ΚΟΣΜΟΣ

Die Welt: Το τέλος της εποχής Μέρκελ τρομάζει τις αγορές

Το ενδεχόμενο ενός τέλους στην εποχή Μέρκελ φοβίζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, εκτιμά σε κύριο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt σημειώνοντας ότι πιθανή αποχώρηση της Γερμανίδας καγκελαρίου από την πολιτική σκηνή στην Ευρώπη θα προκαλέσει πολιτική αβεβαιότητα.

Πολλοί οικονομικοί εμπειρογνώμονες δεν βλέπουν θετική εναλλακτική λύση στην καγκελαρία μετά την ενδεχόμενη αποχώρηση της Άγγελα Μέρκελ, γράφει η Die Welt.

«H παγκόσμια ελίτ των επενδυτών θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομία δεν απειλείται ούτε καν από την προοπτική ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να ονομάζεται Ντόναλντ Τραμπ, αλλά από την αποχώρηση της Μέρκελ από την καγκελαρία. Η έντονη ανησυχία για τη Γηραιά ήπειρο δεν οφείλεται μόνο στο Brexit και την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, αλλά στην πιθανή ρήξη μεταξύ του βαυαρού εταίρου της Μέρκελ, Χορστ Σιχόφερ και της καγκελαρίου…Στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο φόβος που αναπτύσσεται αφορά το πιθανό τέλος στην εποχή Μέρκελ. 

Παρά το γεγονός ότι η ίδια η καγκελάριος δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους, χωρίς τη στήριξη βαυαρικού Χριστιανοκοινωνικού κόμματος θα είναι πολύ δύσκολο να επιβληθεί μια νέα υποψηφιότητα για την καγκελάριο Μέρκελ.«Μια αποχώρηση της Μέρκελ που είναι ένας σημαντικός πυλώνας της γερμανικής και ευρωπαϊκής πολιτικής σταθερότητας θα προκαλέσει επιπλέον αβεβαιότητα», λέει η Τίνα Φόρτντμαν, πολιτική αναλύτρια στην αμερικανική τράπεζα Citibank, εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης στην Ευρώπη θα αυξηθεί.

«Μια πιθανή αποχώρηση της Μέρκελ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η αντίδραση της αγοράς θα ήταν εξαιρετικά αρνητική», λέει και ο Γιάκομπ Κίρκεργκαρντ, αναλυτής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον, μιλώντας στο Bloomberg.

Ο διάδοχος της Μέρκελ θα ακολουθήσει κατά πάσα πιθανότητα μια πιο συντηρητική δημοσιονομική πολιτική και θα είναι άγνωστο αν η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει τις χώρες της ζώνης του ευρώ. «Η ανησυχία των επενδυτών σχετικά με τις δεσμεύσεις της Ευρώπης θα επιστρέψει στο προσκήνιο,» λέει ο Κίρκεργκαρντ. «Αυτό θα δημιουργήσει περαιτέρω αβεβαιότητα» πρόσθεσε.

Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη δύναμη των επενδυτών, επισημαίνει η Die Welt. Με τα δισεκατομμύρια και τις αποφάσεις τους μπορούν να σφραγίσουν την άνοδο ή την πτώση ολόκληρων εθνών ή περιοχών. «Μια μεγαλύτερη αβεβαιότητα επιβαρύνει την προθυμία τους να επενδύσουν, και αυτό με τη σειρά του έχει αρνητική επίδραση στην απασχόληση και την ανάπτυξη», λέει ο Νίκολας Μπλουμ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

    

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact