ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Πώς συνδυάζονται η στάση πληρωμών και η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Τη στιγμή που αυξάνεται ο κίνδυνος να μην καταφέρει η Ελλάδα να αποπληρώσει, τις επόμενες εβδομάδες, τα δάνεια προς τους πιστωτές της, οι αναλυτές σημειώνουν πως αυτή η κίνηση δεν είναι απαραίτητο πως θα οδηγήσει σε έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Τo Bloomberg, με μια λεπτομερή ανάλυση, βάζει κάτω όλα τα δεδομένα και προσπαθεί να εξηγήσει πως μπορεί να συμβεί αυτό. Αναφέρει, δε, πως ήδη αρκετοί Ευρωπαίοι νομικοί, αλλά και κύκλοι της ΕΚΤ σημειώνουν πως μια πιθανή στάση πληρωμών δεν θα σημάνει αυτόματα και ένα Grexit, με τον Πιέρ Μοσκοβισί να προσθέτει πως δεν υπάρχει Plan B για την Ελλάδα. Επιπλέον, οι αναλυτές της HSBC αναφέρουν πως η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει δίχως συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιούλιου, οπότε και έρχεται η αποπληρωμή των δανείων προς την ΕΚΤ, ενώ ο έλεγχος κεφαλαίων και ένα παράλληλο νόμισμα μπορούν να την κρατήσουν για μερικούς μήνες, μέχρη πραγματικότητα να τη βυθίσει.

Αυτή είναι η ακολουθία των γεγονότων:

Έλλειψη μετρητών

Δεν είναι σαφές κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορεί να στηρίζεται σε κεφάλαια από τους δήμους για να καλύψει της ανάγκες του επόμενου μήνα. Ήδη, έχει σημειωθεί πως της λείπουν 400 εκατομμύρια ευρώ για μισθούς και συντάξεις. Η κρίσιμη στιγμή θα είναι στις 11 Μαΐου, ημέρα που έχει προγραμματιστεί να γίνει Eurogroup, ενώ την επομένη έρχεται η δόση προς το ΔΝΤ. Οι αναλυτές λένε πως γι’ αυτή τη δόση, η Ελλάδα έχει χρήματα (μέσω των δήμων), αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τα χρήματα προς την ΕΚΤ. Οι αναλυτές της BNP λένε πως το πλέον σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα δεν θα έχει τα απαιτούμενα επτά δισεκατομμύρια ευρώ για να αποπληρώσει την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Μια «ήπια» στάση πληρωμών

Κάποιοι αναλυτές τονίζουν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει στάση πληρωμών με τη συγκατάθεση των πιστωτών της, υπό τον όρο ότι θα συνεργαστεί για τους δημοσιονομικούς στόχους της. Το θέμα είναι αν η στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ, θα προκαλούσε αυτόματα και αναστολή του ELA από την ΕΚΤ. Οι αναλυτές της BofA διατείνονται πως υπάρχουν τρόποι να κρατηθεί το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα λειτουργικό. Τυπικά, το ΔΝΤ θα κάνει λόγο για στάση πληρωμών μετά την παρέλευση 30 ημερών από την ημέρα που θα έπρεπε να της καταβληθεί η δόση. Η ΕΚΤ στο μεσοδιάστημα μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια, αλλά θα εξαρτηθούν πολλά από τις πολιτικές εξελίξεις. Από την άλλη, το EFSF θα μπορούσε να απαιτήσει τα δάνειά της. Πάντως, δημοσίως κανένας δεν λέει στην Ελλάδα ότι δεν θα πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ.

ΕΚΤ και ELA

Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να διακόψει η ΕΚΤ την παροχή του ELA, αν η Ελλάδα δεν πληρώσει τα δάνεια προς τη Φρανκφούρτη. Αυτό θα επιταχύνει τις εξελίξεις ως προς το Grexit. Ο Κερέ τόνισε προσφάτως πως κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να κάνει πιο δύσκολο την απόκτηση ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες. Πάντως, ο Μάλκολμ Μπαρ της JP Morgan αναφέρει πως δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο που να εξηγεί με σαφήνεια τι μπορεί να κάνει η ΕΚΤ σε αυτή την περίπτωση. Κάτι που σημαίνει πως ο Ντράγκι δεν πρόκειται να κάνει κάτι, χωρίς πολιτική στήριξη.

Έλεγχοι κεφαλαίων

Αν τελικά η ΕΚΤ κλείσει την κάνουλα με τον ELA, οι ελληνικές αρχές θα οδηγηθούν στη λύση των ελέγχων κίνησης κεφαλαίων για την πρόληψη περαιτέρω εκροών καταθέσεων. Οι αναλυτές της Credit Suisse λένε πως οι έλεγχοι κεφαλαίων μπορούν να προσθέσουν κινδύνους μετάδοσης μέσω των τραπεζών, αν και τα χρηματιστήρια παραμένουν αισιόδοξα. Αυτή η κατάσταση, πάντως, θα μπορούσε να κρατήσει για μήνες δίχως να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα εξέλθει από το ευρώ.

IOUs

Η ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί να εισαγάγει ένα παράλληλο νόμισμα για ορισμένες πληρωμές της. Επειδή, όμως, δεν είναι ένα επίσημο νόμισμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκροές κεφαλαίων. Αυτό θα αδυνάτιζε ακόμη περισσότερο τη στήριξη προς την ελληνική κυβέρνηση, καθώς θα αρχίσουν καθυστερήσεις, έως και πέντε μήνες στις πληρωμές μισθών.

Η είσοδος των IOUs αυξάνει την πιθανότητα της εξόδου κάνοντας την τετελεσμένο γεγονός.

Νέες εκλογές, δημοψήφισμα

Όλη αυτή η πίεση μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές ή σε δημοψήφισμα για την ένταξη ή όχι στην ΕΕ. Κάτι τέτοιο υπαινίχθηκε και ο Τσίπρας κάνοντας λόγο για δημοψήφισμα, αν και έδειξε πεπεισμένος πως δεν θα φτάσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο.

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact