ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δείξτε λίγη κατανόηση για την Αθήνα»

Ολλανδική εφημερίδα απαριθμεί τους λόγους που πρέπει να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος

«Λίγη κατανόηση για την Αθήνα» ζητά η ολλανδική εφημερίδα «NRC Handelblad» στο σημερινό κύριο άρθρο της, σχετικά με το ζήτημα του χρέους. Η εφημερίδα τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θεωρεί κάτι τέτοιο επιβεβλημένο, έστω εν είδει «αναγκαίου κακού».

Ειδικότερα, αναφέρει πως τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών κατέγραψαν μια κάποια πρόοδο σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της Ελλάδας και την εκταμίευση της δόσης, ενώ παράλληλα καταγράφει τις θέσεις των εμπλεκόμενων πλευρών που παραμένουν «αμετάβλητες».

«Από την μια μεριά η ελληνική κυβέρνηση, η οποία, εν μέσω των τεράστιων κοινωνικών αντιδράσεων, προχωρά με μεγάλη δυσκολία στην εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Από την άλλη μεριά οι δανειστές, οι οποίοι δίνουν χρήματα με το σταγονόμετρο μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εκδήλωση μιας ακόμα κρίσης. Και τέλος, το ΔΝΤ, το οποίο από την πλευρά του προειδοποιεί ότι το βάρος του χρέους είναι τόσο δυσβάσταχτο που δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της», λέει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος σημειώνει πως είναι κυρίως οι βόρειες χώρες της ευρωζώνης που αρνούνται να κάνουν παραχωρήσεις προς την Ελλάδα επικαλούμενες τις αντιδράσεις της εγχώριας κοινής γνώμης.

Επιπλέον, επισημαίνει πως για πολιτικούς και νομικούς λόγους, η άμεση διαγραφή ενός μέρους του χρέους είναι αδύνατη και αναφέρει πως η εναλλακτική οδός, που επιλέχτηκε κατά το παρελθόν ουκ ολίγες φορές, είναι η μείωση των επιτοκίων, η μετατροπή του χρέους σε άλλες μορφές λιγότερο δυσβάσταχτες και η επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής.

«Γεγονός είναι ότι τα μέτρα αυτά έχουν ήδη μειώσει κατά το ήμισυ την πραγματική αξία του ελληνικού δημόσιου χρέους», σημειώνει, προσθέτοντας, ωστόσο, πως μια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους με τον τρόπο αυτό αποτελεί πράγματι την καλύτερη επιλογή.

«Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν ακούγεται ωραίο, αλλά μια πραγματιστική αντιμετώπιση της κατάστασης αποτελεί για τον πρόεδρο του Eurogroup Ντάισελμπλουμ, τον μοναδικό ρεαλιστικό δρόμο. Η Ελλάδα υποφέρει πολύ με την προσφυγική κρίση και χρειάζεται λίγη κατανόηση», υπογραμμίζει στην κατακλείδα του το σημερινό κύριο άρθρο της ολλανδικής εφημερίδας.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact