ΕΛΛΑΔΑ

Διαγράφονται τα χρέη προς το ΙΚΑ για τα αυθαίρετα που τακτοποιούνται


Με εγκύκλιό του Ίδρυμα αναφέρει ότι με μια αίτηση, διαγράφονται χρέη προς το ΙΚΑ που αντιστοιχούν σε ανεξόφλητα «οικοδομικά ένσημα»

Διαγράφονται τα ανεξόφλητα χρέη προς το ΙΚΑ από χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που μπήκαν στη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων με το νόμο 4178/2013 ή προτίθενται να το κάνουν στο μέλλον.

Με εγκύκλιό του Ίδρυμα αναφέρει ότι με μια αίτηση, διαγράφονται χρέη προς το ΙΚΑ που αντιστοιχούν σε ανεξόφλητα «οικοδομικά ένσημα» καθώς και πρόστιμα και προσαυξήσεις για χιλιάδες αυθαίρετα που νομιμοποιήθηκαν με το νόμο του 2013, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα για τις πολεοδομικές παραβάσεις.

Σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο του ΙΚΑ, όσοι έχουν υπαχθεί ή πρόκειται να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου 4178/2013 και οφείλουν εισφορές στο ΙΚΑ από την ανέγερση των αυθαίρετων κτισμάτων ή την αλλαγή χρήσης που έκαναν μέχρι τις 28/7/2011 σε υφιστάμενα κτίσματα, μπορούν να πετύχουν την ολοσχερή διαγραφή των ανεξόφλητων ποσών που έχουν βεβαιωθεί εις βάρος τους, αρκεί να υποβάλλουν σχετική αίτηση στο αρμόδιο υποκατάστημα της περιοχής τους.

Για την διαδικασία αυτή απαιτείται:

• Αίτηση ενδιαφερόμενου. Στοιχεία υπαγωγής στους προαναφερόμενους νόμους.
• Να έχουν τεθεί σε αναστολή βεβαιωμένες και ανεξόφλητες εισφορές υπέρ αγνώστων.
• Να έχει συνταχθεί έκθεση αρμοδίου υπαλλήλου από την οποία να προκύπτει ότι οι βεβαιωμένες οφειλές αφορούν το ίδιο έργο.
• Να υπάρχουν στοιχεία οριστικής εξόφλησης του ειδικού προστίμου της πολεοδομίας.
• Να εκδοθεί απόφαση Διευθυντή για διαγραφή ανεξόφλητων ποσών

Επισημαίνεται επίσης ότι με την προσκόμιση της άδειας νομιμοποίησης ή την αποστολή αυτής από την πολεοδομία, η κάθε μια υπόθεση θα παραμείνει σε εκκρεμότητα.

Το ΙΚΑ δεν προχωράει σε διαγραφή εισφορών που είχαν καταλογιστεί και έχουν εξοφληθεί ούτε σε επιστροφή εισφορών σε εργοδότη από την αιτία αυτή.

Όπως σημειώνεται στην  εγκύκλιο: Με το Γενικό Έγγραφο Ε41/82/25-04-2014 γνωστοποιήθηκαν οι διατάξεις των άρθρων 7, 21παρ.2, 23, 24παρ.1,7και 8 καθώς και του άρθρου 25παρ.5του. Ν. 4178/2013 (ΦΕΚ.174/τ.Α ́/08-08-2013) και παρασχέθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή τους, είχε δε διατηρηθεί επιφύλαξη για συμπλήρωση ή τροποποίηση των οδηγιών αυτών όταν παρασχεθούν διευκρινίσεις από την Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην οποία εκκρεμούσε ερώτημά μας .

Δια του παρόντος κοινοποιείται η σχετική απάντηση της Γ.Γ.Κ.Α. και των συν/νων σε αυτή και παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις:

1. Διευκρινίσεις για την παρ. 3.1 του Γενικού Εγγράφου Ε41/82/25-04-2014.

Με την παραγράφου 3.1 του Γενικού Εγγράφου Ε41/82/25-04-2014 παρέχονται οδηγίες για τις περιπτώσεις αυθαιρέτων τα οποία , υπήχθησαν στις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 4014/2011 ή του άρθρου 24 παρ. 1, 7 και 8 του νόμου 4178/2013, γίνεται αναφορά για την «μη βεβαίωση ασφαλιστικών εισφορών υπέρ αγνώστων», για τις περιπτώσεις αυτές σήμερα, ενώ για τις περιπτώσεις αυθαιρέτων που έχουν υπαχθεί στις εν λόγω διατάξεις και έχουν από τις υπηρεσίες μας βεβαιωθεί εισφορές υπέρ αγνώστων, ορίζεται η διαδικασία για την αναστολή είσπραξης των ανεξόφλητων ποσών.

Στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου αυτής αναφέρεται ότι: « Θα ενημερώνεται το ειδικό βιβλίο για τα αυθαίρετα και δεν θα αποστέλλονται καταστάσεις διαγραφής οφειλών για το υπόλοιπο ποσό οφειλής (προσαυξήσεις και αυτοτελή πρόστιμα ) στις ταμειακές υπηρεσίες , ακόμη και όταν έχουμε οριστική εξόφληση ( οριστική υποβολή και εξόφληση του ειδικού προστίμου της πολεοδομίας) μέχρι να σας δοθούν νέες οδηγίες και αφού παρασχεθούν σχετικές διευκρινίσεις από την Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην οποία εκκρεμεί ερώτημά μας»..

Δια του παρόντος τροποποιούνται οι οδηγίες του εδαφίου αυτού και γνωστοποιείται ότι, για τις περιπτώσεις που προσκομίζονται στοιχεία εξόφλησης του ειδικού προστίμου της πολεοδομίας και στοιχεία για την οριστική υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 4014/2011 ή του άρθρου 24 του νόμου 4178/2013 , εφόσον παραμένει ανεξόφλητο ποσό συγκεκριμένης Π.Ε.Ε, Π.Ε.Π.Ε.Ε. , Π.Ε.Π.Τ. ή Π.Ε.ΑΠ που έχει τεθεί σε αναστολή με την διαδικασία που περιγράφεται στο Ε41/82/24- 05-2014 Γενικό Έγγραφο, εκδίδεται απόφαση Διευθυντού περί διαγραφής ανεξόφλητου ποσού και αποστέλλεται στις ταμειακές υπηρεσίες κατάσταση διαγραφών, αφού βεβαίως από την καρτέλα οφειλέτη προσδιοριστεί το ακριβές υπόλοιπο ποσό κυρίων εισφορών της Π.Ε.Ε , Π.Ε.Π.Ε.Ε, κ.λ.π.

Πηγή: Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact