ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bruegel: Οι προοπτικές της Ελλάδας είναι καλές

Ευθύνες στην τρόικα για τη «δραματική ύφεση»

Καλές χαρακτηρίζει τις προοπτικές της Ελλάδας ο οικονομολόγος του φημισμένου Οικονομικού Ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών, Ζολτ Ντάρβας, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, καθώς ειδικά σε σχέση με την ανάπτυξη ο ίδιος είναι πολύ αισιόδοξος. Ωστόσο ο κ. Ντάρβας καθιστά ταυτόχρονα υπεύθυνη την τρόικα για τη «δραματική ύφεση» στη χώρα.

Όπως επισημαίνει, υπήρξαν δύο αιτίες για τη δραματική ύφεση στην οποία περιήλθε η Ελλάδα, για τις οποίες την ευθύνη φέρουν οι πιστωτές, αρχικά γιατί κατέστρωσαν το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας το 2010 με τελείως εξωπραγματικούς υπολογισμούς –η τρόικα ανέμενε μια συρρίκνωση της οικονομίας, το μέγιστο κατά ένα 7%- και κατά δεύτερο, γιατί αρνήθηκαν το 2010 τη διαγραφή χρέους, οπότε όλοι εκτίμησαν ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη και ως εκ τούτου σταμάτησαν όλες οι επενδύσεις.

Ο ίδιος στηρίζει την μεγάλη αισιοδοξία του για τις καλές προοπτικές της Ελλάδας, στο γεγονός, ότι έχει βελτιωθεί το περιβάλλον για τους επιχειρηματίες, η χώρα έχει υλοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις και, ενώ, πριν από πέντε χρόνια βρισκόταν στην 112 η θέση στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ως προς το κλίμα για επιχειρηματίες, τώρα είναι στην 60ή θέση, όπως επίσης στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι σήμερα πιο ευέλικτη από εκείνη της Γερμανίας.

Ο κ. Ντάρβας τονίζει στη συνέντευξή του ότι έχουν γίνει πολλά και ο ίδιος εκτιμά πως όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ –όπως σημειώνει– με αγωνία αναμένεται το τέλος του φθινοπώρου, οπότε οι πιστωτές της Αθήνας έχουν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν στο ζήτημα του χρέους.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως μια επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων μπορεί να βοηθήσει, και οι οικονομολόγοι του Bruegel είχαν υπολογίσει τον περασμένο Ιανουάριο ότι μια δεκαετής επιμήκυνση μπορεί να μειώσει το χρέος της Ελλάδας κατά 15%, καθώς, όπως σημειώνει, όσο αργότερα είναι η αποπληρωμή τόσο αργότερα θα πρέπει η Αθήνα να δανείζεται στις αγορές για να εξυπηρετήσει το χρέος της και αυτό βοηθά γιατί τα δάνεια στις αγορές είναι ακριβά για την Ελλάδα.

Ο ίδιος πιστεύει ότι για μια έξοδο από την κρίση, οι Έλληνες δεν χρειάζεται να κατασκευάζουν αυτοκίνητα Mercedes, αλλά αρκεί να προσελκύουν στη χώρα τουρίστες, να παράγουν καλά τρόφιμα και να προσφέρουν καλές υπηρεσίες για το εμπόριο, ενώ επισημαίνει ότι ένα τεράστιο πρόβλημα είναι η φοροδιαφυγή και πως σημαντικό για την ανάπτυξη θα ήταν μια μεγαλύτερη φορολόγηση της περιουσίας.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact