ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Ασπίδα για τα νεφρά η απώλεια σωματικού βάρους

Είναι γνωστό σε κάθε άνθρωπο που πάσχει από διαβήτη ότι είναι υψίστης σημασίας για την πορεία της ασθένειας και της υγείας του ο έλεγχος του σωματικού του βάρους σε κανονικά επίπεδα, αλλά μια νέα έρευνα από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νοσημάτων στο Meryland των ΗΠΑ, έρχεται να προσθέσει έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα στον ρόλο του βάρους για του διαβητικούς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και η απώλεια σωματικού βάρους μπορούν να καθυστερήσουν την χρόνια νόσο των νεφρών, η οποία “χτυπάει” πολύ συχνά τους ανθρώπους που έχουν διαβήτη και κάνουν χρήση ινσουλίνης καθημερινά.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ William C. Knowler και οι συνεργάτες του, μελέτησαν τα στοιχεία από μια παλαιότερη έρευνα επάνω στον τρόπο ζωής ατόμων με διαβήτη τύπου 2.

Στην αρχική έρευνα έλαβαν μέρος πάνω από 5.000 υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι ηλικίας από 45 έως και 76 χρόνων, οι οποίοι είχαν διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στους μισούς εξ’ αυτών να χάσουν το 7% του σωματικού τους βάρους μέσω ελέγχου της θερμιδικής πρόσληψής τους στην διατροφή και της σωματικής άσκησης. Στους υπόλοιπους παρείχαν απλά συμβουλευτικές υπηρεσίες και τους ενημέρωσαν γενικότερα για την ασθένειά τους.

Μετά από τον πρώτο χρόνο παρακολούθησης των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ακολούθησαν δίαιτα και τακτική άσκηση έχασαν κατά μέσο όρο 8,6% του σωματικού τους βάρους σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν αντίστοιχες οδηγίες.

Μετά και τον δεύτερο χρόνο της έρευνας, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν δίαιτα και άσκηση είχαν 31% μειωμένες πιθανότητες να εκδηλώσουν νεφρική νόσο.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι εκτός από αυτό, οι ίδιοι άνθρωποι είχαν θετικές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς της ζωής τους, όπως η κατάθλιψη, οι πόνοι στα γόνατα και η καρδιακή λειτουργία.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact