ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφιαλτική σύνοδος κορυφής: Πιέζουν οι πλούσιοι του Βορρά, ανένδοτος ο Νότος

Κόβουν και ράβουν στις Βρυξέλλες προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των «φειδωλών» του Βορρά και του Νότου και να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό.

«Η πιθανότητα για επίτευξη συμφωνίας απόψε είναι πολύ μικρή. Ισχνή», είπε χαρακτηριστικά ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι το στρατόπεδο των πλούσιων χωρών της βόρειας Ευρώπης πιέζει για βαθύτερες περικοπές στο νέο προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης και μεγαλύτερες εκπτώσεις στον βασικό προϋπολογισμό της ΕΕ, μεταξύ άλλων απαιτήσεων.

«Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ΄ότι είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία ακόμη συζητάμε και που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε», τόνισε ο Κόντε.

Με την έναρξη της δεύτερης ημέρας της Συνόδου, μετά τη χθεσινή αποτυχία να βρεθεί κοινό έδαφος και τους «φειδωλούς» του Βορρά με αρχηγό τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε και «λαγό» τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς -που χθες το βράδυ ζήτησε νέα πρόταση- να ασκούν αφόρητες πιέσεις ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ ανέλαβε δράση.

Η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από την απαίτηση του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να μπορεί ένα κράτος μέλος να μπλοκάρει εκταμιεύσεις από το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης στην περίπτωση που άλλα κράτη του ευρωπαϊκού μπλοκ οπισθοχωρούν από μεταρρυθμίσεις, αίτημα που προκάλεσε την έκρηξη του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουσέπε Κόντε.

Προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα και να συμβιβάσει τα πράγματα ο Σαρλ Μισέλ κατέθεσε σήμερα νέα συμβιβαστική πρόταση με ελαφρά κλίση -προς το παρόν τουλάχιστον γιατί μέχρι το τέλος της Συνόδου μπορεί να είναι μεγάλη- προς τις θέσεις των «φειδωλών» του Βορρά.

Ειδικότερα, πρότεινε μείωση των επιχορηγήσεων κατά 50 δισεκ. ευρώ και αντίστοιχη αύξηση των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ψαλίδι στις επιχορηγήσεις, αύξηση των δανείων

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε αναθεωρημένο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες των 27 ηγετών.

Προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, ο Μισέλ προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά. Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκ. ευρώ.

Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Η προσοχή στο δείπνο των ηγετών

Με τους σκληρούς του Βορρά να φαίνονται αποφασισμένοι να ασκήσουν πίεση για περαιτέρω υποχωρήσεις, διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία.

Ωστόσο, Ολλανδός διπλωμάτης αναγνώρισε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα».

«Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact