ΚΟΣΜΟΣ

CNBC: Ας αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει

Απόλυτα συναφείς με το προσωνύμιο που του έχει αποδοθεί (Dr. Doom), οι απόψεις του γνωστού επενδυτή Μαρκ Φάμπερ προχωρούν πέραν της κατάστασης που άπαντες προσπαθούν να διαχειριστούν και δηλώνει πως η Ελλάδα είναι, ήδη, μια χρεοκοπημένη χώρα.

Μιλώντας στο CNBC, ο ιδιοκτήτης του σάιτ «Gloom, Boom & Doom Report», αναφέρει πως η χώρα μας έπαιξε μια γεωπολιτική παρτίδα σκάκι.

Όπως αναφέρει το άρθρο του αμερικανικού δικτύου, τα σχόλια του Φάμπερ έρχονται σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της. Και μπορεί οι περισσότεροι να αναζητούν τον τρόπο για να αποφευχθεί το μοιραίο για την Ελλάδα, ωστόσο ο Dr. Doom αναφέρει πως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν της επιτρέπει να διασωθεί. «Ακόμη και αν η Ελλάδα αναπτύσσεται κατά 10% ετησίως για τα επόμενα δέκα χρόνια, δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της», λέει χαρακτηριστικά στο CNBC, «πρόκειται για πτώχευση. Καλύτερα να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα από το να αναβάλουμε στα σημαντικά για αργότερα. Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει». Προσθέτει, δε, πως η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει από την Ευρωζώνη και να υιοθετήσει ένα παράλληλο νόμισμα – μια κίνηση, όμως, που θα δημιουργήσει γεωπολιτικά ζητήματα και η Ευρώπη δεν έχει καμία όρεξη να της αφήσει να φύγει από το ενιαίο νόμισμα.

Ο Μαρκ Φάμπερ

Πολιτικό ζήτημα

Η εξήγηση που δίνει είναι η εξής: «Πιστεύω πως περισσότερο από οικονομικό, το ζήτημα είναι πολιτικό. Η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ δεν θέλουν να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Γιατί αν το κάνουν, τότε άλλοι άνθρωποι θα έρθουν να χτυπήσουν την πόρτα της – όπως οι Ρώσοι και οι Κινέζοι. Στη συγκεκριμένη περιοχή παίζεται ένα γεωπολιτικό παιχνίδι σκακιού».

Κατά τον Φάμπερ, η ΕΚΤ θα χάσει πολλά αν τελικά η Ελλάδα οδηγηθεί σε χρεοκοπία. Άρα, η Ελλάδα θα μπορούσε να ισχυροποιήσει τη θέση της και να ζητήσει καλύτερους όρους για το πρόγραμμα διάσωσης και την αποπληρωμή του χρέους.

«Νομίζω ότι η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έχουν τεράστιες απώλειες αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ ισχυρή διαπραγματευτική θέση. Τι σκοπεύουν, άραγε, να κάνουν αν δεν θέλουν να πληρώσουν; Θα εισβάλουν στη χώρα και θα τους κρεμάσουν;», κατέληξε. 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact