ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΙΤΕ ποιους υπαλλήλους θα “σφάξει” η εφορία το 2015 και γιατί!

Βαρύς θα είναι ο φορολογικός πέλεκυς το 2015 (εισοδήματα 2014) για υπαλλήλους τραπεζών και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων

που απολαμβάνουν παροχών που προέρχονται από τον εργοδότη τους.

Όπως αναφέρει το fpress.gr , στο εισόδημα των υπαλλήλων αυτών θα προστεθούν τα τροφεία των παιδικών σταθμών (σε ελάχιστες περιπτώσεις έχουν ήδη ενσωματωθεί στους μισθούς), η συμμετοχή σε ομαδικά προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης νοσοκομειακής περίθαλψης, οι διατακτικές για αγορές καταναλωτικών με εξαίρεση αυτές της διατροφής και με μέγιστο ποσό τα 6 Ευρώ την ημέρα ακόμα και τα χαμηλότοκα δάνεια που δίνονται σε υπαλλήλους τραπεζών (πέραν των 3 μισθών) στα πλαίσια των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί σημαντικά τα φορολογητέο εισόδημα και μάλιστα με την υψηλή κλίμακα ενώ ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει πως θα αντιδράσει το ΙΚΑ σε ότι αφορά στο σκέλος της υποχρέωσης ή μη να καταβάλλονται για τα εισοδήματα αυτά και ασφαλιστικές εισφορές.

Τα δεδομένα αυτά συνιστούν εκρηκτικό μείγμα διότι αν υποτεθεί ότι ένας υπάλληλος τράπεζας με μεικτό μισθό 2000 Ευρώ το μήνα λαμβάνει μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών περί τα 1650 ευρώ τότε έχει φορολογητέο εισόδημα 23.100 Ευρώ το χρόνο. Αν έχει δύο παιδιά που η τράπεζα πληρώνει τροφεία παιδικών σταθμών περί τα 5500 Ευρώ ετησίως και πληρώνει για ομαδικό ασφαλιστήριο 1200 ευρώ το χρόνο ενώ ο υπάλληλος έχει λάβει δάνειο 50.000 Ευρώ τότε το εισόδημα για το οποίο θα φορολογηθεί θα φτάσει στα 31.300 Ευρώ.

Με τα περυσινά δεδομένα ο φόρος ήταν 5082 Ευρώ από τα οποία αφαιρούνταν 1890 αν προσκομίζονταν αποδείξεις και έτσι ο τελικός φόρος ήταν 3192 Ευρώ.

Με τα νέα δεδομένα για το εισόδημα των 31.300 Ευρώ ο φόρος 7516 μείον την αφαίρεση λόγω αποδείξεων 1070 Ευρώ δηλαδή 6446 Ευρώ. Δηλαδή για παροχές που λάμβανε και πέρυσι φέτος θα πληρώσει επιπλέον φόρο 3254 Ευρώ.

Ουσιαστικά δηλαδή η φορολογία τρώει περί το 40% των παροχών σε είδος. Επισημαίνεται ότι η παραδοχή για τον πρόσθετο φόρο λόγω δανείου υπολογίζεται με την υπόθεση ότι Τράπεζα παρέχει σε εργαζόμενό της δάνειο ποσού 50.000 € με επιτόκιο 2% ,ενώ το μέσο επιτόκιο αγοράς που καθορίζεται με τη μεθοδολογία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι 5%. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα πληρώσει ετήσιο τόκο στην Τράπεζα (50.000 * 2% ) 1.000 € ,ενώ ,αν ίσχυαν οι προβλεπόμενοι εμπορικοί όροι, θα έπρεπε να πληρώσει (50.000 * 5%) 2.500 €. Η διαφορά (2.500 – 1.000 ) 1.500 θα θεωρείται τεκμαρτό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και φορολογείται.

Τα ανάλογα ισχύουν και σε άλλες επιχειρήσεις με μεγαλύτερες ή μικρότερες παροχές τέτοιου είδους οι οποίες ουσιαστικά θα εξαϋλώσουν το εισόδημα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact