ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγγραφο – φωτιά Βαρουφάκη προκαλεί ταραχή στις διαπραγματεύσεις

Έγγραφο – φωτιά Βαρουφάκη προκαλεί ταραχή στις διαπραγματεύσεις

Βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές πριν το τέλος Μαΐου, όχι όμως στο Eurogroup της Δευτέρας, εμφανίστηκε με δηλώσεις του την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ στις Βρυξέλλες, ο κ. Βαρουφάκης είχε υποστηρίξει ότι η συμφωνία είναι θέμα ημερών ή εβδομάδων.

Στο μεταξύ, αναταραχή προκαλεί δημοσίευμα της Wall Street Journal η οποία υποστηρίζει ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μοίρασε έγγραφο 36 σελίδων, που περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τα σχέδια μεταρρύθμισης σε ομολόγους του. Ένα έγγραφο το οποίο περιλαμβάνει εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία οι οποίες έχουν μπερδέψει τους αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και των πιστωτών της.

Οι εν λόγω αξιωματούχοι, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, τόνισαν πως τα στοιχεία διαφέρουν σημαντικά από αυτά που έχουν συζητηθεί στις τεχνικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες.

Υποστηρίζουν δε, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, «πώς ο Γιάνης Βαρουφάκης συνεχίζει να περιπλέκει την πρόοδο προς μια συμφωνία χρηματοδότησης». Για παράδειγμα το έγγραφο προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,1% για το 2015 όταν η πρόβλεψη της Κομισιόν είναι για 0,5%.

Για το 2016, η έκθεση του κ. Βαρουφάκη αναμένει ανάπτυξη 2%, αρκετά κάτω από το 2,9% που προβλέπει η Κομισιόν.

«Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν φαίνεται να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον κ. Τσίπρα» είπε άλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό το έγγραφο αντιπροσωπεύει την θέση της κυβέρνησης.

Ενας από τους βασικούς τομείς στον οποίο οι αξιωματούχοι εντοπίζουν αρκετές διαφορές είναι η δημιουργία μιας bad bank, μιας « κακής τράπεζας» που θα συγκεντρώσει και θα εκκαθαρίσει τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών. «Φυσικά, η χρηματοδότηση της “bad bank” δεν αντιμετωπίζεται, μας είπε ότι θα μας στείλει τον λογαριασμό» σχολιάζει σκωπτικά ο αξιωματούχος.

Η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι το 36σέλιδο έγγραφο με τίτλο «Ανάκαμψη της Ελλάδας: Ένα σχέδιο» έχει περιέλθει εις γνώση της.

Όπως αναφέρει επικαλούμενη τέσσερις αξιωματούχους, πρόκειται για το έγγραφο που παρουσιάστηκε από τον Έλληνα υπουργό στους ομολόγους του στο Παρίσι και στη Ρώμη, αλλά και σε αξιωματούχους των Βρυξελλών κατά την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι παρά την πρόοδο των τελευταίων ημερών παραμένουν μεγάλες και ακανθώδεις διαφορές ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους δανειστές.

Η απάντηση Βαρουφάκη

Από το υπουργείο Οικονομικών εξεδόθη η εξής ανακοίνωση:

«Μετά το Eurogroup στη Ρίγα αποφασίσθηκε και ανακοινώθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών που συντονίζει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης, η οποία προετοιμάζει το νέο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης της χώρας για τη Μεταμνημονιακή Εποχή.

Το πρώτο σχέδιο (draft) συντάχθηκε ήδη υπό την επίβλεψη του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος το συζήτησε άτυπα με τους Υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας κ. Michel Sapin, της Ιταλίας κ. Pier Carlo Padoan, της Ισπανίας Luis de Guindos και με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Pierre Moscovici κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχε μαζί τους αυτή την εβδομάδα.

Πρόκειται για μακρόπνοο σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ, ως οφείλει, τα όρια της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται τώρα στο πλαίσιο του Brussels Group.

Δυστυχώς, άλλη μια φορά επιστρατεύθηκε το γνωστό “σύστημα” διαρροών και συγκεκριμένων δημοσιογραφικών κύκλων που στοχεύουν συστηματικά στην αποδόμηση και διαστρέβλωση των ελληνικών θέσεων.

Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την ουσία του εν λόγω Σχεδίου και την ποιότητα των προτεινόμενων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων θα μπορέσουν σύντομα να τις κρίνουν μετά τη δημοσιοποίησή του.

Η διαφορά στις προβλέψεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από τα στοιχεία στα οποία εμμένουν οι θεσμοί στις Βρυξέλλες αφορά στο ύψους του ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ που, αξίζει να σημειωθεί, οφείλεται στην ασφυξία που εκείνοι δημιουργούν. Εν πάση περιπτώσει οι όποιες διαφορές εμπίπτουν στα όρια του στατιστικού λάθους. Τέλος, ας θυμηθούμε πόσο έξω έχουν πέσει οι θεσμοί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά όλες τους τις προβλέψεις».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact