ΕΛΛΑΔΑ

Click away: Τι αλλάζει για τα ψώνια στα μαγαζιά

Κλειστό το λιανεμπόριο, μόνο με click away

Ανοίγουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία

Βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, κουρεία και ΚΤΕΟ θα μπορούν να λειτουργούν από την προσεχή Δευτέρα (14/12). Τα καταστήματα λιανικής πώλησης θα παραμείνουν κλειστά, ωστόσο, από την Κυριακή (13/12), θα επιτρέπεται η μετάβαση των καταναλωτών σε αυτά για την παραλαβή της παραγγελίας τους.

Πρόκειται για το λεγόμενο click away, ένα μοντέλο αγοράς, το οποίο θα εφαρμοστεί κατά το χρονικό διάστημα 13.12.2020-7.1.2021, καθώς λόγω των εορτών αναμένεται αύξηση στις παραγγελίες και οι ταχυμεταφορές είναι, ήδη, υπερφορτωμένες.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως αυτήν την Κυριακή επιτρέπεται, προαιρετικά, η λειτουργία των σούπερ μάρκετ και όσων άλλων εμπορικών καταστημάτων δεν βρίσκονται σε αναστολή.

Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, εξειδίκευσε τα μέτρα που θα ισχύσουν στην αγορά, εν όψει των εορτών, συμμετέχοντας στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, που τελείται από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

«Η κυβέρνηση, μετά από ενδελεχή εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων και μετά από πολύ μεγάλη συζήτηση με την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, οδηγήθηκε στην αναγκαστική απόφαση να μην επιτρέψουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ακόμα και σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο των εορτών», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, για να προσθέσει: «Θέλω να ξεκαθαρίσω προς όλες τις επιχειρήσεις και σε όλους τους εργαζομένους, δεν υποκρινόμαστε ότι αυτό δεν προκαλεί τεράστια ζημία».

Βιβλιοπωλεία

Ειδικότερα, όσον αφορά στα νέα μέτρα, τα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας θα μπορούν να… ανεβάσουν ρολά από τη Δευτέρα, λειτουργώντας, εφόσον το επιθυμούν, με διευρυμένο ωράριο και με ανώτατο όριο τους τέσσερις πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. Για τις επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. θα επιτρέπεται επιπλέον ένας πελάτης ανά 15 τ.μ.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως αποφασίστηκε να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται, αμιγώς, στην πώληση βιβλίων -τα οποία ανέρχονται σε 1.784 σε όλη την επικράτεια- για λόγους συμβολισμού, προβολής του πνεύματος και του πολιτισμού.

Κομμωτήρια – κουρεία

Για τα κομμωτήρια και τα κουρεία ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως για να αποφευχθεί ο συνωστισμός θα απαγορεύεται η αναμονή σε χώρο κοινόχρηστο, εντός αυτών, «περιμένοντας ο ένας να αντικαταστήσει τη θέση του άλλου». Ολοι θα πηγαίνουν μόνο με συγκεκριμένο ραντεβού που θα αποδεικνύεται με SMS, έτσι ώστε να μη γίνει κατάχρηση του μέτρου.

Επισημαίνεται πως είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους πελάτες και το προσωπικό των κομμωτηρίων-κουρείων, ενώ πρέπει να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ τους 2 μέτρων. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο (7 π.μ. έως 9 μ.μ.), ενώ παράλληλα δύνανται να… ανεβάσουν ρολά τις Κυριακές 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου (προαιρετική λειτουργία).

ΚΤΕΟ

Και στην περίπτωση των ΚΤΕΟ, οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού. Μάλιστα οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν τον κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Δωρεάν τα sms – Eιδική πλατφόρμα στο e-katanalotis για επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν e-shop
Δωρεάν θα είναι τα μηνύματα για τους καταστηματάρχες που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα, μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Open, εξηγώντας τη λειτουργία της παραγγελίας μέσω click away.

Ο κ. Σταμπουλίδης είπε ότι οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις παραγγελίες μέσω click away.

Όσες επιχειρήσεις δεν έχουν e-shop θα μπορούν να χρησιμοποιούν την μετεξέλιξη της ειδικής πλατφόρμας e-katanalotis που θα είναι σε ισχύ από Δευτέρα, στην οποία επίσης από Δευτέρα, οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν εκτός από τις τιμές προϊόντων σούπερ μάρκετ και τις τιμές καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά στα sms για τους εμπόρους χωρίς ηλεκτρονικό κατάστημα, η πλατφόρμα του υπουργείου θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος για την επικοινωνία μεταξύ καταναλωτή και εμπόρου. Θα στέλνει ο καταναλωτής ένα μήνυμα με τον αριθμό παραγγελίας, θα στέλνει και ο έμπορος αντίστοιχα. Θα ταυτοποιείται ο αριθμός παραγγελίας και μέσω της πλατφόρμας θα πηγαίνει στον καταναλωτή το sms για να μετακινηθεί και να παραλάβει το εμπόρευμα που έχει παραγγείλει. Οπότε, το sms που θα έπρεπε να στείλει η επιχείρηση στον πελάτη θα είναι δωρεάν, μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis.

Όσον αφορά στις μετακινήσεις τόνισε ότι για να παραλάβουμε την παραγγελία μας θα μπορούμε να κινούμαστε εντός της ίδιας περιφέρειας.

Για το άνοιγμα των επιχειρήσεων μανικιούρ-πεντικιούρ ανέφερε: «Τα εξετάζουμε όλα. Θα δούμε πώς θα κινηθεί η εβδομάδα και αν θα μας επιτραπεί να πάρουμε αποφάσεις», ενώ για τα βιβλιοπωλεία υπογράμμισε ότι «ανοίγουν μόνο βιβλιοπωλεία, όχι χαρτοπωλεία. Θα πωλούνται από κοντά μόνο βιβλία, αν θέλουμε κάτι άλλο το παραγγέλνουμε ηλεκτρονικά».

Click away

Σε σχέση με το click away, ξεκινάει από αυτή την Κυριακή για όσα καταστήματα το επιθυμούν και έχουν τη δυνατότητα. Το μέτρο μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν εξωτερική είσοδο στο δρόμο. Συνεπώς, Mall, κλειστά εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις που συστεγάζονται σε μεγάλα κτίρια και που δεν έχουν ξεχωριστή είσοδο στον δημόσιο δρόμο δεν θα μπορούν να έχουν την υπηρεσία του click away. Στην ουρά έξω από τα εμπορικά καταστήματα θα επιτρέπονται έως 9 άτομα, ενώ η απόσταση μεταξύ των πελατών θα πρέπει να είναι το λιγότερο 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον. Οπως επισημάνθηκε κατά την ενημέρωση, μόνο ένα άτομο θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία, όχι ομάδες ατόμων, ολόκληρες οικογένειες ή παρέες.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact