ΚΟΣΜΟΣ

Διαδηλωτής κατά του Ορτέγα στη Νικαράγουα σκοτώθηκε μέσα στη φυλακή

Προηγήθηκε επεισόδιο με σωφρονιστικό υπάλληλο του οποίου το όπλο εκπυρσοκρότησε

Σε επεισόδιο μέσα σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, στη Νικαράγουα, σκοτώθηκε αντιπολιτευόμενος, που είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάιο και είχε φυλακιστεί επειδή είχε πάρει μέρος στις πολύμηνες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, ο57χρονος Έντι Μόντες τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια «σύγκρουσης» με έναν σωφρονιστικό υπάλληλο από τον οποίο επιχείρησε  να αποσπάσει το όπλο. Διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπου, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον σώσουν, εξέπνευσε.

Τουλάχιστον έξι μέλη του σωφρονιστικού προσωπικού της φυλακής Μοδέλο, περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, τραυματίστηκαν και χρειάστηκαν φροντίδες από γιατρούς, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Λουίς Κάνιας.

Ο Μόντες ήταν υπήκοος των ΗΠΑ, όπως επιβεβαίωσε εξαδέλφη του μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αφού μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν φωτογραφίες του αμερικανικού διαβατηρίου του.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μανάγκουα δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο. Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως ο Μόντες έχει αλλοδαπούς συγγενείς, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το επεισόδιο ξέσπασε εν μέσω της επίσκεψης αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη φυλακή, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο Μόντες είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2018, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατικές ενέργειες, κλοπές, κατοχή απαγορευμένων όπλων, οπλοχρησία και άλλα ποινικά αδικήματα. Σύμφωνα με το υπουργείο, «ομάδα κρατουμένων επιτέθηκε στο προσωπικό ασφαλείας» και αποπειράθηκε να «αποσπάσει το υπηρεσιακό όπλο» ενός μέλους του. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, το όπλο εκπυρσοκρότησε με αποτέλεσμα να «χτυπηθεί ο κρατούμενος».

Η παράταξη-ομπρέλα της αντιπολίτευσης Συμμαχία Πολιτών για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία (ACJD) κατήγγειλε μέσω Twitter «την κυβερνητική καταστολή», η οποία κατ’ αυτήν «οδήγησε στον θάνατο του αντιπολιτευόμενου Έντι Μόντες Πρασλίν».

Εκατοντάδες αντιπολιτευόμενοι που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις εναντίον του Ορτέγα και τις ταραχές την περασμένη χρονιά παραμένουν ως και σήμερα έγκλειστοι στη φυλακή Μοδέλο. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι αποφυλάκισε πάνω από 600 κρατούμενους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact