ΚΟΣΜΟΣ

Διαφωνούν Παρίσι-Αθήνα: Πέρασε ο «εγκέφαλος» του μακελειού από Ελλάδα;

Εντονη αντιπαράθεση Αθήνας-Παρισιού ξέσπασε με την υπόθεση των τζιχαντιστών που σκόρπισαν το θάνατο στη γαλλική πρωτεύουσα, την περασμένη Παρασκευή.

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ αρχικά υποστήριξε ότι ο φερόμενος εγκέφαλος του σχεδιασμού των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, διήλθε από την Ελλάδα.

«Δεν ήταν παρά μόνο στις 16 Νοεμβρίου, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, όταν μία υπηρεσία πληροφοριών εκτός Ευρώπης, μας ειδοποίησε ότι είχε γνώση για την παρουσία του Αμπααούντ στην Ελλάδα» είχε δηλώσει την Πέμπτη.

Επιπλέον οι γαλλικές αρχές επιβεβαιώνουν πως οι δύο καμικάζι που συμμετείχαν στις επιθέσεις στο Stade de France είχαν περάσει από την Ελλάδα. Μάλιστα, ο δεύτερος εξ αυτών είχε ελεγχθεί στην Λέρο στις 3 Οκτωβρίου. Οπως υποστηρίζουν οι αρχές της εισαγγελίας του Παρισιού, «ταυτοποιήθηκε επισήμως ως το πρόσωπο του οποίου τα δακτυλικά αποτυπώματα αντιστοιχούν σε εκείνα που είχαν ληφθεί σε έλεγχο στην Ελλάδα στις 3 Οκτωβρίου 2015».

Πηγές της αστυνομίας και των υπηρεσιών αντικατασκοπείας είχαν υποστηρίξει, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ότι ο άνδρας κοντά στο πτώμα του οποίου είχε βρεθεί ένα συριακό διαβατήριο με το όνομα Άχμαντ αλ Μοχάμαντ ενδέχεται να είχε και συνεργάτη και να ταξίδευαν μαζί, περνώντας από τα Βαλκάνια για να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη.

Τόσκας: Ανακαλέστε άμεσα

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αντέδρασε στις δηλώσεις του Καζνέβ με ανακοίνωσή του το βράδυ της Παρασκευής. Εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός ότι ο υπ. Εσωτερικών της Γαλλίας υποστήριξε πως ο Αμπααούντ πέρασε από την Ελλάδα. «Η πληροφορία αυτή ουδέποτε επιβεβαιώθηκε, και ως σήμερα από ουδεμία πηγή μας έχει διαβιβαστεί οποιοδήποτε στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον εν λόγω ισχυρισμό, ο οποίος στηρίζεται αποκλειστικά σε δημοσιεύματα ανοικτών πηγών της περιόδου Ιανουαρίου 2015, τα οποία αναπαράγονται διαρκώς» ήταν το «καρφί» του κ. Τόσκα στον γάλλο υπ. Εσωτερικών. Αλλά ο Ν. Τόσκας δεν έμεινε εκεί: Κάλεσε τις αρμόδιες Γαλλικές Αρχές «να προβούν δημοσίως άμεσα, στις σχετικές διευκρινίσεις».

«Ο Αμπααούντ συντόνιζε επιχείρηση από σπίτι στην Αθήνα»

Η αντίδραση Τόσκα έρχεται μετά την αναφορά του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ που δημοσίευσε το Foxnews, η οποία έδειχνε τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ ως τον διοικητή του πυρήνα των τζιχαντιστών στο Βέλγιο.

Η έκθεση περιλάμβανε αναφορές βελγικών ΜΜΕ που ανέφεραν πως σε επίθεση που απετράπη στο Βέλγιο ο «Αμπααούντ συντόνιζε την επιχείρηση από ασφαλές σπίτι στην Αθήνα με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, την ώρα που άλλα μέλη της ομάδας ενεργούσαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες».

Η αυστηρή ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

«Mε λύπη ενημερωθήκαμε από ανοικτές πηγές, ότι ο ΥΠ.ΕΣ. της Γαλλίας κος Μπερνάρ Καζνέβ στο πλαίσιο ανακοίνωσης τύπου ανέφερε ότι, Υπηρεσία πληροφοριών «εκτός Ευρώπης», τους ενημέρωσε πως ο φερόμενος εγκέφαλος του σχεδιασμού των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, Βέλγο-Μαροκινός υπήκοος και κάτοικος Βελγίου στο Molenbeek Saint Jean, Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ , διήλθε από την Ελλάδα.

Η πληροφορία αυτή ουδέποτε επιβεβαιώθηκε, και ως σήμερα από ουδεμία πηγή μας έχει διαβιβαστεί οποιοδήποτε στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον εν λόγω ισχυρισμό, ο οποίος στηρίζεται αποκλειστικά σε δημοσιεύματα ανοικτών πηγών της περιόδου Ιανουαρίου 2015, τα οποία αναπαράγονται διαρκώς.

Παρακαλούμε τις αρμόδιες Γαλλικές Αρχές όπως στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προβούν δημοσίως άμεσα, στις σχετικές διευκρινήσεις».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact