ΚΟΣΜΟΣ

Διάγγελμα Μπάιντεν: «Θα απαντήσουμε αποφασιστικά σε μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία»

Διάγγελμα για τις τελευταίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στέλνοντας παράλληλα σαφή μηνύματα στη Μόσχα.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ανοικτές στον διπλωματικό διάλογο σε υψηλό επίπεδο, σε στενό συντονισμό με τους συμμάχους τους, επανέλαβε ωστόσο ότι πιθανή επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι αιτία πολέμου.

Όπως τόνισε, αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, θα οδηγηθούμε σε μία παγκόσμια σύρραξη ενώ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση επίθεσης ο Nord Stream 2 δεν θα γίνει.

«Θα απαντήσουμε αποφασιστικά»

«Οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες ό,τι κι αν συμβεί. Είμαστε έτοιμοι με διπλωματία για τη σταθερότητα στην περιοχή. Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποφασιστικά σε μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, που είναι ακόμα κάτι πολύ πιθανό να συμβεί», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μπάιντεν.

«Αυτή ήταν και παραμένει η προσέγγισή μας. Έτσι σήμερα θέλω να μιλήσω στον αμερικανικό λαό για όλα όσα συμβαίνουν. Για εβδομάδες η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εμπλακεί σε μια συνεχόμενη διπλωματία. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μια διπλωματία υψηλού επιπέδου. Συμφωνήσαμε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσουμε προς αυτόν τον σκοπό», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, σημειώνοντας ότι αυτό ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί.

«Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε σήμερα πως κάποιες δυνάμεις εγκαταλείπουν τις θέσεις τους κοντά στην Ουκρανία. Αυτό θα ήταν καλό, αλλά δεν το έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει. Δεν έχουμε ακόμα επιβεβαιώσει πως οι ρωσικές δυνάμεις επιστρέφουν στη βάση τους. Αντιθέτως, οι αναλυτές μας λένε πως παραμένουν σε πολύ απειλητική θέση. Και το δεδομένο είναι πως τώρα η Ρωσία έχει περισσότερους από 150.000 στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία και την Λευκορωσία», τόνισε.

«Ο κόσμος δεν θα ξεχάσει ότι η Ρωσία επέλεξε τον θάνατο και την καταστροφή»

«Αν η Ρωσία επιτεθεί, θα είναι πόλεμος από επιλογή, χωρίς αιτία και χωρίς λογική. Αν υπάρξει εισβολή, θα είναι τεράστιες οι συνέπειες, για τον κόσμο της Ουκρανίας αλλά και για τη Ρωσία, στρατηγικά. Ο κόσμος δεν θα ξεχάσει ότι η Ρωσία επέλεξε τον θάνατο και την καταστροφή», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι απειλή για τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν είναι απειλή για τη Ρωσία, δεν είμαστε οι εχθροί της. Επίθεση σε μια χώρα του ΝΑΤΟ σημαίνει επίθεση σε όλες», συνέχισε.

«Άμεσα κυρώσεις μόλις επιτεθεί η Ρωσία»

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ταυτόχρονα με αυστηρές κυρώσεις ενώ σημέιωσε ότι σε περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία ο Nord Stream 2 δεν θα γίνει.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας είναι έτοιμοι να επιβάλλουμε σκληρές κυρώσεις που δεν επιβάλλαμε όταν η Ρωσία έκανε εισβολή στην Κριμαία το 2014. Θα ασκήσουμε έντονη πίεση στους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς οικονομικούς θεσμούς. Αυτές οι κυρώσεις είναι έτοιμες να εφαρμοστούν αμέσως μόλις η Ρωσία επιτεθεί. Θα υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για να εμποδιστεί η οικονομική και στρατηγική επέκταση της Ρωσίας» υπογράμμισε.

«Δεν είστε εχθροί μας»

Ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αποκτήσουν πυραύλους στην Ουκρανία.

«Δεν στοχεύουμε στους ανθρώπους της Ρωσίας. Δεν σκοπεύουμε να αποσταθεροποιήσουμε την Ρωσία», ενώ απευθύνθηκε και στους πολίτες της χώρας, επισημαίνοντας: «Δεν είστε οι εχθροί μας και δεν πιστεύω ότι θέλετε έναν αιματηρό, καταστροφικό πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος πάντως κάλεσε -για ακόμη μία φορά- τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να φύγουν τώρα, πριν να είναι πολύ αργά.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact