ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δια πυρός και σιδήρου» η ψήφιση στη Βουλή των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ


Αγώνας… δρόμου για να πληρωθούν σε 15 μέρες τα νέα εκκαθαριστικά – Δεν αναμένονται άλλες αλλαγές παρά τις αντιδράσεις των βουλευτών

Με το σύνθημα «πληρώστε τώρα τους φόρους, για να έρθουν μετά οι φοροελαφρύνσεις», η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει σήμερα, έπειτα από 2 μήνες παλινωνδιών, την «εκκρεμότητα» των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ που ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή.
 
Μιλώντας στη Βουλή, χθες, ο υπουργός Οικονομικών καθ. Γκίκας Χαρδούβελης έδειξε να συμμερίζεται και να δικαιολογεί τις αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης. Παρά ταύτα όμως, περιθώρια για ουσιαστικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής δεν διαφαίνονται, καθώς η τρόικα έχει πει ήδη την τελευταία της λέξη για το θέμα.
 
Ο κύριος Χαρδούβελης παρουσίασε χθες στους βουλευτές τις μειώσεις φόρου που επιφέρει το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι αποκτούν πρόσβαση στις εκπτώσεις και 2,5 εκατ. φορολογούμενοι που τις έχαναν επειδή χρωστούν στην εφορία.
 
Ωστόσο παραμένουν ανοιχτά πολλά ζητήματα, στα οποία οι βουλευτές έχουν ασκήσει πιέσεις να αντιμετωπιστούν -ακόμα και με ακραίους τρόπους και ύβρεις μάλιστα.
 
Για παράδειγμα, με βάση την τροπολογία που έχει κατατεθεί, το υπουργείο Οικονομικών ζητά να πληρώσουν το χαράτσι ακόμη και όσοι είδαν το σπίτι τους να βγαίνει «στο σφυρί» λόγω χρεών προς την εφορία! Έτσι  όποιος έχασε φέτος το σπίτι του σε πλειστηριασμό θα κληθεί να πληρώσει κανονικά το φόρο στο κράτος γιατί το χαράτσι αφορά στην ακίνητη περιουσία του 2013.
 
Ο παραλογισμός συνεχίζεται… αν σκεφτεί κανείς ότι ακίνητο που πέρσι ήταν ξενοίκιαστο αλλά φέτος αποφέρει εισόδημα, θα έχει έκπτωση 20% και μάλιστα χωρίς απολύτως κανένα κριτήριο (π.χ. εισόδημα που αποφέρει στον ιδιοκτήτη του). Όμως κάποιο άλλο ακίνητο το οποίο μένει «κενό» από την αρχή του χρόνου αλλά πέρσι ήταν νοικιασμένο, δεν έχει την παραμικρή έκπτωση, αφού κριτήριο είναι η κατάσταση του 2013!
 
Παγίδες κρύβει και η διαδικασία για την πιστοποίηση του «ξενοίκιαστου και μη ηλεκτροδοτούμενου», η οποία παραπέμπεται μάλιστα σε Απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων. Από τα όσα ανέφεραν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, για την πιστοποίηση θα απαιτηθεί διασταύρωση με τα αρχεία της ΔΕΗ. Ομως, θα πρέπει να τονιστεί ότι η βάση δεδομένων που έχει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών (τα Ε2 και τα Ε9) είναι ελλιπής, καθώς εκκρεμεί η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων άρα και διορθώσεων στους επίμαχους κωδικούς του Ε9, έως το τέλος Νοεμβρίου.
 
Η μεγαλύτερη παγίδα βέβαια από όλες είναι τεκμήρια και οι αντικειμενικές τιμές που καθορίζει η εφορία. Έτσι, ένα νοικοκυριό με χαμηλό εισόδημα, διαμέρισμα 80 τ.μ. και Ι.Χ. 1.400 κ.ε. δεκαετίας,  δεν έχει το δικαίωμα έκπτωσης ούτε μισού ευρώ.
 
Με την τροπολογία αποσαφηνίζεται, ότι το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα το οποίο θα λαμβάνεται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν ένας φορολογούμενος δικαιούται της μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι το μεγαλύτερο ποσό εισοδήματος μεταξύ του πραγματικού και του τεκμαρτού.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact