ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Ερχεται τρίτο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα μέχρι το 2018

Αν το «τώρα» φαντάζει σαν αίνιγμα που δεν βρίσκει λύση, το «μετά» μοιάζει με τείχος που όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα κληθούν άμεσα να το σπάσουν. Στο Βερολίνο, αυτή τη στιγμή, πέραν της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, γίνεται ολοένα και περισσότερο λόγος για τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν το καλοκαίρι για την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών, Μάρσελ Φρέιζερ, άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τι ακριβώς συζητιέται εντός των κυβερνητικών γραφείων, αποκαλύπτει στο Bloomberg πως το σημαντικό και το πιο επείγον αυτή τη στιγμή δεν είναι η τωρινή διαπραγμάτευση, αλλά τι θα γίνει σε δύο-τρεις μήνες από τώρα. Και αυτό που πρόκειται να γίνει, σύμφωνα με τα λεγόμενά του είναι η παροχή ενός τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, ύψους 30-40 δισεκατομμύρια ευρώ.
Λέει χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση είναι η χρηματοδότησή της. Όσο δεν λαμβάνει χρήματα από τους θεσμούς πιέζεται αρκετά. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η χρηματοδότηση δεν θα λύσει τα προβλήματά της. Το πιο επείγον είναι τι θα γίνει το καλοκαίρι. Είναι φανερό πως θα ξεκινήσει μια συζήτηση για ένα νέο πακέτο που θα έχει χρονική διάρκεια τρία χρόνια και θα είναι ύψους 30-40 δισεκατομμύρια ευρώ».

Τι θα περιλαμβάνει

Σε ερώτηση για το τι θα περιλαμβάνει αυτό το νέο πακέτο, αν δηλαδή θα συνδυάζεται με νέες απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών, ο κ. Φρέιζερ απάντησε ευθαρσώς: «Σίγουρα θα περιλαμβάνει περισσότερα. Αυτή τη στιγμή το δεύτερο πακέτο, στην πραγματικότητα, περιλαμβάνει τις απαιτήσεις του πρώτου πακέτου δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Αυτό που χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση είναι χρόνος έτσι ώστε να περάσει στη φάση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Δεν γίνεται μέσα σε τρεις μήνες να προχωρήσει τομές όπως είναι η συλλογή των φόρων, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και άλλες που χρειάζεται να γίνουν. Αυτές πρέπει να προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια. Μένει, ακόμη, να διευκρινιστεί ποιος θα είναι ο εποπτικός μηχανισμός, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει πει σε όλους τους τόνους πως δεν θέλει την Τρόικα. Ωστόσο, οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός ελέγχου για τον έλεγχος της προόδου των μεταρρυθμίσεων».

Η άποψη της γερμανικής Βουλής

Βέβαια, για να υπάρξει ένα τρίτο πακέτο θα πρέπει να ψηφιστεί από τα εθνικά κοινοβούλια, με το γερμανικό να δείχνει προς την Μέρκελ με κάθε τρόπο πως δεν προτίθεται να πει «ναι» σε μια νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα. Ο κ. Φρέιζερ απαντάει: «Στην πραγματικότητα, αν υπάρξει ένα σαφές πρόγραμμα και βρίσκεται στο σωστό δρόμο, θα περάσει και αυτό από τη γερμανική Βουλή. Πρόσφατα είδαμε πως η τετράμηνη επέκταση πέρασε με ελάχιστες διαμαρτυρίες από τη γερμανική Βουλή. Θα είναι απίθανο να συμβεί κάτι άλλο στο μέλλον. Νομίζω πως και αυτή τη φορά θα υπάρξει συμβιβασμός».

Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο

Όσο για τις τωρινές επιτακτικές προθεσμίες, ο κ. Φρέιζερ εξήγησε: «Ας μην τις παίρνουμε τοις μετρητοίς. Κι άλλες φορές έχουν μπει προθεσμίες στην Ελλάδα που δεν τηρήθηκαν. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε καλό δρόμο. Το μήνυμα που λαμβάνουμε όλοι στο Βερολίνο είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει την αντίστοιχη ελληνική. Θέλει να δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα να ξεφύγει από την τωρινή κατάσταση και κάποια στιγμή να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί μόνη της. Από την άλλη, η Αθήνα πρέπει να στείλει τα δικά της, κατάλληλα, σήματα πως θα ακολουθήσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων».
Για να καταλήξει: «Εδώ και πέντε χρόνια η Τρόικα ζητάει από την Ελλάδα να κάνει περισσότερα. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε και τώρα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις προσπαθούσαν πάντα να κάνουν τα λιγότερα, έτσι ώστε να διαχειριστούν καλύτερα τα εσωτερικά τους ζητήματα. Θεωρώ πως υπάρχει πεδίο διαπραγματεύσεων και συμβιβασμών. Οι δύο πλευρές έχουν έρθει πιο κοντά από κάθε άλλη φορά».
 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact