ΚΟΣΜΟΣ

Έχετε καταλάβει τι κάνει αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν;

Η θερμή υποδοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο αλλά πρώτιστα στο Κογκρέσο, έκανε έξω φρενών τους Τούρκους που συνεχίζουν καθημερινά τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

Ο γνωστός αναλυτής Ρόναλντ Μεινάρντους προχώρησε στην εκτίμηση πως η Τουρκία θα διατηρήσει την ένταση με την Ελλάδα ως όπλο για την κινητοποίηση των ψηφοφόρων. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει, δεν πιστεύει ότι η Άγκυρα θα αποτολμήσει ένα επεισόδιο είδικά μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις εναντίον της από Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ.

«Παρατηρούμε όντως μία κλιμάκωση των εχθρικών πράξεων της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και έχει και ποσοτική και ποιοτική διάσταση. Για πρώτη φορά αμφισβητείται και η κυριαρχία σε ελληνικά εδάφη σε συγκεκριμένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό γεγονός και λίγο πολύ σχετίζεται με τις εξελίξεις διεθνώς και τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία που βλέπουμε σε πολλά μέτωπα διεθνή τέτοιες ανησυχητικές εξελίξεις» είπε ο αναλυτής.

Ταυτόχρονα επεσήμανε πως «είναι πολλά τα μέτωπα. Και υπάρχει μια κυριάρχηση στη Δύση, ίσως το πρώτο θέμα είναι η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ που η Τουρκία ασκεί βέτο, υπάρχει και η Συρία, είναι και το μεγάλο θέμα του Αιγαίου. Και όλα αυτά είναι μια ομάδα θεμάτων και γίνεται ένα τεράστιο παζάρι σε διάφορα επίπεδα. Εγώ πιστεύω ότι στο θέμα της Συρίας δύσκολα θα κάνει πίσω γιατί έχει ήδη βάλει το στρατό της. Με την Ελλάδα θεωρώ ότι με την Ελλάδα θα διατηρηθεί αυτή η ένταση. Και υπάρχει και η θεωρία ότι μάλλον ο Ερντογάν θα κάνει παραχώρηση στο θέμα του ΝΑΤΟ. Θα χάσει βέβαια έτσι εσωτερικά του μεγάλο αυστηρού ηγέτη αλλά θα έχει στο πίσω χέρι το θέμα της Ελλάδας που είναι κατάλληλο για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του».

«Επεισόδιο βλέπουμε στη Συρία ότι γίνεται μια στρατιωτική επέμβαση. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Δεν μπορώ να φανταστώ – το λέω έτσι με έμφαση – ότι κάτι παρόμοιο να γίνει στο Αιγαίο που αντίπαλοι θα είναι η Ελλάδα και η Τουρκία. Αλλά είπαμε και δεν μπορούμε να φανταστούμε η Ρωσία να κάνει παρέμβαση στην Ουκρανία. Αλλά υπάρχει η άσχημη περίπτωση να γίνει κάποιο δυστύχημα. Το καλοκαίρι το 2020 είχαμε μία τέτοια περίπτωση και γι’ αυτό ανησυχούν οι συμμαχικές χώρες και γι’ αυτό προσπαθούν τώρα να βρουν κάποια λύση, αλλά είναι πολύ δύσκολο, γιατί ο φόβος του Ερντογάν είναι να φανεί στο εκλογικό σώμα ως αδύναμος άνθρωπος και η κλιμάκωση με την Ελλάδα και με τη δύση γενικά είναι ένα τεράστιο όπλο στα χέρια του για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους στην Τουρκία» είπε ο αναλυτής.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact