ΥΓΕΙΑ

«Δίκοπο μαχαίρι» η ασπιρίνη

Η ασπιρίνη είναι «δίκοπο μαχαίρι» καθώς από τη μία μπορεί να προστατέψει από τα καρδιαγγειακά επεισόδια, αλλά από την άλλη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες, επισημαίνει ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΑΠΘ Χαράλαμπος Καρβούνης.

«Πολύ συχνά, άτομα μέσης ηλικίας, που δεν είναι ασθενείς, αρχίζουν και παίρνουν ασπιρίνη για προληπτικούς λόγους. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί πάρα πολύ την ιατρική κοινότητα, γιατί ξέρουμε ότι η θρόμβωση είναι ένας βασικός παράγων στην εκδήλωση διάφορων καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ίσως το πιο διαδεδομένο και το πιο απλό φάρμακο, για να αποφύγουμε τη θρόμβωση, είναι η ασπιρίνη. Οπότε, υπάρχει μία τάση να χορηγούμε την ασπιρίνη για προληπτικούς λόγους ώστε να μην πάθει κανείς θρόμβωση και να αποφύγει τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Βέβαια, η ασπιρίνη, όπως όλα τα αντιθρομβωτικά, τα αντιπηκτικά φάρμακα είναι ένα ‘δίκοπο μαχαίρι’, διότι από τη μία βοηθά στην αποφυγή της θρόμβωσης και από την άλλη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες, όπως όλα τα αντιπηκτικά φάρμακα», ανέφερε ο κ. Καρβούνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή διάλεξη, με θέμα «Ο ρόλος της ασπιρίνης στην πρωτογενή πρόληψη καρδιαγγειακών συμβαμάτων», την οποία θα δώσει, αύριο, στο πλαίσιο του 15ου Συνεδρίου «New Trends in Cardiology».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο κίνδυνος εκδήλωσης αιμορραγίας είναι αυτός που αποτρέπει τη γενικευμένη χορήγηση της ασπιρίνης σε μεγάλους πληθυσμούς. «Δεν πρέπει άκριτα να παίρνουν όλοι ασπιρίνη γιατί μπορεί να έχουν κάποιο όφελος, αλλά από την άλλη μεριά ελλοχεύει ο κίνδυνος της αιμορραγίας, ο οποίος, καμιά φορά, μπορεί να είναι μεγάλος. Οι αιμορραγίες μπορεί να είναι από απλές, όπως μια αιμορραγία στο γαστρεντερικό σύστημα ή μια αιμορραγία των ούλων, οι οποίες δεν είναι υψηλού κινδύνου, αλλά καμιά φορά μπορεί να είναι και κάποια μεγάλη αιμορραγία, όπως μια βαριά γαστρορραγία ή εγκεφαλική αιμορραγία, που είναι πολύ βαριές. Γι’ αυτό υπάρχουν οδηγίες. Η ιατρική κοινότητα, μετά από πάρα πολλές μελέτες που έχουν γίνει πάνω σε αυτό το θέμα, στρέφεται στη χορήγηση ασπιρίνης κυρίως σε άτομα που είναι υψηλού κινδύνου να πάθουν θρόμβωση, οπότε και το όφελος είναι μεγάλο και ξεπερνάει τον κίνδυνο δυνητικής βλάβης από την αιμορραγία σε αυτούς τους ασθενείς» προσθέτει ο κ. Καρβούνης.

Στο ερώτημα ποιοι δεν πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη, ο κ. Καρβούνης απαντά: «Κυρίως αυτοί που έχουν κάποιο ιστορικό αιμορραγίας. Δηλαδή, αυτοί που θα αποκλείσουμε από τη χορήγηση ασπιρίνης είναι άτομα που έχουν πάθει κάποια γαστρορραγία, κάποια υποθεραπεία με ασπιρίνη. Επίσης, άτομα που έχουν κάποιο ιστορικό ή κάποια κληρονομικότητα στην οικογένεια με συχνές αιμορραγίες κ.λπ., αυτοί είναι οι ασθενείς που πρέπει να τους εντοπίσουμε και να μην τους χορηγήσουμε τα φάρμακα».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact