή.

Σενάριο Γ – Καταστροφή

Η Ελλάδα εγκαταλείπει την Ευρωζώνη μέσω μιας ταραχώδους χρεοκοπίας και πέφτει σε βαθιά οικονομική (και όχι μόνο) μιζέρια κατηγορώντας τους Γερμανούς. Καμία βοήθεια ή υποστήριξη δεν της διατίθεται για το νέο νόμισμα που εισάγει. Αυτομάτως, η Ελλάδα χρεοκοπεί έναντι όλων των δανειστών της. Οι τράπεζες και η κυβέρνηση καταρρέουν. Η οικονομία πηγαίνει στο Τάρταρα μέσω μια δεύτερης ύφεσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υποστεί αντίστοιχη ζημιά και η Ευρώπη, άρα και το κοινό νόμισμα. Χώρες όπως η Ιταλία έχουν πλέον πρόβλημα. Αίφνης, η ιδέα ότι το ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτο για τις χώρες παύει να ισχύει. Αυτή η ταραγμένη οικονομική κατάσταση δίνει άλλοθι και δύναμη σε εξτρεμιστές από τα δεξιά και από τα αριστερά να αναλάβουν τα ηνία. Αυτοί που μπορούν, φεύγουν από τη χώρα. Η θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ τίθεται εν αμφιβόλλω -στην πραγματικότητα είναι δίχως στήριγμα – και η κυβέρνηση στρέφει τα νώτα της προς τη Ρωσία και τον Πούτιν ζητώντας βοήθεια και προσφέροντάς του μια δίοδο στη Μεσόγειο.

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact