ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ

Δημήτρης Κατής o “εξόριστος” στο Hollywood πολυβραβευμένος Ελληνας Συνθέτης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΗΣ
«Eξόριστος» στο Χόλιγουντ
Ο Έλληνας πολυβραβευμένος συνθέτης.

Ίσως, είναι ο πιό πολυβραβευμένος Έλληνας συνθέτης – εξ Ελλάδος – στην Αμερική, στο χώρο της επικής ορχηστρικής/συμφωνικής progressive μουσικής σύνθεσης, διατηρώντας όμως ένα χαμηλό προφίλ, έτσι ώστε τα έντυπα και ηλεκτρονικά media στη χώρα μας δεν έχουν αφιερώσει στο έργο του τον πρέποντα χώρο και χρόνο που δικαίως του αναλογεί. Αρκετοί επώνυμοι ‘Ελληνες, «pop stars» κυρίως, πίστεψαν πως η καταξίωση εκεί «έξω» είναι εύκολη υπόθεση, λίγοι τα καταφέρνουν, αυτοί που πραγματικά αξίζουν.

Πρόκειται για τον συνθέτη Δημήτρη Κατή, γνωστό στη χώρα μας από τη δεκαετία του 90 με το τραγούδι του «Κάνω Μια Ευχή» και το δημιούργημά του, το επικό χέβυ ροκ συγκρότημά του οι «Εξόριστοι», ιστορικά τεκμηρωμένο ως το πρώτο και το μόνο ροκ/μεταλ συγκρότημα στην Ελληνική ροκ και μεταλ σκηνή που κατέκτησε πλατινένιο δίσκο (ΕΜΙ) με πωλήσεις πάνω από 70.000 αντίτυπα, ενώ σήμερα η πλατίνα δεν υπερβαίνει τις 10.000.

Γνωστός, επίσης για την πρώτη τηλεοπτική μουσική εκπομπή στη δημόσια τηλεόραση (ΕΤ1), αφιερωμένη στη ροκ και μεταλ μουσική, τη θρυλική «Μεταλμάνια» 1990-1993, και “Star Club” στη ΝΕΤ. O Δημήτρης είναι ο άνθρωπος που έβαλε τη χέβυ μεταλ μουσική στα σπίτια όλων των Ελλήνων, τότε μυήθηκαν οι περισσότεροι νέοι στη hard rock και metal μουσική.

Από το 2007 έως και σήμερα ο συνθέτης έχει στην κυριολεξία σαρώσει τα μουσικά βραβεία και όχι μόνον, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αλλά και εδώ στην Ελλάδα οι τιμητικές διακρίσεις για την διεθνή προσφορά του στον πολιτισμό μέσω της μουσικής του είναι πολλαπλές.

Οι Εξόριστοι - Δημήτρης Κατής

Οι Εξόριστοι – Δημήτρης Κατής

Το 2007 βραβεύεται με το 1ο βραβείο από τα “Los Angeles Music Awards” (Best classical composer).H εκδήλωση έγινε στο ‘Henry Fonda Music Box Theatre’, ένα από τα διασημότερα θέατρα, στη «Λεωφόρο της Δόξας» (Walk of Fame), στο Χόλιγουντ, παρώντος του τότε δημάρχου του LA, Antonio Villaraigosa.

Την άνοιξη του 2008, το διάσημο “Billboard”, βραβεύει τον Δ.Κατή στο Μπράνσον του Μιζούρη (γνωστό ως ‘the entertainment capital’), στα πλαίσια τών μουσικών βραβείων “Billboard World Song Contest”. Παίρνει το 2ο βραβείο στην κατηγορία «Electronica» με το έργο του «Gathering of the tribes». Το 2011 όμως, το “Billboard” ξαναβραβεύει τον Δημήτρη αυτή τη φορά με το 1ο βραβείο στην ίδια κατηγορία με το έργο του «Running Wild».

Δημήτρης Κατής - Excellence In Songwriting Award

Δημήτρης Κατής – Excellence In Songwriting Award

Το φθινόπωρο του 2008 περιοδεύει σε όλη την Αμερική από πολιτεία σε πολιτεία γράφοντας τη μουσική στην αρχαία τραγωδία «Βάκχες» του Ευριπίδη και βραβεύεται από την AHEPA, στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, με το «βραβείο Ελληνισμού», για την εξαιρετική ποιότητα της μουσικής του. Στη συνέχεια βραβεύεται στο Portland του Maine με το Χρυσό Κλειδί της πόλης από τον δήμαρχο Ed J. Suslovic.

Δημήτρης Κατής - Award Of Hellenism

Δημήτρης Κατής – Award Of Hellenism

Tην ίδια χρονιά τα βραβεία συνεχίζουν να πέφτουν σα βροχή, το Νοέμβριο, σαρώνει το Χόλιγουντ εκ νέου και πιό δυναμικά. Οι οργανισμοί, Hollywood F.A.M.E Award και ‘Los Angeles Music Awards’ από κοινού τιμούν τον συνθέτη Δημήτρη Κατή ως “Best International Composer 2008”, προσφέροντάς του του «Άστρο του Χόλυγουντ» σε μορφή πλαισιωμένου Βραβείου.

Δημήτρης Κατής - Hollywood Music Awards Red Carpet

Δημήτρης Κατής – Hollywood Music Awards Red Carpet

Δημήτρης Κατής - Hollywood Music Awards Red Carpet

Δημήτρης Κατής – Hollywood Music Awards Red Carpet

Δημήτρης Κατής - Hollywood Music Awards Red Carpet

Δημήτρης Κατής – Hollywood Music Awards Red Carpet

Δημήτρης Κατής - Hollywood Music Awards Red Carpet

Δημήτρης Κατής – Hollywood Music Awards Red Carpet

Δημήτρης Κατής - Hollywood Music Awards Red Carpet

Δημήτρης Κατής – Hollywood Music Awards Red Carpet

To ίδιο βράδυ σε άλλη εκδήλωση στις 20 Νοεμβρίου, πάλι στο Χόλιγουντ μερικά τετράγωνα πιό κάτω, πάλι στη «Λεωφόρο της Δόξας», το party συνεχίζεται. Στην αίθουσα «Τhe Highlands» στο διάσημο Kodak Theater Block, ο συνθέτης παίρνει το 1ο βραβείο «Best Classical / Orchestral artist» από τον οργανισμό “Hollywood Music Awards”.

Το καλοκαίρι του 2008, το «Μορφωτικό Ίδρυμα» της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), τίμησε τον μουσικοσυνθέτη, δημοσιογράφο και μέλος της Ενώσεως, Δ.Κατή, για το διεθνές μουσικό του έργο και τις διεθνείς διακρίσεις, στη γνωστή αίθουσα της ενώσεως, αίθουσα Καρατζά. Ομιλητές για το έργο του οι: ποιητής/δημοσιογράφος Δημήτρης Ιατρόπουλος, ο νομπελίστας επιστήμων Χρήστος Ζερεφός, ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος κ.ά.

Το 2009 στον αίθριο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, το Ευρω-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών τιμά τον συνθέτη για το έργο του συνολικά με το βραβείο Άρτεμις. Μαζί του βραβεύεται και η διάσημη, βραβευμένη με ΕΜΜΥ. Αμερικανίδα δημοσιογράφος και παρουσιάστρια ειδήσεων του CBS, Rita Cosby, καλή φίλη του συνθέτη Δημήτρη Κατή.

Δημήτρης Κατής - Rita Cosby

Δημήτρης Κατής – Rita Cosby

Την ίδια χρονιά, ο Δήμαρχος της Πόλης των Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης τιμά τον Δημήτρη Κατή στο Δημαρχείο προσφέροντάς του τιμητική πλακέτα ως «αναγνώριση για την προσφορά στην προαγωγή του Ελληνικού πνεύματος παγκοσμίως».

Δημήτρης Κατής τιμητική πλακέτα απο τον Δήμαρχο Της Αθήνας Νικήτα Κακλαμάνη

Δημήτρης Κατής τιμητική πλακέτα απο τον Δήμαρχο Της Αθήνας Νικήτα Κακλαμάνη

Την επόμενη χρονιά στον ίδιο ιστορικό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, ο τότε Πρέσβης των ΗΠΑ, Daniel Speckhard βραβεύει με ειδικό μουσικό βραβείο, πάλι στα πλαίσια των βραβείων Άρτεμις, τον συνθέτη για το έργο του «300 Spartans Symphonic Rock Opera» και το μουσικό του έργο εν συνόλω, καθώς και την προσφορά του στον πολιτισμό. Το βράδυ αυτό ερμήνευσαν 2 έργα του συνθέτη υπό τη διεύθυνσή του ιδίου, ο τενόρος Φίλιππος Μοδινός (γιός του αειμνήστου Τζών Μοδινού) και η κόρη του πρέσβη Leah Speckhard, καθώς και μέλη της Λυρικής Σκηνής.

Δημήτρης Κατής - Daniel Speckhard - Rita Cosby

Δημήτρης Κατής – Daniel Speckhard – Rita Cosby

Την ίδια βραδυά στην εκδήλωση, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) παρουσιάζουν 10 συλλεκτικά γραμματόσημα με το πρόσωπο του Δημήτρη Κατή, να τον τιμήσουν για το μουσικό του έργο.

Δημήτρης Κατής

Δημήτρης Κατής

Να σημειώσουμε επίσης το εξής σημαντικό, πως, τo επικό-λυρικό μουσικό του έργο “Πύρινη Πορεία – από τη Γένεση στην Ευρώπη” βρίσκεται επίσημα από το 2001, με ομόφωνη απόφαση του συντονιστικού συμβουλίου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Παιδείας, στη βιβλιοθήκη του Ελληνικού Σχολείου.

Το 2005 ο τότε Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Gunter Ferheugen είχε στείλει προσωπικό γράμμα στον συνθέτη που τον συγχαίρει προσωπικά για το μουσικό του έργο «Εurope – Hymn and Duty» Ένα έργο, που μουσικά και λυρικά, εξιστορεί την πορεία και εξέλιξη της Ευρώπης μέσα στην ιστορία.

Το 2007 Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Κιέβου ερμηνεύει και ηχογραφεί το μουσικό έργο του συνθέτη με τίτλο “Arrogance and Fear” που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ και η πρώτη μετάδοση έλαβε χώρα στο NPR (national public radio). Διεθυντής ορχήστρας ο αείμνηστος Robert Ian Winstin, μαέστρος της συμφωνικής ορχήστρας της Πράγας & πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής τεχνών του Σικάγο.
*O Δημήτρης Ιατρόπουλος χαρακτηρίζει τον Δημήτρη Κατή ως τον «συνεχιστή του Βαγγέλη Παπαθανασίου, όπως ακριβώς ο τελευταίος συνεχιστής του Μίκη Θεοδωράκη, όλοι με 20 χρόνια διαφορά περίπου ο ένας από τον άλλον»

*Ο αείμνηστος Robert Ian Winstin (μαέστρος της συμφωνικής του Κιέβου και της συμφωνικής της Πράγας) χαρακτηρίζει τον Δημήτρη ως «one of Europe’s best new classical music masters»

*Η διάσημη Αμερικανίδα δημοσιογράφος με ΕΜΜΥ Rita Cosby λέει για τον Δημήτρη: «“During this prestigious event, Dimitrios presented his unique Symphonic Rock Opera called The 300 Spartans to an enraptured audience full of dignitaries and other VIPs. It was amazing compilation of epic and strong orchestral compositions, a real musical feast with a taste of Hollywood»

*O θρυλικός Steve Williams μάνατζερ του επίσης θρυλικού Miles Davis λέει για τον Δημήτρη: «Demetrios relentlessly demonstrates his love for the cinematic film score sound.The use of musical progressions captures the tension, and as it builds, Demetrios transports you to another place, another century, an at the same time you remain aware of the prevalent parallel in our own times».

ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ
Τα τελευταία χρόνια βρίσκουμε τον Δημήτρη να διαμένει στην Καλιφόρνια, πιστός όμως στην αγάπη του στη ροκ μουσική, είναι γεγονός η επαναδραστηριοποίηση του ροκ/μεταλ γρουπ «Εξόριστοι» και μια σειρά συναυλιών που ξεκίνησε από την αρχή του 2014 σε όλη την Ελλάδα, κάθε φορά που επιστρέφει από τα υπερατλαντικά ταξίδια. Επίσης πέραν των ορχηστρικών του έργων που κυκλοφορούν από διάφορους διεθνείς εκδοτικούς οίκους, ετοιμάζεται και στην Ελλάδα το νέο cd με το εν λόγω συγκρότημα που ο ίδιος ίδρυσε και ονόμασε, το 1989 σε ηλικία 18 ετών.

Οι “Εξόριστοι” είναι οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τον Ελληνικό στίχο στη Μεταλ μουσική. O πρώτος που πίστεψε στην επιτυχία τους και επιβεβαιώθηκε ήταν ο αείμνηστος Μάνος Ξυδούς, παραγωγός τότε στην ΕΜΙ και φίλος του Δημήτρη Κατή. Καθιερώθηκαν για τις καινοτομίες τους και συμπεριλήφθηκαν στη Γερμανική Διεθνή Εγκυκλοπαίδεια της Μεταλ μουσικής. Η θεματολογία έχει να κάνει περισσότερο με την Ελληνική αλλά και Μεσαιωνική ιστορία/μυθολογία. Μουσικά ο Δημήτρης ένωσε το συμφωνικό feeling με τη ροκ και μεταλ μουσική.

H επιστροφή των «Εξόριστων» είναι ήδη γεγονός. Ο Δημήτρης Κατής επέστρεψε από την Αμερική και η επική ιστορία της θρυλικής hard rock / heavy metal μπάντας συνεχίζεται στο Ελληνικό προσκήνιο ξανά από τα τέλη του 2013. Οι διαχρονικοί Εξόριστοι του πολύ-βραβευμένου συνθέτη και lead κιθαρίστα Δημήτρη Κατή, εμφανίστηκαν πριν λίγες βδομάδες στις 16.102.015 στο ιστορικό «Κύτταρο», στην Αθήνα και μάγεψαν τα πλήθη. Όλες οι επιτυχίες της μπάντας από την δεκαετία του 90 τραγουδήθηκαν από συγκρότημα και κοινό.

Ένα θερμότατο σκληροπυρηνικό κοινό από 18άρηδες – που σφράγισαν τη διαχρονικότητα της μπάντας – μέχρι και 45πεντάρηδες τραγούδησαν μελωδίες όπως το «Κάνω μια Ευχή», «Σύνορα Παντού», «Άννα» και φυσικά τα επικά «Δόξα και Τιμή» και «Σπαθί του Νικητή». Ένα γεμάτο «Κύτταρο» από κόσμο και πάθος. Η συναυλία καλύφθηκε από 5 κάμερο τηλεοπτικό συνεργείο και πολλά από τα μουσικά κομμάτια κυκλοφορούν σε video στο Youtube και Facebook.

Οι Εξόριστοι δημιουργήθηκαν και ονομάστηκαν από τον συνθέτη, κιθαρίστα και στιχουργό Δημήτρη Κατή το 1989 στα Βριλήσσια και κυκλοφόρησαν αρκετούς δίσκους με τη δισκογραφική ΕΜΙ, ενώ πρώτος παραγωγός τους ήταν ο Μάνος Ξυδούς. Με το τραγούδι «Κάνω Μια Ευχή» γράφτηκε ιστορία στη Ροκ/μεταλ μουσική στην Ελλάδα αφού ήταν το πρώτο και μοναδικό έως σήμερα συγκρότημα του είδους που κατέκτησε πλατινένιο δίσκο την εποχή που η πλατίνα ήταν στις 60.000 κόπιες, σήμερα ούτε στις 5.000 δε φθάνει, 25 χρόνια μετά μόνοι ακόμη στο θρόνο.

Εξόριστοι – Κάνω Μια Ευχή
https://www.youtube.com/watch?v=p0yC_DkdRoA

Εξόριστοι του Δημήτρη, είναι το πρώτο Ελληνόφωνο heavy metal συγκρότημα που δημιουργήθηκε στην πατρίδα μας. Συνδυάστηκε ιστορικά για πρώτη φορά ο Ελληνικός στίχος, με την heavy μουσική, με θεματολογία και αρμονία επική. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι το συγκρότημα που καθιέρωσε ένα νέο Music genre (μουσικό είδος), το Epic Metal καθώς γράφει χαρακτηριστικά και η διεθνής Γερμανική Μουσική Εγκυκλοπαίδεια της Μέταλ. Όλα αυτά κυλούσαν ως άφθονες ιδέες στο μυαλό του Δημήτρη Κατή καθώς, ενώ του δόθηκαν ευκαιρίες για κάτι πολύ πιο απλό και εμπορικό, ακολούθησε το δύσκολο δρόμο και τα κατάφερε…

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος – www.fnews.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact