ΚΟΣΜΟΣ

Business Insider: Ο μήνας του μέλιτος τέλειωσε για τον Τσίπρα -Χάνει τη λαϊκή και την πολιτική στήριξη

Για τον Αλέξη Τσίπρα ο μήνας του μέλιτος έχει τελειώσει οριστικά, ενώ στη γωνία παραμονεύει η χρεοκοπία. Αυτό αναφέρει το άρθρο του Business Insider που αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Μάλιστα, το άρθρο αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση χάνει την πολιτική υποστήριξη τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, με τους υπουργούς της να παραδέχονται ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην επόμενη πληρωμή προς το ΔΝΤ και τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης να εκφράζουν φόβους για επιβολή ελέγχων κεφαλαίου κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Όπως σημειώνεται, η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένοι στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της για την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, όμως παρά τα θετικά σημάδια από την Αθήνα, φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές πτυχές που οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να σταματήσει μια εσωτερική πολιτική πρόκληση από το ίδιο του το κόμμα κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, αλλά μόλις και μετά βίας.

Μειώνεται η λαϊκή και πολιτική στήριξη

Την περασμένη εβδομάδα, σημειώνεται στο δημοσίευμα του Business Insider, εκτυλίχθηκαν δύο ιδιαίτερα ζοφερές πολιτικές εξελίξεις για τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Πρώτον, υπάρχει αξιοσημείωτη πτώση της υποστήριξης των πολιτικών προς τη διαπραγματευτική στάση του κυβέρνησης.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που έγινε στα μέσα Μαΐου, μόλις το ένα τρίτο των πολιτών εκτιμούν τώρα ότι η διαπραγματευτική στρατηγική της Αθήνας είναι η σωστή, μια αρκετά εντυπωσιακή πτώση αν αναλογιστεί κανείς ότι τον Φεβρουάριο το ποσοστό αυτό έφθανε το 72%, λίγες μόλις ημέρες μετά την εκλογή της κυβέρνησης.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να ενδυναμώσουν τη θέση του στρατηγικού αναλυτή της Bank of America Merrill Lynch, Αθανάσιου Βαμβακίδη, ο οποίος σημειώνει ότι «η εσωτερική εναντίωση σε μια συμβιβαστική λύση είναι ο λόγος κλειδί για την ανικανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας για την αξιολόγηση του προγράμματος μέχρι τώρα».
Όπως σημειώνεται, η Αριστερή Πλατφόρμα ειδικότερα επιθυμεί την έξοδο της χώρας από το ευρώ προκειμένου να μπει τέλος στη λιτότητα.

Αν και η πολιτική θέση του Αλέξη Τσίπρα καθίσταται ολοένα και πιο αδύναμη, υπάρχει ακόμη ένα πράγμα που είναι υπέρ του, ήτοι την έλλειψη αξιόπιστης αντιπολίτευσης.
Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε τις εκλογές με ισχυρή πλειοψηφία αν επρόκειτο να διεξαχθούν εκλογές, με τη Νέα Δημοκρατία να μην συγκεντρώνει αξιοσημείωτο ποσοστό υποστήριξης.

Πόσο κοντά είναι μια συμφωνία

Σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σε δηλώσεις του σε βρετανικό μέσο την Κυριακή, η Ελλάδα έχει κάνει ήδη τα τρία τέταρτα του δρόμου για την επίτευξη μιας συμφωνίας και ότι οι πιστωτές πρέπει να κάνουν το τελευταίο τέταρτο της προσπάθειας για να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση.

Αυτή την άποψη, όμως, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Business Insider, δεν φαίνεται να τη συμμερίζονται όλοι.
Σε πρόσφατο σημείωμά τους οι αναλυτές της Barclays για την Ευρώπη σημειώνουν ότι ενώ έχει υπάρξει πρόοδος, την οποία αναγνωρίζουν και οι δύο πλευρές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, υπάρχουν ακόμη θέματα – κλειδιά που εκκρεμούν, όπως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έχει διακηρύξει ως κόκκινες γραμμές.

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν στην αναθεώρηση του δημοσιονομικού στόχου και των δημοσιονομικών πολιτικών του 2015, δεδομένης της επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος και της μείωσης των φορολογικών εσόδων από τα τέλη του 2014. Οι διαφωνίες για τις συντάξεις και την αγορά εργασίας έχουν αποδειχθεί ότι είναι από τα λιγότερο ευέλικτα θέματα, έναντι αυτού των ιδιωτικοποιήσεων. Όμως, πραγματικά υπάρχει πολύ λίγος χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία στα θέματα αυτά.

Οι υπουργοί Οικονομικών που συνθέτουν το Eurogroup θα πρέπει να λάβουν την έγκριση των δικών τους εθνικών κοινοβουλίων για οποιαδήποτε συμφωνία, ενώ και οι πολιτικοί στην υπόλοιπη Ευρώπη φαίνονται λιγότερο διατεθειμένοι από ποτέ να φανούν επιεικής.

Μια χρεοκοπία θα μπορούσε να είναι θέμα δύο εβδομάδων

Στο δημοσίευμα του Business Insider γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του έλληνα υπουργού Εσωτερικών, ότι η χώρα δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει τη δόση της 5ης Ιουνίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ υπάρχουν ακόμη τρεις πληρωμές προς το Ταμείο δύο εβδομάδες μετά.

Επίσης, γίνεται αναφορά στις δηλώσεις της βουλευτή της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη, ότι στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα μπορούσαν να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίου. 
Προς το παρόν, σημειώνεται, τα μόνα σημαντικά πράγματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια συμφωνία και τα οποία είναι αυτά που μέχρι τώρα εμποδίζουν την επίτευξή της, είναι παραχωρήσεις στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας.
Αν αυτό δεν γίνει, τότε το σενάριο κήρυξης στάσης πληρωμών της Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει χώρα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact