ΚΟΣΜΟΣ

Έφτασε η ώρα της κρίσης για τον Όσκαρ Πιστόριους


Η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα έχει ήδη λάβει την απόφασή της – Το σκεπτικό κρατείται επτασφράγιστο και διπλοκλειδωμένο – Όλο το χρονικό της δίκης – Από ισόβια μέχρι κοινωνικό έργο οι ποινές που αντιμετωπίζει ο Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης

Λίγες ώρες έμειναν μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου για τη δολοφονία της Ρίβα Στέενκαμπ για την οποία στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκεται ο παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους.

Η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα έχει ήδη λάβει την απόφασή της, το σκεπτικό της οποίας όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Telegraph βρίσκεται κλειδωμένο σε ένα γραφείο. Ενδεικτικό των μέτρων ασφαλείας είναι το γεγονός ότι ούτε οι στενογράφοι δεν είχαν πρόσβαση στα σχετικά έγγραφα.

Σε περίπτωση που ο Πιστόριους κριθεί ένοχος για φόνο εκ προθέσεως και εκ προμελέτης τότε θα του επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης με την υποχρέωση να εκτίσει τουλάχιστον 25 χρόνια πριν αποκτήσει το δικαίωμα έφεσης.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν, δηλαδή, κριθεί ότι δεν είχε πρόθεση και δόλο να δολοφονήσει την Στέενκαμπ τότε μπορεί να του επιβληθεί η μέγιστη ποινή των 15 ετών κάθειρξης ή ακόμα και ποινή με αναστολή ή εκτέλεση κοινωνικού έργου.

Η δίκη, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση, εγείροντας ερωτήματα για το πού μπορεί να φθάσει μία σχέση που την έχει δηλητηριάσει η αρρωστημένη ζήλεια.

Εννέα μήνες αργότερα η δίκη ολοκληρώθηκε με τον εισαγγελέα Τζέρι Νελ να κατηγορεί το Νοτιοαφρικανό παραολυμπιονίκη για φόνο από πρόθεση και να τον χαρακτηρίζει “δόλιο μάρτυρα”, που δεν είπε την αλήθεια.

Ο Νελ ζήτησε από τη Νοτιοαφρικανή δικαστίνα να καταδικάσει τον Πιστόριους. Σε λίγες ώρες, η διεθνής κοινότητα θα κρέμεται από τα χείλη της Τοκοζίλε Μασίπα, η οποία, αν πείστηκε από τα λόγια του εισαγγελέα, τότε θα ανακοινώσει την ποινή: ισόβια!

Οι 100 ημέρες μιας ολέθριας σχέσης

Η δίκη, που κλήθηκε να αποτιμήσει 100 ημέρες μιας ολέθριας σχέσης. Ένα ερωτικό θρίλερ με αχαλίνωτο πάθος, σκηνές αλλοφροσύνης, παράφορης ζήλειας και ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα.

Έτσι σκιαγράφησε στην κατάθεσή του το δεσμό του με το άτυχο μοντέλο Ρίβα ο άλλοτε ήρωας των Νοτιοαφρικανών, Όσκαρ Πιστόριους. Μία σχέση, που ξεκίνησε στις 4 Νοεμβρίου του 2012 στην Πρετόρια με αρκετή δόση ρομαντισμού και αμήχανα χαμόγελα και, λίγους μήνες αργότερα, βάφτηκε με αίμα.

Με νωπές ακόμα τις μνήμες από το θάνατο της πρώην συντρόφου του, πέρυσι, την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στο σπίτι του, όπου συγκατοικούσαν, στην Πρετόρια, ο Νοτιοαφρικανός Παραολυμπιονίκης, που κατηγορείται ότι την σκότωσε εν ψυχρώ, παρακολουθούσε την ακροαματική διαδικασία τις περισσότερες φορές με σκυμμένο το κεφάλι.

Υποστηρίζοντας ότι διέπραξε ένα φρικτό λάθος, έδειχνε συντετριμμένος και ξεσπούσε πολλές φορές σε λυγμούς, έχοντας δίπλα του έναν… κουβά για να ξαλαφρώνει από τις μαρτυρίες που του θυμίζουν την τραγική μέρα.

Ο Πιστόριους κατάφερε να κατακτήσει το εντυπωσιακό μοντέλο, αν και αρχικά είχε ενδοιασμούς για την επιτυχία του. Η σχέση τους δειλά – δειλά εξελίχθηκε. Αρχικά, οι συναντήσεις του ήταν συχνές, μετά όμως, μίλαγαν επί ώρες στο τηλέφωνο, αφού το άτυχο μοντέλο έπρεπε να ταξιδεύει για τις ανάγκες ενός τηλεοπτικού προγράμματος.

Τον Ιανουάριο του 2013, η σχέση τους ωρίμασε, την ίδια ώρα όμως τα ερωτικά καβγαδάκια τους άρχισαν να πυκνώνουν. Με τη ζήλεια να τον κυριεύει, ο Πιστόριους έβγαινε πολλές φορές εκτός εαυτού.

Οι ιδιοτροπίες του Πιστόριους και οι επιθέσεις στη Ρίβα

Στις 19 Ιανουαρίου 2013, η Ρίβα τον διαβεβαίωνε μέσω SMS στο κινητό ότι “δεν είναι στρίπερ ή πόρνη” κι ότι άδικα την κατηγορούσε πως φλέρταρε με όλους (μετά από έξοδό τους).

«Θεωρώ τον εαυτό μου κυρία, αλλά δεν αισθάνομαι έτσι, μετά τον τρόπο που μου συμπεριφέρθηκες απόψε. Δεν γίνεται να δέχομαι επιθέσεις από εσένα. (…) Δεν μπορώ να δέχομαι επιθέσεις από τρίτους, γιατί βγαίνω μαζί σου και να μου επιτίθεσαι κι εσύ, το μοναδικό πρόσωπο από το οποίο πρέπει να προστατεύομαι».

Η ανασφάλεια για τον εαυτό του και εν συνεχεία για τη σχέση του με τη Ρίβα αποτυπώνεται σε πολλά σημεία της κατάθεσής του. Την ίδια ώρα, όμως, κορυφώνεται με τις κατηγορίες του εισαγγελέα στη δίκη του Πιστόριους, που όχι μόνο τον κατηγορεί ότι άνοιξε το κεφάλι της αγαπημένης του σαν καρπούζι, αλλά τσαλακώνει την εικόνα του Νοτιοαφρικανού, παρουσιάζοντάς τον ως έναν άνθρωπο εγωιστή, που κοιτάζει μόνο την εικόνα του και ταπεινώνει συνεχώς την ερωμένη του.

Σε μια σχέση τεσσάρων μηνών και καθώς αυτή γινόταν πιο έντονη, ο Πιστόριους συμπεριφερόταν άσχημα στη Ρίβα, μετά της ζητούσε συγγνώμη και χαμογελούσε, υποστηρίζει ο εισαγγελέας.

Αναφερόμενος στους καβγάδες του ζευγαριού μέσω μηνυμάτων, ο εισαγγελέας Νελ προσπάθησε να δείξει ότι ο Πιστόριους ταπείνωνε συνεχώς τη Στίνκαμπ, δεν ενδιαφερόταν παρά μόνο για τον εαυτό του και την εικόνα του. Περιέγραψε μια ψυχαναγκαστική προσωπικότητα: δεν έπρεπε να μασάει τσίχλα όταν ήταν μαζί του, να τον χαϊδεύει στο λαιμό, έπρεπε να προσέχει την προφορά της.

«Ένιωθα πολύ έντονα για τη Ρίβα. Και οι δύο είχαμε βγει από δύσκολες σχέσεις. Ήθελα πολύ τη Ρίβα, νομίζω περισσότερο απ’ ό,τι με ήθελε εκείνη κάποιες φορές. Της έδινα το χώρο της. Ήμουν συνεπαρμένος μαζί της. Είχαμε πολλά κοινά, μας άρεσαν τα αυτοκίνητα και οι μηχανές» είπε στο δικαστήριο ο Όσκαρ Πιστόριους.

«Μερικές φορές ένιωθα πιο κοντά σε εκείνην. Τον Ιανουάριο αρχίσαμε να κάνουμε πιο σοβαρά σχέδια» συνέχισε.

Στις 27 Ιανουαρίου, όταν οι δυο τους είχαν βγει για να διασκεδάσουν, καθώς έφευγαν, η Ρίβα σταμάτησε να μιλήσει σε έναν άνδρα. Ο Πιστόριους ταράχτηκε, όταν εκείνη δεν τον σύστησε.

«Σε φοβάμαι μερικές φορές, όπως αρπάζεσαι. Δεν είμαι άλλη μια γκόμενα με την οποία προσπαθείς να “σκοτώσεις” την ώρα σου. (…) Τρομάζω μερικές φορές που σε ερωτεύομαι» αναφέρεται σε άλλο γραπτό μήνυμα της Ρίβα προς τον Πιστόριους.

Οι τσακωμοί, ωστόσο, δεν σταμάτησαν εκεί. Σε άλλη συνομιλία τους και πάλι στο WhatsApp στις 7 Φεβρουαρίου του 2013 και λίγες ημέρες πριν η Ρίβα αφήσει την τελευταία της πνοή στο μπάνιο της πολυτελούς οικίας του Πιστόριους, οι δυο τους είχαν έναν ακόμη έντονο καβγά.

Η μοιραία νύχτα

Αφορμή και πάλι το γεγονός ότι το πανέμορφο μοντέλο, καθώς έφευγαν από μία εκδήλωση, σταμάτησε να μιλήσει σε κάποιον γνωστό της. Για τη μοιραία, τελευταία νύχτα με την αγαπημένη του, ο Πιστόριους με κατεβασμένο το κεφάλι κατέθεσε: «Βλέπαμε με τη Ρίβα τηλεόραση. Δεν είχα κανονίσει κάτι ιδιαίτερο, λόγω της ημέρας των ερωτευμένων. Εκείνη είχε ακουμπήσει το κεφάλι της στην κοιλιά μου και βλέπαμε τηλεόραση. Μάλιστα, για τη γιορτή μας της είχα αγοράσει ένα βραχιόλι από έναν αγαπημένο της οίκο».

Εμφανώς συγκινημένος, μετά βίας συνέχισε την απολογία του, ξεσπώντας σε κλάματα. «Όταν άκουσα έναν περίεργο θόρυβο από το μπάνιο, άρπαξα αμέσως το όπλο μου για να προστατεύσω την Ρίβα. Όλα ήταν σκοτεινά. Αμέσως φώναξα στον εισβολέα να φύγει από το σπίτι μου. Δεν φορούσα τα προσθετικά μου μέλη. Στη συνέχεια ζήτησα από τη Ρίβα να καλέσει την αστυνομία».

Χωρίς συναισθηματισμούς , με τη φωνή της λογικής, ο Τζέρι Νελ, εισαγγελέας στη δίκη του Πιστόριους, δεν πείθεται από την απολογία του. Τον κατηγορεί ευθέως ότι “άνοιξε το κεφάλι της Ρίβα σαν καρπούζι” και τον κάλεσε να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του, την ώρα που εκείνος έκρυβε με τα χέρια το κεφάλι του κλαίγοντας με λυγμούς.

Ο Νελ στρίμωξε γερά τον Πιστόριους, προκειμένου να τον αναγκάσει να παραδεχτεί ότι είναι ένας ευέξαπτος άνθρωπος, που του αρέσει να παίζει με όπλα. Όταν τον ρώτησε εάν ξέρει τι είναι οι σφαίρες που σταματούν τα ζόμπι, εκείνος του απάντησε αρνητικά και εν συνεχεία, τον προκάλεσε να δει ένα βίντεο που είχε προβληθεί πριν από τη δίκη από το βρετανικό δίκτυο Sky News.

Σε αυτό ο Πιστόριους, σε ένα πεδίο βολής, πυροβολεί με ένα πιστόλι διαμετρήματος 0,50 ένα καρπούζι και ακούγεται να λέει: “Είναι (το καρπούζι) πολύ πιο μαλακό από το μυαλό. Όμως (…) είναι σαν σφαίρες για ζόμπι (zombi stopper)”.

Εκτός από τον εισαγγελέα, κι ένας φίλος του τον έφερε σε δεινή θέση. Όταν ο Ντάρεν Φρέσκο κλήθηκε να καταθέσει, ο “Blade Runner” -ψευδώνυμο του Πιστόριους για τα προσθετικά μέλη του- έκανε λόγο για έναν άνθρωπο που «είχε τρέλα με τα όπλα» και, περιγράφοντας δύο περιστατικά στα οποία ήταν ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας, σκιαγράφησε το φίλο του ως κάποιον που του αρέσει να πυροβολεί ακόμα και μέσα σε εστιατόριο, ρίχνοντας στη συνέχεια την ευθύνη στους γύρω του.

Οι καταθέσεις που «καίνε» τον Πιστόριους

Οι γείτονες, Τσαρλς Τζόνσον και Μισέλ Μπέργκερ, κατέθεσαν ότι το μοιραίο βράδυ άκουσαν γυναικεία ουρλιαχτά πολλές φορές κι έναν άνδρα να καλεί σε βοήθεια, προτού ακούσουν τους πυροβολισμούς.

Ο συνήγορος του Πιστόριους, Μπάρι Ρου, επιχείρησε να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του Τζόνσον και υπαινίχθηκε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του είχαν συνεννοηθεί, ώστε να μοιάζουν οι καταθέσεις τους. 

Μία άλλη γειτόνισσα, η Εστέλ βαν ντερ Μέργουι, είπε ότι άκουσε κάποιους να καβγαδίζουν δυνατά πριν από τους πυροβολισμούς.

Στη διάρκεια της δίκης παρουσιάστηκε και η πόρτα του μπάνιου την οποία διαπέρασαν οι σφαίρες του Όσκαρ Πιστόριους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η σύντροφός του, Ρίβα Στίνκαμπ.

Νοτιοαφρικανός ιατροδικαστής υποστήριξε στη δίκη ότι χρησιμοποιήθηκε ρόπαλο του κρίκετ για να σπάσει η πόρτα του μπάνιου του σπιτιού του Πιστόριους, τη νύχτα που πυροβόλησε και σκότωσε τη Ρίβα.

Ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας έφερε το ρόπαλο στο δικαστήριο και έδειξε το σημείο που χτύπησε την ξύλινη, διάτρητη από τις σφαίρες, πόρτα -άλλη μία απόδειξη-κλειδί που προσκομίστηκε στη δίκη.

Ένας εμπειρογνώμονας της αστυνομίας που κατέθεσε στη δίκη του αθλητή από τη Νότιο Αφρική, εξέφρασε αμφιβολίες για την εκδοχή που εκείνος έχει παρουσιάσει για τα γεγονότα της νύχτας της δολοφονίας του μοντέλου. 

Ο Γιοχάνες Γκερχάρντους Βερμόιλεν, ειδικός του τμήματος εγκληματολογικών ερευνών της αστυνομίας, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι θεωρεί απίθανο ο πρωταθλητής των Παραολυμπιακών Αγώνων να φορούσε τα προσθετικά του μέλη όταν πυροβόλησε την Στίνκαμπ πίσω από την πόρτα του μπάνιου και όταν την έσπασε.

Τις τελευταίες ημέρες, μέσα στην αίθουσα όπου εκδικάζεται η υπόθεση δολοφονίας της Ρίβα Στίνκαμπ, ο Πιστόριους άρχισε να κάνει ακατάσχετους εμετούς. Η δυσφορία του κορυφώθηκε με την κατάθεση γιατρού, κατά την οποία παρουσίασε λεπτομερή στοιχεία από τη νεκροψία που έγινε στην πρώην σύντροφό του.

Ο παθολόγος του Πανεπιστημίου της Πρετόρια, Γκερτ Σάιμαν, αναφέρθηκε στα πολλαπλά τραύματα από σφαίρες στο σώμα της Στίνκαμπ, ενώ από την πλευρά του, ο δικαστής απαγόρευσε τη ζωντανή μετάδοση της κατάθεσης του γιατρού.

Η σύντροφος του Όσκαρ Πιστόριους δεν θα μπορούσε να έχει φωνάξει, αφού χτυπήθηκε στο κεφάλι από τη σφαίρα η οποία τη σκότωσε, κατέθεσε ο ιατροδικαστής στη δίκη για το φόνο του μοντέλου.

Η κατάθεση του Σάιμαν μοιάζει να αντικρούει εκείνες πολλών γειτόνων του Πιστόριους, που ισχυρίστηκαν ότι άκουσαν μια γυναίκα να ουρλιάζει πριν και αφότου ακούστηκαν πυροβολισμοί από το σπίτι του στην Πρετόρια πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, ο Σάιμαν δήλωσε ότι η Στ;iνκαμπ τραυματίστηκε πρώτα στο γοφό και στον αγκώνα και θα μπορούσε να έχει βγάλει κραυγές, πριν ο Πιστόριους ρίξει την τελευταία του βολή.

Η 19χρονη ερωμένη του Πιστόριους

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, δάκρυα κυλούσαν από τα μάτια του Πιστόριους. Όταν όμως έβγαινε από τη δικαστική αίθουσα, το χαμόγελο επέστρεφε στο πρόσωπό του, βρίσκοντας παρηγοριά και θαλπωρή σε μία νεαρή κοπέλα, μόλις 19 Μαΐων.

Η Λία Σκάι Μακάν του κρατούσε σφιχτά το χέρι όταν δεν παρακολουθούσε μαθήματα στο πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, όπου σπουδάζει παραϊατρικά επαγγέλματα.

Τον ελεύτερο χρόνο της, η Λία τον αφιερώνει στα άλογα. Είναι δεινή ιππέας, σύμφωνα με τους φίλους της. Η σχέση της με τον Πιστόριους φαίνεται να έχει προχωρήσει αφού, σύμφωνα με τα νοτιοαφρικανικά ΜΜΕ, τον έχει γνωρίσει και στην οικογένειά της.

Υπήρξαν μάλιστα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο πατέρας της Λία, Αντρέ, κτηματομεσίτης στο επάγγελμα, σκεφτόταν να δώσει το «παρών» στη δίκη, για συμπαράσταση στον Πιστόριους.

Ο χρυσός αθλητής μπορεί να θρηνεί για το χαμό της αγαπημένης του Ρίβα, όμως αυτό δεν φαίνεται να τον εμποδίζει να ζήσει τρυφερές στιγμές με το νέο του «απόκτημα». Σινεμά, ατελείωτες βόλτες και ρομαντικά δείπνα σε ακριβά εστιατόρια συνθέτουν τη «ρουτίνα» της νέας του σχέσης.

Το μόνο που έκανε ο Νοτιοαφρικανός Παραολυμπιονίκης για να μην γίνεται στόχος, ήταν να καμουφλάρεται. Μ’ ένα καπέλο, γυαλιά και το μπουφάν ερμητικά κλειστό έως το πηγούνι, ο Πιστόριους περπατά συνήθως σε απόσταση αναπνοής από την αγαπημένη του.

Το ζευγάρι αποφεύγει τις διαχυτικότητες όταν είναι σε δημόσιους χώρους. Ούτε φιλιά ούτε αγκαλιές. Με ή χωρίς τύψεις για ό,τι συνέβη στις 14 Φεβρουαρίου του 2013, ο Οσκαρ Πιστόριους ζει ένα νέο, θυελλώδη έρωτα με την εκλεκτή της καρδιάς του.

Το ζευγάρι αντάλλαξε για πρώτη φορά βλέμματα τον περασμένο Δεκέμβριο, στη Μοζαμβίκη, λίγους μήνες μετά τη δολοφονία της Στίνκαμπ. Ένας ακόμη λόγος που γεμίζει οργή τους συγγενείς της δολοφονημένης συντρόφου του.

«Από τότε που σκότωσε την κόρη μου, ο Όσκαρ από ήρωας έχει μετατραπεί σε διάβολο για τη Νότια Αφρική» είπε η 67χρονη μητέρα της Ρίβα, Τζουν Στίνκαμπ, τραγική φιγούρα στη δίκη .
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact