ΚΟΣΜΟΣ

Brexit χωρίς συμφωνία φέρνει υποχρεωτικούς ελέγχους και στις δύο πλευρές των συνόρων

Θα πρέπει να επιβληθούν τελεωνειακοί έλεγχοι και δασμοί στο βόρειο σύνορο

Η Βρετανία θα πρέπει να επιβάλει τελωνειακούς ελέγχους και δασμούς στο βόρειο σύνορο της Ιρλανδίας, παρά τους ισχυρισμούς των υποστηρικτών του Brexit για το αντίθετο, υποστηρίζει ο πρώην επικεφαλής τελωνειακής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάικλ Λουξ και συμπληρώνει ότι οι έλεγχοι της ΕΕ και του ΠΟΕ θα είναι υποχρεωτικοί και για τις δύο πλευρές του ιρλανδικού συνόρου, στην περίπτωση της αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Όπως εξηγεί, η μη επιβολή δασμών θα συνιστούσε παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ, οι οποίοι μεταξύ άλλων λένε ότι εάν επιβάλλεις χαμηλό φόρο σε ένα κράτος, θα πρέπει να κάνεις το ίδιο σε όλα τα μέλη και ότι εάν η Βρετανία επέλεγε κάτι τέτοιο για την Βόρεια Ιρλανδία, θα έπρεπε να το εφαρμόσει παντού. «Δεν είμαι σίγουρος εάν η Βρετανία θα ήθελε κάτι τέτοιο, καθώς έτσι θα έχανε έσοδα και θα δημιουργούσε μειονέκτημα στις δικές της επιχειρήσεις» αναφέρει ο εμπειρογνώμονας στον Guardian.

Και ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ, Ντέιβιντ Φίνεμορ, χαρακτηρίζει υποκριτικό το επιχείρημα των οπαδών του Brexit ότι θα μπορεί να υπάρχει ελεύθερο σύνορο στην βόρεια πλευρά του, καθώς κάτι τέτοιο αποτυγχάνει να ερμηνεύσει τι σημαίνει κάτι τέτοιο για οποιαδήποτε χώρα με την οποία η Βρετανία θα θέλει να συνάψει συμφωνία.

Ο κ.Λουξ που σήμερα προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις στην περιοχή των συνόρων, υποστηρίζει επίσης, ότι η γραφειοκρατία θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις διασυνοριακές επιχειρήσεις, που κυρίως είναι αγροδιατροφικές βιομηχανίες. Έχει εκτιμηθεί ότι οι επιπλέον δασμοί και το κόστος που θα κληθεί να καταβάλει ένα μικρό αρτοποιείο μίας αγροτικής περιοχής που διατηρεί πελάτες και στις δύο πλευρές του συνόρου, ανέρχεται στο ποσό των 700.000 ευρώ ετησίως. Πρόσθεσε δε, ότι τα φορτηγά θα πρέπει να καταθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα κάθε φορά που εισέρχονται ή εξέρχονται της Ιρλανδίας και μάλιστα μία ώρα πριν διασχίσουν το σύνορο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact