ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση: Σε 8 χώρες σχεδόν οι μισοί θέλουν δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ

Η απειλή του Brexit μπορεί να προκαλεί κύματα ανησυχίας στις Βρυξέλλες, αλλά και αρκετές ακόμη μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, αλλά φαίνεται πως το βρετανικό δημοψήφισμα άνοιξε την «όρεξη» σε πολλούς.

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, σχεδόν οι μισοί μετέχοντες από οχτώ χώρες θα ήθελαν να μπορούν οι ίδιοι να ψηφίσουν για την παραμονή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως θα κάνουν οι Βρετανοί τον επόμενο μήνα.

Το 45% των πάνω από 6.000 ανθρώπων που μετείχαν στην έρευνα από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Σουηδία δήλωσαν ότι θα ήθελαν να γίνει ανάλογο δημοψήφισμα στη χώρα τους. Παράλληλα, το 1/3 θα επέλεγε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αν είχε αυτή την ευκαιρία, σύμφωνα με την έρευνα της Ipsos-MORI.

Το ποσοστό της πιθανής ψήφου για έξοδο φτάνει ακόμη και το 48% και το 41%, στην Ιταλία και τη Γαλλία αντίστοιχα, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό εμφανίζεται στην Πολωνία (22%) και την Ισπανία (26%).

«Ιδιαίτερα οι Ιταλοί εύχονται να είχαν τη δική τους ευκαιρία να πάνε στις κάλπες για την παραμονή στην ΕΕ, κάτι που δημιουργεί την αίσθηση ότι ακόμη κι αν οι Βρετανοί παραμείνουν με το δημοψήφισμα του Ιουνίου, αυτό δεν θα βάλει τέλος στα δεινά της ΕΕ», δήλωσε ο Μπόμπι Ντάφι, επικεφαλής κοινωνικής έρευνας της Ipsos-MORI.

Σύμφωνα με την ίδια διαδικτυακή έρευνα, το 49% σε 8 χώρες πιστεύουν ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ του Brexit στις 23 Ιουνίου, ποσοστό υψηλότερο ακόμη κι από το αντίστοιχο μέσα στην ίδια τη χώρα (35%).

Ακόμη, το 51% πιστεύει ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα πλήξει την οικονομία της Ενωσης, ενώ μόλις το 36% πιστεύει ότι θα επιφέρει πλήγμα στη βρετανική οικονομία.

Τέλος, το 47% εξέφρασε την πεποίθηση ότι ένα ενδεχόμενο Brexit θα είχε ως αποτέλεσμα και άλλες χώρες να εγκαταλείψουν την ΕΕ, ενώ το 18% έχει αντίθετη άποψη.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact