ΕΛΛΑΔΑ

Δύο νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων ετοιμάζονται σε Λαύριο και Σίνδο

Δύο νέα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων πρόκειται να δημιουργηθούν στο Λαύριο και τη Σίνδο Θεσσαλονίκης, όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι σε αναζήτηση και άλλων χώρων.

Τα δύο κέντρα θα δημιουργηθούν στα πρότυπα του Ελαιώνα και θα αφορούν στη σύντομη παραμονή των προσφύγων πριν την πλήρη ταυτοποίησή τους ή πριν την αναχώρησή τους για άλλους προορισμούς.

«Είναι εντελώς έξω από τη λογική μας και το δηλώσαμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ότι δεν θα κάνουμε τη χώρα μας ένα απέραντο στρατόπεδο. Αυτό που φτιάχνουμε είναι χώροι μικρής φιλοξενίας, δηλαδή χώροι, όπου οι πρόσφυγες θα παραμένουν μία- δύο μέρες πριν αναχωρήσουν ή πριν ταυτοποιηθούν πλήρως. Δεν πρόκειται να φτιάξουμε φυλακές, δεν πρόκειται να μεταφέρουμε μέσα στις πόλεις στρατόπεδα προσφύγων», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.Στο Λαύριο έχουν επιλεγεί οι εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, ενώ στη Σίνδο έχει εντοπιστεί ένα παλιό κτίριο, που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή. Και στις δύο περιπτώσεις έχει γίνει η απαραίτητη αυτοψία και σχεδιαστική αποτύπωση των χώρων και προχωράει η δημιουργία των κέντρων. Τα δύο κέντρα θα έχουν χωρητικότητα 500-700 ατόμων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, τα δύο ανοιχτά κέντρα θα λειτουργήσουν σε λιγότερο από ένα μήνα, ενώ όπως εκτιμά ο κ. Μουζάλας η αλλαγή κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει τον όλο σχεδιασμό. «Εμείς συνεχίζουμε κάτι που βρήκαμε και ελπίζω ότι η αλλαγή κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει το σχεδιασμό μας. Είναι πράγματα τα οποία, όποια και να είναι η πολιτική σου άποψη, οι πρόσφυγες τα δικαιούνται», λέει.

Ο κ. Μουζάλας τονίζει ότι για την επιλογή των δύο χώρων σε Αττική και Θεσσαλονίκη το υπουργείο έχει έρθει σε επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση. «Λέμε στους ΟΤΑ ότι αυτοί είναι οι χώροι που πρέπει να γίνουν, πείτε μας πώς θέλετε να γίνουν, ώστε να σας διασφαλίζουν. Προσπαθούμε λοιπόν να έρθουμε σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση και μέχρι στιγμής τα καταφέρνουμε», αναφέρει και συμπληρώνει: «Είναι σαφές όμως ότι δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι του ότι οι πρόσφυγες είναι καλοί, αρκεί να μην είναι σε μας, τη στιγμή που ζητάμε από την Ευρώπη να μοιράζει τους πρόσφυγες σε όλα τα κράτη. Δεν θα κοροϊδέψουμε κανέναν, δεν θα πούμε πράγματα τα οποία δεν θα κάνουμε, αλλά αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει. Οι πρόσφυγες πρέπει να φιλοξενηθούν».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να στείλει αίτημα ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ο κ. Μουζάλας απαντά χαρακτηριστικά: «Όχι, όχι, όχι. Είναι απόφαση της κυβέρνησης να μην ζητήσουμε ενεργοποίηση».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact