ΚΟΣΜΟΣ

Δικαστής: Δεν ήταν φόνος εκ προμελέτης


Εκκρεμεί η ετυμηγορία για τις υπόλοιπες κατηγορίες που βαραίνουν τον Νοτιοαφρικανό παραολυμπιονίκη σχετικά με την δολοφονία της άτυχης Ρίβα Στέενκαμπ –  Η δικαστής θέτει υπό αμφισβήτηση μαρτυρίες-κλειδιά

Απορρίπτει η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα την κατηγορία ότι ο Όσκαρ Πιστόριους δολοφόνησε εκ προμελέτης την 29χρονη σύντροφό του, Ρίβα Στέενκαμπ.

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο αυτή ήταν η βασική κατηγορία, την οποία προσπαθούσε να καταρρίψει η πλευρά του παραολυμπιονίκη.

Η νοτιοαφρικανή δικαστής η οποία θα κρίνει την ενοχή ή μη του Οσκαρ Πιστόριους για τον φόνο της φίλης του το 2013, απέρριψε, επίσης, κρίσιμες μαρτυρίες γειτόνων του κατηγορούμενου κρίνοντας ότι δεν είναι αξιόπιστες. Καθ’ ολη τη συνεδρίαση του δικαστηρίου ο παραολυμπιονίκης δεν έχει σταματήσει να κλαίει, ενώ αναμένει την απόφαση για τον φόνο της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ στις 14 Φεβρουαρίου του 2013. 

Η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα, η οποία άρχισε σήμερα την ανάγνωση της ετυμηγορίας, εξήγησε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των μαρτύρων και, μάλιστα, τους ευχαρίστησε «διότι αφιέρωσαν χρόνο και χρήματα για να βοηθήσουν το δικαστήριο».

Ωστόσο έκρινε ότι έσφαλαν στην ερμηνεία αυτών που άκουσαν. «Η μαρτυρία αυτής της μάρτυρος (Μισέλ Μπέργκερ, κατοίκου της γειτονικής του Πιστόριους κατοικίας) και του συζύγου της επικρίθηκε δικαίως (από την υπεράσπιση), δεν είναι αξιόπιστη κατά την κρίση μου», είπε η δικαστής.

«Πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της»,  πρόσθεσε επισημαίνοντας την μεγάλη απόσταση, περίπου εκατό μέτρων , ανάμεσα στην κατοικία του Πιστόριους και το σημείο όπου η μάρτυρας βρισκόταν τη στιγμή των γεγονότων.

Από γενικής απόψεως, η δικαστής αιτιολόγησε για ποιον λόγο θεωρεί ότι οι περισσότεροι μάρτυρες κατηγορίας , αλλά και υπεράσπισης έδωσαν έναν «ανακριβή» απολογισμό των γεγονότων, τονίζοντας ότι ούτε η ανθρώπινη αντίληψη ούτε η μνήμη είναι «αλάθητες».

«Κατά τη γνώμη μου, δεν κατόρθωσαν να κάνουν διαφοροποίηση ανάμεσα σε αυτό που εγνώριζαν προσωπικά και σε αυτό που άκουσαν να λέγεται από άλλους ή από τα μέσα ενημέρωσης», είπε.

«Είναι γεγονός ότι η υπόθεση προσέλκυσε μεγάλη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα αμέσως μετά το γεγονός, και το γεγονός ότι έγινε θέμα συζήτησης σε πολλά σπίτια, δεν βοήθησε επίσης», είπε.

Αναφερόμενη στις προσπάθειες της κατηγορούσας αρχής και της υπεράσπισης να περιγράψουν τη σχέση του ζευγαριού ως προβληματική και ανταγωνιστική ή ως ειδυλλιακή αντίστοιχα, η δικαστής δήλωσε ότι ούτε η μία ούτε η άλλη εκδοχή είναι πειστική.

«Ούτε τα στοιχεία υπέρ μίας ειδυλλιακής ερωτικής σχέσης, ούτε τα στοιχεία υπέρ μίας τεταμένης σχέσης δεν μπορούν να βοηθήσουν αυτό δικαστήριο να δημιουργήσει πεποίθηση για το αν ο κατηγορούμενος είχε την πρόθεση να σκοτώσει το θύμα του», είπε.

Καμία από τις δύο εκδοχές «δεν αποδεικνύει τίποτε», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι μία ερωτική σχέση είναι εξ ορισμού «δυναμική και απρόβλεπτη τον περισσότερο χρόνο». 


Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact