ΔΙΑΦΟΡΑ

Εγκλεισμός στο σπίτι και ζευγάρια. Τι πρέπει να προσέξουμε;

Κάθε σχέση έρχεται αντιμέτωπη με προκλήσεις

Του Κλεάνθη Κλεάνθους

Τις τελευταίες μέρες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο -πρωτόγνωρος για όλους- εγκλεισμός στο σπίτι μας προκαλεί άγχος, φόβο, αβεβαιότητα, ενώ δημιουργεί και εντάσεις πολλές φορές, καθώς είμαστε υποχρεωμένοι -για το καλό πάντα της δημόσιας υγείας-, να συνεχίσουμε τις ζώες μας κλεισμένοι σε τέσσερις τοίχους.

Κάποιοι βιώνουν μόνοι αυτό τον κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ πολλοί είναι αυτοί που είναι υποχρεωμένοι να περάσουν ολόκληρο το 24ωρο στο σπίτι μαζί με την/τον σύντροφό τους, αλλά και με τα παιδιά τους.

Αλήθεια, πώς μπορούμε να βγούμε, όσο γίνεται, αλώβητοι από αυτή την κατάσταση, χωρίς να πληγούν οι σχέσεις μας με το έτερόν μας ήμισυ;

Μιλήσαμε με τον Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτη Ανδρέα Ιωαννίδη, για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί στις σχέσεις η εξάπλωση της παγκόσμιας πανδημίας. Διαβάστε παρακάτω τις 10 συμβουλές του:

-Αποδεχτείτε ότι οι συνθήκες υπό περιορισμό θα είναι δύσκολες και θα έχουν προκλήσεις.

-Δημιουργήστε αίσθηση ρουτίνας. Κρατήστε σταθερά ωράρια ύπνου, γευμάτων και διαλειμμάτων (για όσους εργάζονται από σπίτι). Μην είστε με πιτζάμες όλη μέρα.

-Βεβαιωθείτε ότι δεν εργάζεστε συνεχώς. Να τηρείτε τα διαλείμματά σας και τα ωράρια εργασίας. Σημαντικό είναι να ξεκουράζεστε και να αφιερώνετε χρόνο στον/στην σύντροφο σας.

-Η επικοινωνία είναι το σημαντικότερο. Μην κάνετε υποθέσεις ο ένας για τον άλλο, για το πως νιώθει ο/η σύντροφος σας. Να έχετε ανοιχτούς διαλόγους. Και να θυμάστε είναι εντάξει να νιώθετε ανήσυχοι. Προσπαθήστε να καταλάβετε εάν ο/η σύντροφος σας ανησυχεί για άτομα δικά του που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και τα βάζει σε προτεραιότητα πάνω από εσάς.

-Ζητήστε και προσφέρετε βοήθεια στον/στην σύντροφο σας εάν δυσκολεύεται με κάποιο κομμάτι της δουλειάς του, ή με κάποια δουλειά στο σπίτι.

-Προσπαθήστε να διατηρήσετε κάποιο ρομαντισμό. Μαγειρέψτε μαζί, κάνετε ένα ρομαντικό δείπνο κλπ.

-Προσπαθήστε να βάλετε σε αναμονή θέματα μεγάλων καβγάδων. Επιλέξτε τις μάχες σας. Μην επιτίθεστε ο ένας στον άλλο γιατί υπέρ-ασχολείται/δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα του κορωνοϊού. Δεχτείτε ότι ο καθένας διαχειρίζεται διαφορετικά το άγχος του.

-Διατήρηση ατομικότητας. Σημαντικό ο καθένας να έχει το χώρο του και να βρίσκει χρόνο για τον εαυτό του κάποιες ώρες της μέρας.

-Δημιουργήστε αίσθηση ελέγχου τακτοποιώντας το σπίτι μαζί. Συγυρίστε, πετάξτε αχρείαστα πράγματα, καθαρίστε αποθήκες, φτιάξτε πράγματα που αμελούσατε. Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεχαστείτε και θα σας δώσει μια αίσθηση ελέγχου σε αντίθεση με την ανησυχία που βιώνουμε απέναντι στο αβέβαιο τώρα με τις δεδομένες συνθήκες.

-Σε περίπτωση που το ζευγάρι συζητούσε ή κατέληξε σε διαζύγιο αλλά λόγω των συνθηκών αναγκάστηκαν να συμβιώσουν σημαντικό να διατηρούν πολιτισμένη στάση μεταξύ τους και ίσως να συμφωνήσουν σε διαφορετικά ωράρια που θα χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους.

cyprustimes.com/

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact