ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δείξτε λίγη κατανόηση για την Αθήνα»

Ολλανδική εφημερίδα απαριθμεί τους λόγους που πρέπει να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος

«Λίγη κατανόηση για την Αθήνα» ζητά η ολλανδική εφημερίδα «NRC Handelblad» στο σημερινό κύριο άρθρο της, σχετικά με το ζήτημα του χρέους. Η εφημερίδα τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θεωρεί κάτι τέτοιο επιβεβλημένο, έστω εν είδει «αναγκαίου κακού».

Ειδικότερα, αναφέρει πως τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών κατέγραψαν μια κάποια πρόοδο σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της Ελλάδας και την εκταμίευση της δόσης, ενώ παράλληλα καταγράφει τις θέσεις των εμπλεκόμενων πλευρών που παραμένουν «αμετάβλητες».

«Από την μια μεριά η ελληνική κυβέρνηση, η οποία, εν μέσω των τεράστιων κοινωνικών αντιδράσεων, προχωρά με μεγάλη δυσκολία στην εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Από την άλλη μεριά οι δανειστές, οι οποίοι δίνουν χρήματα με το σταγονόμετρο μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εκδήλωση μιας ακόμα κρίσης. Και τέλος, το ΔΝΤ, το οποίο από την πλευρά του προειδοποιεί ότι το βάρος του χρέους είναι τόσο δυσβάσταχτο που δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της», λέει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος σημειώνει πως είναι κυρίως οι βόρειες χώρες της ευρωζώνης που αρνούνται να κάνουν παραχωρήσεις προς την Ελλάδα επικαλούμενες τις αντιδράσεις της εγχώριας κοινής γνώμης.

Επιπλέον, επισημαίνει πως για πολιτικούς και νομικούς λόγους, η άμεση διαγραφή ενός μέρους του χρέους είναι αδύνατη και αναφέρει πως η εναλλακτική οδός, που επιλέχτηκε κατά το παρελθόν ουκ ολίγες φορές, είναι η μείωση των επιτοκίων, η μετατροπή του χρέους σε άλλες μορφές λιγότερο δυσβάσταχτες και η επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής.

«Γεγονός είναι ότι τα μέτρα αυτά έχουν ήδη μειώσει κατά το ήμισυ την πραγματική αξία του ελληνικού δημόσιου χρέους», σημειώνει, προσθέτοντας, ωστόσο, πως μια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους με τον τρόπο αυτό αποτελεί πράγματι την καλύτερη επιλογή.

«Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν ακούγεται ωραίο, αλλά μια πραγματιστική αντιμετώπιση της κατάστασης αποτελεί για τον πρόεδρο του Eurogroup Ντάισελμπλουμ, τον μοναδικό ρεαλιστικό δρόμο. Η Ελλάδα υποφέρει πολύ με την προσφυγική κρίση και χρειάζεται λίγη κατανόηση», υπογραμμίζει στην κατακλείδα του το σημερινό κύριο άρθρο της ολλανδικής εφημερίδας.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact