ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσίευμα Σοκ της Daily Mail για την Ελλάδα

Σοκ προκαλεί δημοσίευμα της Daily Mail, σύμφωνα με το οποίο στην Ευρώπη γίνονται σχέδια προκειμένου να βγουν από τη Ζώνη Σένγκεν η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, μαζί με τις ανατολικές χώρες.

Το ακραίο αυτό πλάνο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, θα επιστρατευθεί προκειμένου να διασωθεί η περιοχή της ΕΕ στην οποία μπορεί να ταξιδέψει κανείς δίχως διαβατήριο, μετά από την κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης.

Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία σκοπεύουν να επανασχεδιάσουν τα σύνορα της Ζώνης, προκειμένου αυτή να περιλαμβάνει μόνο τα αρχικά μέλη, δημιουργώντας μία «Μίνι Σένγκεν».

Επίσης, θα μπορούσαν να επιβληθούν και αυστηρότεροι έλεγχοι διαβατηρίων, ώστε να διασταυρώνονται συστηματικά τα ονόματα όσων περνούν τα σύνορα με εκείνα που βρίσκονται στις λίστες των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.

Αυτές οι πέντε χώρες αφαίρεσαν τα σημεία ελέγχου ανάμεσά τους πριν από 20 χρόνια, αλλά πλέον αυτή η Ζώνη περιλαμβάνει 26 χώρες. Μετά από την κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης η Ζώνη Σένγκεν κατηγορήθηκε ότι επιτρέπει πλήθη ατόμων που ζητούν άσυλο να περνούν στην Ευρώπη δίχως έλεγχο, σημειώνει το δημοσίευμα, που υπενθυμίζει ότι θεωρείται πως ένας από τους δράστες στο μακελειό του Παρισιού έφτασε ως τη Γαλλία μπαίνοντας στη «γηραιά» ήπειρο από τη Λέρο.

Ο επανασχεδιασμός της Ζώνης Σένγκεν θα συζητηθεί- σύμφωνα με την Daily Mail- στην έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, η οποία συγκλήθηκε μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

«Αναγνωρίζουμε όλοι ότι η Σένγκεν έχει πρόβλημα και όλα τα μέρη προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο να ελαφρύνουμε το βάρος που δημιούργησε η προσφυγική κρίση», είπε διπλωμάτης της ΕΕ στη βρετανική εφημερίδα. «Δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη σε μία λύση, αλλά συζητάμε μεταξύ μας διάφορε επιλογές πριν από τη σύσκεψη της Παρασκευής».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από την άλλη επέμεινε ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί το αν πρέπει να παραμεριστεί η Σένγκεν. «Αν αξιοποιήσουμε πλήρως τα εργαλεία που μας δίνει η Σένγκεν, τα εξωτερικά μας σύνορα θα είναι προστατευμένα με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Δεν σκοπεύουμε να ανοίξουμε συζήτηση για το μέλλον της Σένγκεν, που είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι η Ζώνη είναι καταδικασμένη να αποτύχει δίχως δραστικές ενέργειες για την ασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, τονίζοντας πως ο χρόνος για κάτι τέτοιο τελειώνει.

Τι είναι η Ζώνη Σένγκεν;

Οι χώρες που εισήλθαν στη συμφωνία του Σένγκεν το 1985 (ονομάστηκε έτσι από την πόλη του Λουξεμβούργου όπου υπογράφηκε) κατήργησαν τα εσωτερικά σύνορα, κρατώντας μόνο τα εξωτερικά σύνορα.

Η συμφωνία αυτή είχε ως στόχο την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα, την εγκατάσταση καθεστώτος ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα- υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, καθώς και αστυνομική και δικαστική συνεργασία. Αυτή η προσπάθεια όμως, προκάλεσε τελικά σύγχυση σε πολλούς ταξιδιώτες. Δείτε τι σημαίνει συνθήκη Σένγκεν στην πράξη…

Ποια είναι η ζώνη Σένγκεν;Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact